Jonge Torenvalken worden geringd


Onlangs ben ik vanuit Drenthe naar de Flevopolder afgereisd om daar op uitnodiging van Martien Hoogebeen aanwezig te zijn bij het ringen van de jonge Torenvalken die hij in een nestkast bij zijn huis had.Vorig jaar was ik ook al eens zo'n geluksvogel dat ik in mijn eigen woonplaats bij het ringen van Torenvalken mocht zijn en nu dus weer zo'n buitenkans waar ik graag gebruik van heb gemaakt.


Torenvalkje geringd in 2011 nog helemaal in dons en amper veervorming

Torenvalkjes van 2012 in de Flevopolder en al helemaal voorzien van een kleurrijk verenkleed

Vorig jaar waren de Torenvalkjes die geringd werden nog maar heel klein en zaten ze nog helemaal in het dons. Ik verwachtte dus nu eigenlijk ook  van die kleine donsbolletjes te zien, maar het bleek dat ze al veel groter waren en al helemaal in de veren. Iets minder aandoenlijk misschien, maar prachtig in hun mooie spiksplinternieuwe verenkleed. Kijk voor de Torenvalkjes van vorig jaar op deze blog.



Een van de Torenvalkjes bleek al behoorlijk de vliegkunst te beheersen en ontsnapte even uit de tas, die daarna maar even extra goed gesloten werd gehouden. Het drieste Torenvalkvrouwtje was daarna als eerste aan de beurt om van een ring voorzien te worden. Dat ringen is voor de vogels wel even een stressvolle situatie maar het wordt zorgvuldig gedaan en de vogels lijden er verder niet echt onder.
Wist je trouwens dat er al 100 jaar vogels geringd worden in Nederland? In 1911 werd de eerste vogel in ons land geringd, dat was een Spreeuw.



 De jonge vogels vogel krijgen  niet alleen een ring, maar er worden ook allerlei metingen verricht, zo wordt onder andere de vleugel gemeten en het gewicht bepaald en wordt gekeken of de vogel recent nog van voedsel is voorzien. Ook wordt het geslacht van de vogels bepaald aan de hand van de stuitveren, omdat de vogels al zo fraai in de veren zaten kon dat heel mooi geconstateerd worden. Het mannetje heeft meer grijze veren en een vrouwtje heeft de roodbruine veren. Al die metingen leveren heel veel informatie en zijn van belang voor onderzoek en bescherming van de diverse vogelsoorten.



Iedere vogel krijgt een unieke en geregistreerde ring en is daardoor altijd weer te achterhalen om welke vogel het gaat. Alle gegevens die aan de vogel worden gemeten worden samen met de gegevens van de ring vastgelegd. En zo is dan bijvoorbeeld ook na een aantal jaren na te gaan waar de vogel is gering en hoe oud hij dan is. De ringer vertelde ook dat rond de periode dat de vogels veren gaan vormen heel veel voedsel nodig is omdat het veel energie kost om die veren te maken. Vaak nemen de vogels dan zelfs nog wat af in gewicht dus ze moeten in goede conditie aan de verenvorming kunnen beginnen.



Het ringen is natuurlijk een unieke mogelijkheid om foto's te maken van deze vogels en er opnamen van te maken die je normaal gesproken niet zou kunnen maken. Ook hierbij wordt overigens zorgvuldig met de dieren omgegaan en ze worden niet onnodig lang bij de ouder vandaan gehouden. Ze zetten overigens wel af en toe een enorme keel op, maar lieten het gebeuren verder redelijk gedwee over zich heen komen.




Nadat alle Torenvalkjes van een ring waren voorzien en alles was opgemeten en genoteerd, ging Martien de ladder weer op om de jonge vogels weer in hun vertrouwde omgeving terug te zetten.
Ik heb begrepen dat ze twee dagen later allemaal het nest hebben verlaten en nu rondvliegen in de omgeving van hun geboorteplek en nog even worden gevoerd door pa en ma Torenvalk.
Na het ringen van de Torenvalken gingen op weg naar een nest met jonge Kerkuilen die ook geringd zouden worden, maar daarover meer in een volgend blog.

Reacties

  1. dat is nog eens boffen en dat allemaal op uitnodiging mooi hoor ik ben benieuwd naar de foto,s van de kerkuilen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie foto's zeg! Wat hebben ze grote ogen, dat wist ik helemaal niet!

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een fantastische ervaring, Coby. Je foto's zijn schitterend en je info is ook leuk. Wat zien ze er nog lief uit, hè(ze zijn het natuurlijk helemaal niet). Ging dit van Sovon uit? Je 3e foto van onder vind ik helemaal top. Hij kijkt daar zo verontwaardigd. Prachtige serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby,

    Wat een leuke foto's
    Vooral de twee is een "aaibaar" toppertje.
    Het is een leuke dag geweest zo te zien.

    Mvg Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is mooi om mee te maken Coby.
    Heerlijk dat je ze dan van zo dicht bij kunt fotograferen.
    Dat heb je super mooi in beeld gebracht.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een unieke kans Coby, prachtig om zo mee te mogen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat geweldig om dit mee te mogen maken Coby, tja en natuurlijk super momenten om foto's te maken.
    Je hebt je kans goed benut, je hebt er een prachtige serie aan overgehouden.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw, zo krijg je de gelegenheid om die mooie roofvogels eens van dichtbij te zien en te fotograferen. En die kans heb je mooi gegrepen, een paar schitterende vogelportretjes heb je gemaakt.
    gr.Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat bijzonder om mee te maken! En oh dat pluizebolletje op foto twee...!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby
    Wat een unieke kans om dit zo mee te mogen maken en daar mooie foto's van te maken.
    mooie serie groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby,
    Gelukkig schrijf je erbij dat het ringen met de nodige zorg en voorzichtigheid gebeurt, want als je de beelden zo ziet dan krijg je toch wel eventjes medelijden met de vogeltjes ;-)
    Je had weer een unieke kans die je goed hebt benut, klasse!
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hele boeiende reportage. Dank zij jouw mooie foto's kunnen wij eens goed naar deze mooie vogels kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ers leuk om dit te zien en mee te kunnen maken via het weblog. Van die grote zwarte ogen die zo onschuldig kijken. Erg mooi dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bijzonder om dit te kunnen zien en meemaken en wij kunnen zo met jouw belevenissen mee genieten! Prachtige reportage van het ringen. Wat een verschil, zo'n donsbolletje of een gevederde kleine schreeuwer! Ze waren het er duidelijk niet mee eens wat er allemaal met ze gebeurde, maar ik krijg uit de foto's de indruk dat het welzijn van de vogels wel voorop stond.
    Ik ben ook heel benieuwd naar de uiltjes.

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Coby,
    Het ringen was nog net op tijd als ze twee dagen later al uitvlogen. Ze waren inderdaad behoorlijk groot en zaten al goed in de veren. Maar dat gaf jou wel een unieke kans om alles mooi vast te leggen.
    je hebt echt geboft en dan ook nog de kerkuiltjes. ik ben benieuwd wat je daar hebt gezien.
    Fijn weekend, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby
    Wat leuk om dat mee te maken en te kunnen vastleggen. Al vind ik zo'n geringde vogel toch altijd een beetje sneu, het lijkt zo in tegenspraak met het vrije gevoel dat vogels je geven.
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Echt super Coby,
    wat mooi als je hierbij aanwezig mag zijn.
    Zo kunnen wij er ook van leren en er ook van
    meegenieten. Je hebt werkelijk een heel stel
    schitterende foto's hiervan gemaakt. Complimenten
    zijn dan ook echt op zijn plaats :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland