Jonge zwaantjes krijgen eerste zwemles

Precies op de de door Hannie berekende dag, op 15 mei, kwamen de jonge knobbelzwaantjes waar we op zaten te wachten uit het ei. Een dag later ben ik samen met Hannie bij het kersverse zwanengezinnetje op kraambezoek geweest. En we troffen het want juist toen wij er waren kregen de kleintjes hun eerste zwemles.Toen we bij het nest kwamen heerste er nog rust bij het zwanennest, maar na een tijdje geduldig wachten kwamen de eerste jonge zwaantjes in beeld. Vader knobbelzwaan bevond zich gelukkig aan de overzijde van de vijver, zodat wij rustig onze plek in konden nemen dichtbij het grote nest.Wat is dat toch leuk die jonge vogels en wat zijn ze nog klein deze zwaantjes, amper twee dagen oud, net een dag eerder uit et ei gekropen. Hoe toch ooit het verhaal is ontstaan van het lelijke eendje dat later een mooie sierlijke zwaan zou worden snap ik nog steeds niet, die kleine zwaantjes zijn toch gewoon dotjes...Inmiddels was papa knobbelzwaan ook naar het nest gekomen. Wij dachten even dat hij kwam om ons duidelijk te maken dat we moesten verdwijnen en we waren al een beetje op onze hoede.
Maar er bleek een heel andere reden te zijn, de kleine zwaantjes gingen hun eerste zwemles krijgen en papa kwam er bij om zijn kroost te beschermen tegen gevaar. Daar gingen ze, dicht bij elkaar achter mama aan, voor de eerste schuchtere kennismaking met het water.
Er waren er al die na de eerste paar meters wel graag weer onder de veilige vleugels van moeder wilden kruipen. Maar moeder zwaan had daar zelf heel andere ideeën over, zij wilde na veertig dagen vlijtig broeden wel eens even een uitgebreid bad nemen. Zich ogenschijnlijk niets van haar kleintjes aantrekkend poedelde moeder zwaan even uitgebreid in het water. De kleintjes keken er vol verbazing naar en leken niet zo goed te weten wat ze er mee aan moesten.
Na een kwartiertje werden de kleine zwaantjes weer door hun ouders naar het nest geleid. Moe en helemaal nat klauterden ze achter elkaar het grote nest weer op. Het was gewoon een beetje sneu om te zien hoe ze er helemaal verfomfaaid en doorweekt uit zagen. Gelukkig was het heerlijk rustig en warm weer zodat de zon ook mee kon helpen om weer droog te worden. Als ze goed leren poetsen zullen de donsjes ook wel steeds vetter worden zodat de jonge zwaantjes niet meer zo erg doorweekt zullen raken.
Ja en als je zo nat, moe en onder indruk bent van je eerste zwemles, wat is er dan fijner dan weer veilig bij moeder tussen de vleugels te kruipen. Het was echt aandoenlijk om te zien hoe de kleine zwaantjes de bescherming van hun moeder opzochten om zo bij te kunnen komen van hun avonturen.
Tot besluit nog een paar foto's waar moeder en kind knobbelzwaan mooi synchroon samen zitten. Ik heb al eens eerder verteld dat het me vaak opvalt hoe partners of ouders met kinderen elkaar lijken te spiegelen en precies dezelfde handelingen doen of dezelfde houding aannemen. Hier kun je dat gedrag ook mooi zien bij moeder zwaan en haar kinderen.
Het was een prachtig uurtje genieten van het gezin knobbelzwaan. Wie er nog niet genoeg van heeft moet ook zeker even kijken op de blog van Hannie, waar naast fotoverslag ook nog een paar filmpjes staan.


Reacties

 1. In een woord: Prachtig! Wat een mooie foto's en wat zijn ze schattig... En die foto's waarop ze helemaal doorweekt zijn, wat aandoenlijk. Ik heb genoten, bedankt! Groetjes, Robyn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer en en al vertedering, heerlijke blog om te bekijken.
  En agossie, die natte zwaantjes, ik zou ze haast in een handdoek pakken en droogmaken, maar ja......moeder zwaan weet ook wel hoe ze haar kroost droog krijgt, lekker onder moeders vleugels.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het volgen van de zwaantjes in hun eerste dagen is altijd boeiend om te zien. Zo'n eerste zwemles is ongetwijfeld een hele belevenis voor ze. Ze zien er na hun zwemles uit alsof ze net uit het ei gekomen zijn. Ik heb al veel van de zwaantjes gezien, maar de eerste zwemles nog niet. Volgend jaar dan maar. Vooral de plaatjes waarop ze kleddernat weer bij hun moeder zitten, nog onder de indruk en wat beduusd, zijn prachtig.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjonge Coby wat een super foto's.
  Zo vertederend om te zien dat kleine grut.
  Ik vind ze allemaal prachtig maar foto 14 en 15 vind ik echt super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O Coby wat is dit mooi vooral die met de kletsnatte jonkies. oh wat een plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig om te zien Coby, bij jou zitten ze ook nog op moeders rug dat had ik ook graag voor de lens gehad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb bewondering voor de zwanen ouders. Voor alle dieren ouders trouwens. Ze moeten het zonder potjes Olvarit en kinderbijslag doen . Dat is wel even andere koek.
  En toch zo kalm en zorgzaam.
  Een hele mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig zo'n mooi stel. heel lief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Werkelijk een heel vertederend blog Coby :-)
  Die natte zwaantjes zijn zo leuk om te zien.
  Met veel geduld en veel passie leren ze zwemmen en
  wat zijn de ouders zorgzaam hé.
  Werkelijk prachtige genietfoto's.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. prachtige serie en vooral het moment dat ze nog zo klein zijn. In een aantal fotos is dat heel mooi vastgelegd.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's Coby! En erg leuk om het via jou verslag ook weer te beleven. Op dit moment zijn de zwanen aan de zwier, geen idee waar ze zitten. Maar toen ik ze vrijdag voor het laatst zag, ging het nog goed met ze. Ze kunnen inmiddels zwemmen als de beste.
  Het was leuk dit zo samen te mogen aanschouwen.
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoe lief en aaibaar. Erg leuk om dit te zien en nog leuker om dit te mogen fotograferen.
  Prachtige serie, groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ach Coby, wat heb je dit prachtig in beeld gebracht. Vooral de natte zwaantjes tussen de vleugels van de ouder zijn werelds.
  Vooral de uitsnedes zijn zeer goed gekozen. Het benadrukt de emotie die in de foto zit. Kleine zwaantjes hebben al zo'n hoog schattigheidsgehalte, maar dat wordt op deze manier alleen maar meer benadrukt. Een topserie van begin tot eind.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh Coby wat een superschattige foto's! Naarmate ik verder kom in je serie worden ze steeds schattiger, die kleine natte zwaantjes, onweerstaanbaar lief. Tussen de veren van mama is helemaal top!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tja, ik sluit me helemaal aan bij mijn voorgangers, Coby. Wat lief, aandoenlijk en mooi. Prachtige serie, waarvan ik de foto's van de natte zwaantjes tussen moeders veren de meest aandoenlijke vind. Heel mooi in beeld gebracht. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel vertederend deze kleine, natte beestjes. Als pluizenbolletje zijn ze al zo aandoenlijk, maar helemaal doorweekt nog meer. De laatste twee zijn helemaal top.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dank voor al jullie leuke reacties en commentaren, duidelijk dat dit kleine spul
  een populair onderwerp is. Het was ook een enorm genoegen om het zelf met eigen
  ogen te zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

Regenton in de tuin

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders