Puber- meerkoet poetst zijn donskleed

Ik heb in een vorig blog laten zien dat de opvoeding van puber-meerkoeten niet altijd even zachtzinnig verloopt en dat ze af en toe stevig door pa en ma worden aangepakt.
Gelukkig gaat het er grote delen van de tijd ook heel vreedzaam aan toe en houden de jonge meerkoeten zich bijvoorbeeld net als mensenpubers uitgebreid bezig met hun uiterlijk.



Uiteraard houden de jonge meerkoeten zich vooral met hun uiterlijk bezig omdat het voor een vogel enorm belangrijk is dat het verenkleed in goede conditie blijft. Het is mooi om te zien dat de vogels van jongs af aan weten dat ze hun veren goed moeten onderhouden. Hoe klein ze ook zijn, veren poetsen is een van de eerste dingen die de jonge vogels leren.




De jonge meerkoet leek wel een ballerina als er na het poetsen even lekker werd uitgerekt. De fascinerend lange tenen zijn zo ook goed te bewonderen. Die lange tenen maken het de meerkoeten makkelijker in een waterrijke omgeving te kunnen voortbewegen. Wat je op bovenstaande foto's ook heel mooi kunt zien is dat de meerkoet echte veren begint te krijgen. Je ziet de nieuwe veren uit de schachten groeien, het is een levensfase waarin zo'n jong heel veel energie nodig heeft.




Handig dat je jezelf kunt bekijken in het water, de jonge meerkoet lijkt met grote aandacht zichzelf te bekijken, helemaal in gedachten verzonken. Wat is het toch interessant om rustig een tijdje zulke dieren te observeren. Je leert veel over dieren als je de tijd neemt om er echt serieus naar te kijken en als bonus krijg je dan ook vaak nog dit soort mooie fotografiekansen.
Hoe meer je leert over alles in de natuur hoe leuker het wordt en des te meer je ook steeds nog weer gaat zien en ontdekken, natuur is nooit saai.



Daar staat hij dan, weer helemaal tiptop gepoetst en gerekt en gestrekt. Ik moet zeggen dat ik jonge puber meerkoeten toch wel heel mooi vind zo in hun donspak. Straks zullen het vrijwel egaal zwarte vogels zijn en eigenlijk veel saaier dan dit puberkleed. Misschien kijkt de jonge meerkoet daarom wel wat weemoedig alsof hij weet dat ie straks ook in dat sombere zwarte verenkleed moet rondlopen.

Reacties

  1. Een hele leuke serie van deze puber. Wat zien ze er grappig uit in hun half weg pak he.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat poetsen hebben ze wel van pa en ma geleerd
    is natuurlijk ook heel belangrijk voor een watervogel...
    erg mooie serie

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig om zo naar deze pubers te kijken. Nu lijkt het ook net bij foto 6 alsof hij het water als spiegel gebruikt ;-)
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie serie van die jongkies. Mooi in beeld gebracht en fraai scherp met heldere kleuren.

    Groet,
    Peter van de Beek

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige serie van deze pubers Coby.
    Ze leren snel, enig om te zien hoe ze rek en strek oefeningen doen.
    Echt super foto's.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig is dit en wat heb je ze dicht kunnen benaderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, Coby,

    Wat een eigenwijs beest heb je op de kiek gezet, poetsen, een beetje ochtendgym en dan nog even in het spiegelend water kijken of al je veren goed zitten.
    Mooi gedaan.

    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hai Coby,

    Op foto 3 lijkt het wel een schaatser. Ik had jongen van deze grootte in de sloot grenzend aan mijn tuin zitten en heb er eigenlijk geen aandacht aan besteed. Toch best jammer als ik jouw serie zo zie. Je krijgt zo wel een mooi gedocumenteerd geheel met je andere series van de meerkoeten. Tsja, meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, behalve dat het fototechnisch weer tiptop is.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie en heldere foto's van dit pubertje.
    Ik zie ze ook wel vaker maar zo mooi als jij ze hier afbeeld heb ik ze eigenlijk nooit gezien.
    Hij is een hele gymnastiek programma aan het afwerken op een hele sierlijke manier.
    Echt heel mooi dit blog.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland