De Grauwe Klauwier

Het jaar 2012 is uitgeroepen tot jaar van de Klauwieren, een goede reden om een blog te wijden aan de  Grauwe Klauwier (Lanius collurio). Een zeldzame vogel waarvan er in Nederland nu naar schatting zo'n 350 broedparen voorkomen. Het lijkt er overigens op  dat het jaar van de Klauwieren een slecht broedjaar wordt voor de Grauwe Klauwier. Door de frisse en vooral ook natte zomer komt er helaas van veel broedsels weinig of niets terecht komt.Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om een  fotoreeks te maken van Grauwe Klauwieren.
Iets wat me niet iedere dag overkomt alhoewel je in Drenthe wel in de goede provincie zit als je Grauwe Klauwieren wilt zien.
In natuurgebied Bargerveen zit de grootste broedpopulatie van ons land en  heel Drenthe biedt broedplaats aan zo'n 75% van het aantal broedparen van de Grauwe Klauwier in Nederland.
De Grauwe Klauwieren uit deze blog zaten ook in Drenthe  en kon ik vastleggen dankzij een tip van Dick van Dorp die me hun verblijfplaats liet zien en me ook al eens Adders had laten zien.
Grauwe Klauwieren zijn prachtige vogeltjes, waarbij het mannetje het meest opvallend is, niet alleen door zijn kleur maar ook door zijn gedrag. Mannetjes hebben een grijze kop en een mooie roodbruine rug en vleugels en hebben een zwart masker en een stevige snavel met een haak. Wat in het veld het meest opvalt is de lichte onderzijde, die wit is met een vleugje roze, als je de soort kent is die lichte onderkant een goed herkenningsteken, je ziet dat al van verre.Het vrouwtje laat zich meestal minder zien en heeft ook een minder opvallend bruinig verenkleed en een lichte bruin geschubde onderzijde. Van het vrouwtje heb ik helaas maar een paar foto's kunnen maken en dan ook nog van matige kwaliteit. Het vrouwtje legt 5-6 eieren in een nest dat grotendeels door het mannetje diep in een struik van gras mos veren en haren wordt gemaakt. De eerste keer dat ik hier kwam vloog er een hele familie Grauwe Klauwier rond, maar toen had ik niet de 500 mm bij me. Een week later heb ik alleen deze twee Grauwe Klauwieren gezien.Het jagen van de Grauwe Klauwier is een genoegen om naar te kijken en dat heb ik dan ook gedaan een aantal uren, gezeten op mijn krukje met de camera in de aanslag. Het mannetje Grauwe Klauwier had een Meidoorn als uitkijkpost gekozen en van daaruit maakte hij duikvluchten naar de grond om insecten te vangen en ook ving hij wel dieren in de vlucht echt een prachtig schouwspel.Allerlei insecten heb ik hem zien vangen, kevers, sprinkhanen, een rups en ze vangen ook wel libellen, vliegen en bijen. En als dat allemaal niet voorradig is vangen ze ook wel jonge vogels en hagedissen.
Een bijzondere eigenschap is dat ze voedsel op doorns spietsen als er voedsel in overvloed is, op deze manier leggen ze een voedselvoorraadje aan voor tijden dat er weinig voedsel voorradig is.
Het is een typische soort van open en gevarieerde landschappen. Heidevelden, beekdalen en kleinschalige agrarische landschappen vormen het natuurlijke leefgebied van de Grauwe Klauwier. Houtwallen, Braamstruiken, voldoende nattigheid in het gebied zoals poelen en watertjes en aanwezigheid van doornige struiken zoals Meidoorn en Sleedoorn zijn van belang voor een goede leefomgeving voor de Grauwe Klauwier met voldoende voedsel en broedmogelijkheid.
Ik heb genoten van deze mooie vogelsoort en het is te hopen dat er voldoende goede plekken zijn en blijven voor de Grauwe Klauwier. Voorlopig blijft dit 16-18 cm grote vogeltje kwetsbaar en hij wordt met 3-5 jaar vaak ook niet heel oud. Het oudst bekende vrouwtje in Nederland is nu zeven jaar en dat is echt bijzonder en veel vaker is het bij drie jaar gebeurd. Het blijft toch een wonderlijk gebeuren en een enorme prestatie dat deze kleine en kwetsbare dieren jaarlijks zulke enorme afstanden vliegen van zuidelijk Afrika naar Nederland om hier hun jongen te krijgen. Het is te hopen dat het weer nog even flink beter wordt zodat er mogelijk toch nog wat meer broedsels groot gebracht kunnen worden dit jaar.

Reacties

 1. Coby, wat een mooie serie, veel beter dan mijn foto's. Inspirerend om zo weer in de Nederlandse natuur te duiken na twee weken alpenbloemen, vogels en vlinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige vogels en weer erg mooi gefotografeerd !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was genieten, Coby. Wat een prachtig blog. Dat zal geen straf geweest zijn om wat uurtjes die vogel te bestuderen. Ik denk niet dat de Grauwe Klauwier hier in het westen zit. Zal ik toch weer eens naar Drenthe moeten, wat absoluut geen straf is want ik vind het daar heel mooi. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja voor de Grauwe Klauwier zul je toch echt in de oostelijke helft van Nederland en dan vooral in Drenthe moeten zijn.
   En een goed voornemen om mijn mooie provincie te bezoeken, welkom!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. heel mooi,ik heb nog niet het genoegen gehad hem te ontmoeten,maar binnenkort komen we Drenthe onveilig maken dus wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou leuk zijn Bas, vooral eens kijken dan in het Bargerveen, daar is een speciale route nu uitgezet in verband met het jaar van de Klauwieren.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Hoi Coby...

  wat heb je een mooie impressie van dit kleine vogeltje kunnen
  geven..Prachtig, ik kende het totaal niet..
  Kan me voorstellen dat je daar hebt genoten op je krukje van de duikvluchten van het mannetje..
  Mooie serie, ziet er prima belicht en kleurig uit...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, het was inderdaad genieten en leuk dat ik je zo
   een nieuwe vogelsoort kan leren.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Very interesting series Coby. Great shots of this beautiful bird. #3 is the one I prefer because of the beautiful light.

  We have a grey shrike in Canada and it is called the Northern Shrike (Lanius excubitor)and like your Grey shrike, it's population is diminishing because of lack of territories due to too many development projects. Very sad situation for many birds unfortunately...

  Have a nice week,
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby
  ze zijn super mooi die foto's wat een mooie vogel is dat.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt een mooie serie gemaakt van dit prachtige vogeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een mooie serie van dit bijzondere vogeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's Coby. Wat een mooie vogel met een indrukwekkende snavel.
  Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar zo heel veel broedparen zijn er ook niet.
  Is het familie van de klapekster? Die spietsen hun prooi ook aan doorns.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de Grauwe Klauwier is inderdaad familie van de Klapekster.
   Ook die komt wel voor in Drenthe maar niet meer als broedvogel, enkel
   als wintergast. En de Grauwe Klauwier is hier dus uitsluitend als
   zomergast en broedvogel.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Wat een pracht serie van de Grauwe Klauwier Coby
  Schitterend omdat te zien, kan mij voorstellen dat je genoten hebt
  Stuur ze maar even deze kant op, ik wil ze ook wel voor de lens.:-)
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha jij woont er ook relatief dichtbij met de grootste
   broedpopulatie in het Bargerveen.
   Het zou moeten kunnen lukken om ze daar te zien op de
   speciale Grauwe Klauwierenwandelroute.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Je kan gewoon even snel een paar schotjes maken en die op je log zetten en dat kan ook erg leuk zijn, of je kan er echt werk van maken en dan krijg je dus zoiets als je hier laat zien en dat is waar ik persoonlijk heel erg blij van word....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige serie over een schitterend mooie vogel die ik dankzij jou ook al eens in het wild mocht zien. Je hebt er wel hele moie plaatjes van gemaakt! Complimetn! Mooi dat je de Grauwe klauwier nu ook als topfoto op je blog hebt, nieuwe frisse aanblik.Dat verdient je blog en het vogeltje zelf ook, die heeft een ere plaats.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, ik ben er ook wel heel content mee.
   En zat er ook wel wat dichterbij dan toen we er samen
   eentje zagen. En inderdaad dit Drentse vogeltje mag
   nu de kopfoto voorlopig zijn.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Wat een schitterende vogel is dit en wat een mooie foto's heb je er weer van gemaakt! Wat zul je genoten hebben van het kijken en foto's maken :)
  Ik wist niet dat Drenthe de grootste populatie telt van deze zeldzame vogel.
  Ik hoop er nog eens een in het echt te kunnen spotten...
  Mooi dat je deze vogel tot je boegbeeld hebt benoemd: dat verdient deze vogel zeker!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is een vogeltje met een voorkeur voor
   Drenthe, de broedmogelijkheden en de voedselvoorziening
   zijn blijkbaar hier het meest optimaal.
   En het is inderdaad een heel fraai vogeltje
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 15. Hoi Coby,
  Jij blijft me verbazen met je mooie foto's en informatieve blogs.
  Schiet maar eens zo'n prachtserie bij elkaar, ik heb nog nooit een grauwe klauwier gezien. Als we in oktober in Drente zijn toch maar goed opletten, of ik deze prachtige vogel ook kan spotten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, mooi dat je deze blog kan waarderen.
   Of je in oktober nog Grauwe Klauwieren tegen zult komen
   is twijfelachtig, misschien bij een heel mooie nazomer, maar
   anders zijn ze al weer richting zuidelijk Afrika vertrokken om
   daar te overwinteren.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Je foto's zijn zo prachtig
  dat het post kaarten zouden kunnen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit vind ik echt super Coby!
  Ik heb deze vogel zelf nog nooit
  in het wild gezien, maar wat jij laat zien
  is echt fantastisch! Ook weer met heel veel
  informatie. Ik had wel van deze vogel gehoord,
  maar wist niet dat het zo slecht met de populatie ging.
  Echt dik compliment voor dit blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Helma, ik ben zelf ook heel tevreden met deze serie.
   De laatste jaren zijn er wel steeds meer broedparen bij gekomen.
   Maar dit jaar en de twee jaar hier voor is het vooral door de natte
   relatief koude zomers een stuk minder gegaan en is de groei van het
   aantal paren tot stilstand gekomen.
   Zo blijft het een kwetsbare vogelsoort.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 18. Gossie Coby, wat een mooie serie!
  Ik kan me voorstellen dat je hier genoten hebt, je foto's zijn echt geweldig mooi, en vooral bij de eerste drie heb je heel mooi zacht ochtendlicht.
  Ik had graag naast je gezeten ;-)
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Loes.
   Klopt wel wat je zegt over het licht, dat werd in de loop
   van de ochtend steeds minder fraai omdat de lucht helemaal
   dicht trok, dat heb je helaas niet in de hand...
   En ja ik kan me wel voorstellen dat je er wel naast had willen zitten,
   er was best plaats naast me op de grote stille hei :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 19. Iedereen bedankt voor jullie leuke reacties en commentaren op deze blog.
  Fijn dat jullie de moeite nemen om dat te doen, nuttig en leuk om te lezen wat een ander van mijn blogs vind en een stimulans om door te gaan met de natuurkiekerblog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders