Natuurbeleving met Edgar in de Wieden


Het is inmiddels al een beetje een traditie geworden dat mijn natuurmaatje Edgar af en toe een dagje met me mee gaat de natuur in. Edgar is een enorme natuurliefhebber en wat is er leuker dan zo'n jonge enthousiaste natuurkieker- in -de -dop mee te nemen? Woensdag 22 april was het weer zover dat we samen op pad zouden gaan. zo uit school met brood en een verrekijker onder de arm in de auto richting de Wieden. Ik had de vorige dag al een kijkje genomen in dat bijzondere natuurgebied en daar veel mooie dingen gezien, dus het leek me een prima bestemming.

De hooilanden stonden vol met bloeiende planten

De Wieden met veel water, natte hooilandjes en moerasbossen

De wieden is een heel waterrijk gebied met natte hooilanden waar nu veel bloemen stonden te bloeien, dat maakte het gebied nog extra aantrekkelijk. Helaas werkte het weer niet helemaal mee en werd het een beetje grijs, met zelfs af en toe wat regensputters maar dat mocht verder de pret niet drukken, wij genoten van dit mooie stukje Nederlandse natuur.

Dotterbloem

moeraskartelblad

moeraskartelblad

Dotterbloemen kleurden de hooilanden zonnig geel met mooie grote groepen langs de oevers. Ook bloeiden de paardenbloemen en de pinksterbloemen volop. Leuk was ook de vondst van moeraskartelblad, een plant die zeldzaam is en vooral voorkomt op natte hooilandjes zoals in de Wieden. Het blad van het moeraskartelblad is zoals de naam al zegt sterk gekarteld en wat donker van kleur zodat de plant van uit de verte al te herkennen is. De bloemetjes lijken wel een beetje op die van dovenetel en zijn roze van kleur. Een mooi plantje dat we even uitgebreid hebben bewonderd.

larvenhuidje van een libel

smaragdlibel

Waar water is, daar vind je ook libellen, we zagen ze niet in enorme aantallen, maar we hebben toch een aantal juffers en libellen gezien. Bovenstaande smaragdlibel had ik een dag eerder al op de foto gezet en samen vonden we nog enkele lege libellenlarvenhuidjes. Altijd weer wonderlijk te beseffen dat uit zo'n relatief kleine larve zo'n grote libel komt.

Snor

de snor zingt luidkeels vanuit het riet
vrouwtje bruine kiekendief

Toen ik de vorige dag naar de Wieden ging had ik eigenlijk gehoopt de blauwborst te zien, maar helaas, die liet zich niet zien en ook een dag later niet. Wel werd ik blij van het hoempen van een roerdomp, die ik helaas niet aan Edgar kon laten horen toen we er samen waren. Maar er waren voldoende andere mooie vogels, zoals bijvoorbeeld de snor, die zich meer liet horen dan zien, maar wel met een enorm volume voor zo'n klein vogeltje. We hebben ook bijzonder genoten van een echtpaar bruine kiekendief. Edgar zag het vrouwtje bij aankomst al in een boompje zitten, helaas te kort om daar foto's van te maken maar wel een vliegfoto kunnen maken. Ze vlogen regelmatig even langs en we hebben een hele tijd naar deze mooie en sierlijke roofvogels gekeken en zagen het mannetje nog even spectaculair mot maken met een ganzenpaartje, mooi om te zien.

putter

vrouwtje roodborsttapuit
Op de eerste dag had ik ook een paar mooie puttertjes gezien, vogeltjes die ik eigenlijk niet zo heel vaak voor mijn camera krijg en het bleek dat ik geluk had gehad want de volgende dag zagen we ze niet. Wel zagen we roodborsttapuitjes en terwijl Edgar daar flink naar speurde op de paaltjes, zag ik ineens een hermelijn een paar keer uit het gras omhoog komen. Heel kort, maar voor het eerst dat ik in levende lijve een hermelijn heb gezien. Het was zo kort dat Edgar het niet heeft gezien, we zijn na een poos speuren de auto uit gegaan en vonden daar in het gras niets meer behalve een kuiltje in het gras  waar misschien het hermelijntje wel een dutje had gedaan.

Edgar heeft een diertje in het vizier

snel en behendig wordt het beestje gepakt

voorzichtig wordt het diertje even mee genomen om te laten zien

Uiteraard hebben we ook lekker rondgestruind in dit mooie gebied en daarbij liet Edgar even weer zien hoe goed hij is in het vangen van beestjes. Er wordt grondig door hem rond gespeurd en het is maar even of hij heeft al een beestje in het oog. Behendig en behoedzaam wordt het diertje dan gepakt zodat het even goed bekeken kan worden en uiteraard wordt het vervolgens even voorzichtig weer vrij gelaten.
Zo ging dat ook met het kikkertje op de allereerste foto die Edgar op zijn hoofd zette met de vraag of ik daar even een foto van wou maken. Tja een mooier beeld van kinderen en natuurbeleving kun je niet maken dus die foto heb ik met plezier gemaakt en hij is bijzonder of niet dan!

het kikkertje nog een beetje onder de indruk van zijn avontuur weer in het veilige water
de fuut broed op zijn eieren
 Nadat het kikkertje weer teruggezet was keken we nog even bij een Fuut die tussen het riet op het nest zat. Daarnaast zat ook een meerkoet op een nest te broeden dus over een tijdje zullen er diverse kleine vogeltjes te zien zijn. We hebben trouwens ook heel veel ganzen gezien, daar liepen ook jonkies bij maar die waren veel te ver weg voor foto's, verder waren er wilde eenden en Edgar zag voor het eerst krakeenden en een tureluur. Allemaal goed te zien met de verrekijker en de telescoop, maar niet op de foto te krijgen.

het mannetje fazant roept en klappert met zijn vleugels
de fazant is volgens Edgar de mooiste vogel die hij tot nu toe heeft gezien
Nog één wens bleef er toen nog over, Edgar wilde heel graag de fazant zien die ik de vorige dag ook had gezien. Met de teleurstelling van de gemiste hermelijn nog in het achterhoofd zetten we even flink in voor de fazant. Ik had de vogelgeluiden meegenomen en op de plek waar ik hem verwachtte liet ik het geluid van een fazant horen. Maar de natuur blijft onvoorspelbaar en dus geen fazant te zien of te horen. Wel ontdekte ik opeens een paapje dat prachtig in het zonnetje op een paaltje zat. En net toen we ons verzoenden met het idee dat we het daar dan maar mee moesten doen hoorden we opeens de fazant roepen. Voorzichtig reden we een beetje dichter naar de plek waar we het geluid vandaan hoorden komen en toen kregen we toch nog een prachtige show van meneer fazant. Volgens Edgar is de fazant toch wel de mooiste vogel die hij tot nu toe heeft gezien. En zo kwam er een kleurrijk eind aan een mooie lange middag in de Wieden waar we allebei zeer van hebben genoten.






Reacties

  1. Goede zondag morgen Coby.
    Wat heb je weer veel gezien met Edgar en wat is het toch een prachtig gebied.
    Wat heb je ook weer veel vogels gezien je hebt er echt oog voor, want wij zien niet zoveel als jij ziet.
    Heerlijk genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterende foto's en wat leuk dat je Edgar mee op pad neemt. Jong geleerd is oud gedaan.

    Groetjes,
    Renée

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank, het is echt een van de leukste dingen om kinderen mee te nemen de natuur in
      en Edgar is echt een enorme natuurliefhebber.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Wat een prachtige natuurbeleving. Leuk dat je regelmatig met Edgar dit soort uitstapjes maakt. Een veelzijdig gebied, dat laat je mooi zien in deze blog. Wat heb je die zingende snor mooi erop staan, die liet zich toch eventjes zien tussen het riet door.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. haha, grappig! jij bent vast op dezelfde plek(ken) geweest als waar ik regelmatig kom, Coby ;)
    prachtige blog, ondanks het sombere weer. mooie soorten ook en inderdaad, het is een geweldig mooi gebied!
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik denk wel dat je dit stukje Wieden goed herkent :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Prachtig om te zien Coby, mooi dat Edgar daar ook zo van geniet.
    De foto van de zingende snor (nog nooit van gehoord) vind ik een juweeltje.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo te zien een super geslaagd dagje. Leuk hoor zo'n jonge natuurliefhebber.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. niets is fijner om zo'n maatje tezien genieten van al dat natuurschoon!
    lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat heerlijk als je samen zo kan genieten van de natuur.
    Dank je wel dat wij mogen genieten van je foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat is er mooier dan een dag met Edgar in de natuur daarom vind ik ondanks dat het een hele mooie serie geworden is de eerste foto de mooiste, hulde aan Edgar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. precies Bas, een dag met Edgar de natuur in vinden we allebei een feestje. Die eerste foto is ook top en hier
      komt Edgar eigenlijk ook de eer toe want hij heeft dit bedacht!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Mooie foto's Coby lekker afwisselend.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is een heel mooi natuurgebied dat veel te bieden heeft. Voor geïnteresseerde kinderen een paradijs. Jullie hebben behoorlijk veel gezien, waaronder enkele niet alledaagse soorten. Leuk om te lezen hoe het jullie is vergaan.
    groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtig verslag Coby, dat jullie beide genoten hebben staat vast. En als ik mag stemmen voor welke foto zeker in je boek moet, dan stem ik voor foto 1. Super plaatje, wat zie je hem genieten. Die mag een ere plaatsje krijgen.
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja foto1 gaat zeker een plaatsje krijgen in het boek, dat is wel al zeker.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  13. Ik vind dat toch zo leuk dat je met Edgar op stap gaat en hem de natuur laat beleven. En wat hebben jullie veel gezien. Prachtige serie, Coby. Foto 1 kan voor mij meteen als coverfoto voor het blad van Natuurmonumenten. Waarom stuur je 'm niet op? Een prachtig voorbeeld van "kinderen en natuur". Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het is zo langzamerhand een goede traditie aan het worden, we genieten er allebei heel erg van
      dus we gaan er voorlopig fijn mee door :-)
      Foto 1 komt zeker in mijn eigen boek en wie weet stuur ik hem ook nog wel ergens anders naar toe.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  14. Hai Coby,

    Die eerste foto is fenomenaal. Wat een plaat. De omslagfoto voor je boek? Of misschine voor op de achterkant.
    Natuurbeleving in optima forma. Sowieso een schitterende serie foto's. De kiek, putter en rbt zijn heerlijke platen.
    Ook de tweede foto van de snor is zo'n echte natuurfoto. Vaak is dit mooier dan een close-up en helemaal zo in dat goudgele riet.
    Leuk dat je zo'n enthousiast kind wegwijs maakt in de natuur. Top en het levert ook nog eens unieke foto's op.
    Zo'n foto is een mooi moederdagkado voor de moeder van Edgar.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha dank René, de eerste foto komt zoals gezegd zeker in het boek, past daar helemaal in
      en kinderen en natuur is ook een onderwerp dat aan bod zal komen.
      Maar we hebben ook zeker genoten van alles wat we samen gezien hebben. De foto van de snor
      ben ik ook best content mee, mooi het beestje in zijn natuurlijke omgeving.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  15. Ja, echt heel leuk dat je maatje Edgar weer een keer is mee geweest :-)
    En ent wat René zegt over je eerste foto, wat is die schitterend en ontzettend leuk :-)
    ook je andere platen mogen er zijn waarvan ik ook de weerspiegeling van de Fuut
    heel mooi gelukt is ondanks het riet.
    Ik vind het geweldig om te zien hoe Edgar in de onderste reeks zo intensief
    en heel serieus bezig is :-)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zo leuk hoe jij er met die grote kleine natuurliefhebber op uit gaat, ik heb je verslag met veel plezier gelezen en bekeken, en heb echt met jullie mee genoten.
    Ook nog eens fraaie platen, waar de putter toch wel uitspringt, en snor in het riet is minstens zo mooi.
    Moeraskartelblad weet ik hier in de omgeving ook te vinden, en ik zag zondag ook heidekartelblad, een soort die ik nog niet kende, maar ook een mooi plantje.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland