Een dagje op pad met de macrolens

Voor 5 mei had ik een afspraak gemaakt met Greetje om ons weer eens samen bezig te houden met vooral macrofotografie. We hoopten onder andere getuige te kunnen zijn van uitsluipende libellen.
Het was prachtig weer met een fijn zonnetje, maar ook veel wind en dus niet echt ideale macrofotografie voorwaarden, maar het zou toch een leuke fotodag worden.

spuugbeestje

natuurkunst

natuurkunst

We werden verwelkomd door een roepende koekoek, die zich regelmatig liet horen en af en toe kwam overvliegen. Helaas kreeg ik geen mogelijkheden voor foto's maar wel heel leuk en ook mooi was de roep van de wielewaal die ik voor het eerst dit jaar weer hoorde. In eerste instantie waren er geen libellen te vinden, maar wel bijvoorbeeld spuugbeestjes, ofwel in schuim ingepakte larven van een soort cicade. Ook was er natuurkunst met het eikenblad waar een rietstengel doorheen was gegroeid en een blad dat wel leek op een reiger.

reuzenlangpootmug

reuzenlangpootmug

reuzenlangpootmug

Er waren heel veel langpootmuggen, dit is de reuzenlangpootmug (Tipula maxima) een van de maar liefst ruim vijftig soorten die er in Nederland voorkomen. Zoals de naam al zegt waren dit forse langpootmuggen, ze zien er indrukwekkend uit en maken een flink bromgeluid, maar ze zijn voor mensen niet gevaarlijk. De larven van langpootmuggen(emelten) kunnen flink schade aanrichten aan gewassen.

net uitgeslopen azuurjuffer

net uitgeslopen azuurjuffer

Steeds gingen we even kijken langs de waterkant of er ook uitsluipende libellen waren en ja hoor uiteindelijk vonden we een paar net uitgeslopen waterjuffers, ik ben niet helemaal zeker maar ik denk dat het azuurwaterjuffers zijn. Door de wind zijn vele opnamen niet gelukt, maar er zijn aantal foto's overgebleven die in de blog mogen.

gele lis

eitjes van de slijkvlieg

Het duurt best een hele tijd voor een libel zijn vleugels en lijf helemaal heeft opgepompt en op kleur is. Dus af en toe kun je er wel even bij weglopen en wat anders kieken. Zo waren er diverse gele lissen in bloei, die ook altijd leuk zijn om te fotograferen. Als je goed kijkt zie je op een blad een bruine vlek zitten, dat zijn eitjes van de slijkvlieg. Keurig netjes worden de eitjes naast elkaar op een blad gelegd. De slijkvliegen zelf zijn ook prachtig zoals te zien is in deze blog. Het zijn van die leuke dingen waar je vaak zomaar aan voorbij loopt maar die toch heel mooi en vaak boeiend zijn.

schietmot

Als je zo voortdurend de oever afstruint en goed rondkijkt, kom je van alles tegen. Zo zagen we ook diverse soorten schietmotten, ze lijken wel op kleine vlindertjes maar het is een heel andere insectensoort. Schietmotten brengen een deel van hun leven door als larve in het water een kunstig gefabriceerd omhulsel en worden dan kokerjuffer genoemd.
Ik heb al eens een blogje gemaakt over deze bijzondere dieren met ook foto's van de kokerjuffers zie deze blog.

azuurwaterjuffer

azuurwaterjuffer

paringswiel vuurjuffers

De waterjuffers kregen steeds meer kleur en de vleugels werden steeds verder opgepomp en meer doorzichtig. De libellen waren echter nog niet in staat om weg te vliegen en  dat biedt natuurlijk mogelijkheden om heel dichtbij te komen. Het is altijd fascinerend om de veranderingen van zo'n uitsluipende libel te volgen. Ook leuk was het paartje vuurjuffers dat we aantroffen met hun opvallende knalrode kleur. Een uitdaging trouwens om ze er beide mooi scherp op te krijgen en dan ook nog een wat rustige achtergrond te krijgen terwijl er ondertussen ook nog steeds een vrolijk briesje bij was.

oranjetipje

oranjetipje

oranjetipje

In de loop van de morgen kwamen er ook een heel aantal oranjetipjes tevoorschijn en warempel bleven ze ook nog behoorlijk lang zitten. Ik had de herinnering van de vorige keer nog dat ze erg fladderig waren, dus dit was een mooie meevaller. Desondanks ging het fotograferen niet zonder problemen want er waren mensen die zo stom waren om bij bijenkasten te willen kijken en daardoor werden de bijen erg prikkelbaar en vielen alles aan wat ze tegen kwamen. Ik ben niet bang voor bijen maar heb wel even eerbiedig afstand genomen en afgewacht tot de rust was weergekeerd. En daarna konden we gewoon verder met foto's maken.

eendagsvlieg

eendagsvlieg

Tot besluit een paar foto's van een eendagsvlieg, ik had die vorig jaar voor het eerst kunnen fotograferen. Echt schitterende insecten en prachtige fotomodellen. De mannetjes vliegen vaak in groepjes samen in de lucht en het is een kwestie van goed in de gaten houden waar er eentje even naar beneden komt en rust neemt op de grond. Voor meer informatie over deze mooie en bijzonder insecten kun je even kijken op deze blog.
Het was een heerlijke dag om lekker buiten te zijn en ondanks de wind hebben we ons  prima vermaakt met alles wat op ons pad kwam.





Reacties

  1. Geweldige foto's! Mijn complimenten. Zal een heerlijke dag zijn geweest.

    Groetjes,
    Renée

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je had die dag weer veel moois voor de lens Coby en natuurlijk alles weer heel mooi in beeld gebracht.
    Als je goed kijkt is er i.d.d. veel te zien in de natuur en met de macrolens zie nog meer ;-))
    Prachtige serie, Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby
    mooi hoor die macro's de tijd van insecten is weer aangebroken
    mooie serie groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, Coby,

    Heerlijke foto's! En..............het wordt mooi weer, dus maar weer lekker op pad en languit in het gras met de camera.
    Ben ik ook van plan,

    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Coby wat een heerlijke macro,s je begint al gelijk met een geweldig mooie druppel en dan is het gewoon genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie serie macro opnames Coby.
    Ik kan deze keer geen keuze maken, ze zijn allemaal super.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een mooie serie Coby! ben je weer in de Wieden geweest of
    toch een ander plekje? het zijn in ieder geval beelden die ik daar
    ook regelmatig tegenkom ;) echt prachtig je eerste foto van de
    langpootmug en ook die van het verse juffertje zijn erg mooi! en
    wat super voor je dat de oranjetipjes nu wel bleven zitten, mijn
    favorieten uit deze serie (natuurlijk) ;-) en die eendagsvlieg is
    inderdaad erg mooi van tekening, mooi vastgelegd!
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Coby, het is toch goed gelukt ondanks de wind, prachtige opnames enne voor de uitsluipingen in de weerribben in de ochtend, prachtig
    om te zien he!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weer volop genieten, macro is toch écht mijn favoriet! 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi serie en wat een bijzondere kijk op de natuur.
    Het oranjetipje op de koekoeksbloemen de eendagsvlieg zijn voor mij favoriet.
    Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby.

    Dat zijn weer heel mooie macro's. Het is toch wel een bijzondere wereld die je met de macrolens goed zichtbaar kunt maken. Stuk voor stuk zijn het mooie platen die iedereen, liefhebber van insecten of niet, zullen bevallen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,
    wat een heerlijk genietblog is dit. Je azuurjuffers vind ik echt heel erg mooi.
    Ook je schietmot is er een om van te genieten maar je eendagsvliegen zijn helemaal prachtig.
    Die hoop ik ook ooit nog eens te kunnen fotograferen. het paringswiel van de vuurjuffers is
    ook heel mooi gelukt. Ik vind hun kleur altijd zo mooi. Rood met een gouden ruggetje.
    Geweldig die natuurkunst en vooral dat blad wat op een reiger lijkt hahaha..... Je moet het maar net tegenkomen.
    Je oranjetipje vind ik ook heel gaaf. Die heb ik ook nog niet eens gezien.
    Echt een heerlijk genietblog :-)
    Groejtes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oe lala.... de ene foto is nog mooier dan de andere, hier gaat mijn macro-hart sneller van kloppen. Inspirerend!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met deze serie laat je weer mooi zien dat er met de macrolens altijd wel iets te fotograferen valt, het is een mooie en diverse serie geworden waarvan ik de eitjes van de slijkvlieg toch wel heel erg bijzonder vind, zo iets heb ik nog nooit gezien, maar gelukkig heeft de Natuurkieker er een goed oog voor ;-)
    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland