Vogelkijkhut de Auken in de Wieden

In een vorige blog heb ik al verteld dat ik een dagje naar de Wieden ben geweest. Naast de Zwarte Sterns hebben we ook een bezoek gebracht aan de Vogelkijkhut de Auken in de Wieden.
Deze vogelkijkhut geniet onder andere reputatie doordat er in het natuurgebied Lepelaars (Platalea leucorodia) en Purperreigers( Ardea purpura) broeden.


We hadden bepaald geen geluk met het weer toen we 27 juni  's morgens richting de Auken gingen. Er viel zelfs wat regen en het bleef ronduit grijs en donker weer. Tja en dat had natuurlijk behoorlijke invloed op de fotografie, maar de natuurbeleving maakte aan de andere kant weer veel goed. De Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus) deed zijn best door flink te zingen en zo dicht mogelijk onder de hut te komen, maar het is wel te zien hoe grijs het was.


Bovenstaande foto's van een paartje Bruine Kiekendief (Cirus aeruginosus) horen kwalitatief mogelijk niet op de blog  maar het was zo prachtig om deze twee te zien baltsen, dat ik toch besloten heb om ze te plaatsen. Ze vlogen  voortdurend om elkaar heen en gaven prooien over. Het was ver weg, maar toch een prachtig schouwspel om te zien en voor dit soort dingen trek je wel de natuur in. Wie weet komt er nog wel eens een kans om dit prachtige gedrag bij betere lichtomstandigheden vast te leggen.


Er broeden ieder jaar Lepelaars in de Auken en er liepen al heel wat jonge Lepelaars te foerageren. Brutale pubers zijn het, die zich niks van andere vogelsoorten aantrekken, zelfs Nijlganzen (Alopochen aegypticus)  gingen er voor aan de kant. Alleen voor Knobbelzwanen (Cygnus olor) hadden ze ontzag maar verder liepen ze er rond alsof de hele wereld van hen was. Ook wel grappig om te zien dat ze het vangen van voedsel nog moesten leren en soms zag je ze verwoed achter een potentiële prooi aan jagen.De Lepelaars waren behoorlijk actief en er werd heel wat afgevlogen en op het favoriete eilandje was het soms dringen geblazen voor alle Lepelaars en andere vogels die daar even wilden vertoeven.
Ja en het was leuk geweest natuurlijk als het wat lichter geweest was en een mooie blauwe lucht, dan waren de vogels wat beter tot hun recht gekomen, maar zo valt in ieder geval een beeld te geven van wat er daar te beleven viel.Er kwamen ook steeds groepjes  Grauwe Ganzen (Anser anser)  vanuit de nabijgelegen graslanden naar de Auken.
Mooi om te zien hoe zo'n groep ganzen al gakkend en snaterend komt aanvliegen en dan met zijn allen naar beneden komt zeilen om vervolgens te landen op het water. Altijd mooi om het gedrag van ganzen te observeren, ik blijf daar van genieten, helemaal niet zeldzaam, maar zo leuk om naar te kijken en vooral ook te luisteren naar hun voortdurende gesnater met elkaar.


Bovenstaande Fuut (Podiceps cristatus)was een van de weinige vogels die echt een beetje in de buurt van de vogelhut kwam en daar was dan ook nog een redelijke foto van te maken. Een prachtige vogelsoort is het en ik vind het  altijd leuk om ze voor de camera te krijgen.
De vogelhut is er om bekend dat je er goede kans hebt om vliegbeelden te maken van Lepelaars en Purperreigers. Inderdaad vlogen de Purperreigers af en aan, maar dat wilde nog niet zeggen dat je ze makkelijk mooi op de foto kon zetten. Veel vliegfoto's heb ik weggegooid en eigenlijk zijn dit de enige toonbare beelden die ik heb overgehouden. Graag had ik er nog wat mooi licht op gehad, maar het zat er niet in en dus zal ik later nog maar eens op herhaling moeten, echter het zijn mijn eerste foto's van Purperreigers dus ik ben er best blij mee.Tot besluit dan nog een Tjiftjaf (Phylloscopus collibita) en een Zanglijster (Turdus philomelos), beide mannetjes die luid duidelijk maakten dat dit hun territorium was. Het mannetje Tjiftjaf hoorden we voortdurend roepen vanuit het struikgewas en het kostte heel wat speurwerk, maar op een gegeven moment zagen we hem dan toch aan de goede kant van een struik zitten. De Zanglijster kwamen we op de terugweg naar de auto nog tegen en die zat zo mooi in een Zwarte Els daar kon ik niet zo maar aan voorbij lopen. Al met al best heel wat gezien en ik moet nog maar eens weer terug met betere lichtomstandigheden dan is het er vast nog veel mooier. In een volgende blog nog een een keer aandacht voor de kolonie Zwarte Sterns in de Wieden bij Sint Jansklooster.

Reacties

 1. Het weer mocht dan tegen gezeten hebben maar dat is aan de oogst niet te merken,geweldig alle vogels even aktief.een heel bijzonder gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je veel lepelaars gezien, Coby.Ik vond 6 al zoveel. En die purperreigers. Geweldig. Ja, het is zo jammer dat het weer aldoor niet meewerkt. Je Tjiftjaf is prachtig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,

  Gave locatie is dit! Vind de foto's van de lepelaar best mooi zo. En zo'n baltsvlucht van de kiekendieven is zeker ook niet te versmaden. Zit zelf vrijdag as. met Han bij de zwarte sterns dus ik ga nu snel je zwarte sterns blog lezen.

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja een mooie vogelplek, de moeite waard om er eens te kijken.
   Veel plezier bij de Zwarte Sterns ben benieuwd...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Hoi Cobi....

  ja soms zit het met het weer echt wel tegen en kom je thuis..
  en dan komt de twijfel...plaatsten of niet...
  Je hebt gelijk hoor, deze zijn echt veel te mooi om weg te doen...
  volgende keer beter moet je maar denken..
  Ondanks het weer zijn het goede foto's geworden, mooi om de jonge lepelaars te zien en de purperreiger (die had je misschien nog iets kunnen oplichten)..
  maar ook de foto's van Tjif Tjaf en lijster zijn erg mooi.
  Tja en de baltsende bruine kiekendief, hoe vaak zie je dat...
  ik vind ze super en zou er maar trots op zijn ...

  lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja inderdaad twijfel, maar de beleving is ook belangrijk
   en dat kun je ook vertellen met iets mindere foto's.
   Dat geldt inderdaad voor de Bruine Kiekendieven, dat
   was echt een prachtige belevenis.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Het meest besproken onderwerp: HET WEER. Je hebt er geen invloed op en het is zoals het is. Evengoed een heel interessant verhaal en de foto's precies zoals het was en daar doen we het mee tot je op een dag daar weer geweest bent en het weer gunstig is voor foto's en dat je dan maar veel vogels voor de lens krijgt. Tot een volgende keer en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha zo is het Willemien, je begrijpt het weer helemaal, ik
   ga beslist nog wel een keer in de herhaling en zal jullie
   ook daarvan vast verslag doen!
   Natuurkieker Cob

   Verwijderen
 6. Mooie serie heb je gemaakt ondanks het weer.
  Ik vind de foto's met de grauwe gansen echt prachtig zonder de rest te kort te willen doen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit blijkt een vogelhut waar je dus echt heel mooie dingen te zien krijgt. Hier hebben we er ook een, zo dood als een pier, jammer. Maar dit is top!!! Erg mooie plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  je hebt die verschillende vogels mooi in beeld gebracht.
  ze zijn erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het weer mocht dan (vooral 's ochtends) behoorlijk tegen zitten, maar we hebben wel bijzondere dingen gezien die het bezoek aan de vogelhut voor mij meer dan waard maakten. De foto's vind ik trouwens met mijn amateur-ogen heel mooi geworden en tonen precies het moois dat we zagen! Anders gaan we nog een keer, maar dan op een dag met wat meer zon....
  Ik heb er in ieder geval van genoten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag mee hoor als ik op herhaling ga, een paar speurogen
   er bij is altijd fijn! En het was ook nu best een geslaagde dag
   dacht ik zo :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. nou je hebt er ondanks het donkere weer toch nog aardig wat van terecht gebracht .
  Die kiekendiefjes.....nu weet ik opeens wat ik gisteren zag vliegen.
  Ik kon het even niet thuis brengen maar dat was het...een kiekendief.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  Zo, mooi plekje daar. Zonde dat je zo'n grijze lucht hebt, want met blauw had die purper van je scherm geknald.
  Ach, je hebt hem nu in ieder geval en het zal mij neit verwonderen als je snel een betere kans krijgt.
  Mooi ook al die jonge lepelaars.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik hoopte ook zo dat de lucht nog open zou breken, maar dat gebeurde pas toen we bij de Zwarte Sterns waren.
   Maar je hebt gelijk het zijn mijn eerste Purperreigerfoto's en vast niet de laatste.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Wat een fantastische plek heb je gevonden. Hier moet ik echt eens naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat jij daar nog niet bent geweest Kees,
   weet ik toch nog plekjes te vinden die jij niet kent :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Met grijs weer en grote afstanden is het onmogelijk om superfoto's te maken, maar je hebt hier wel een paar momenten te pakken hoor, die twee kiekediefjes, de lepelaars en de purperreiger. Prachtig.
  De laatste twee foto's vind ik ook erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie foto's Coby, je hebt er weer goed je best opgedaan;-))))
  Pracht gezicht al die lelepelaars.
  Jammer dat je de purperreiger niet met een mooie dag kon fotograferen, maar wie weet komt dat nog.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby
  Kan me voorstellen dat je ondanks het sombere weer ontzettend hebt genoten! Jammer dat je dan niet alle foto's kunt maken zoals jij dat zou willen, maar ja, geeft je een goed excuus om terug te gaan. Zit er voor mij met de Bevertjes (het gras) in de Blinkerd niet in (zo mooi! eindelijk Bevertjes! en dan waait het hard!!! )
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  Heel herkenbaar, je verhaal, zoveel moois zien en dan niet de foto's kunnen maken zoals je ze graag wilt, omdat het weer niet mee zit. Maar voor mij als lezer en kijker is het toch een geweldig mooi blog geworden, dus dat moet ik maar eens goed in mijn oren knopen als ik zelf weer eens zo'n serie heb die ik eigenlijk niet goed genoeg vind. Ik kreeg bij de sterns ook veel van dat soort reacties, want inderdaad, het gaat om de beleving, en niet alleen om de mooie plaatjes.
  Die beleving is hier fantastisch, de Wieden moet ik ook maar eens naar toe, als ik dit zo zie. De kiekendieven met het ooievaarsnest op de achtergrond, super, zoveel lepelaars en ook nog de purperreiger. Dit moet een prachtige dag geweest zijn.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Misschien geen mooi weer, maar je foto's zijn echt genieten Coby. Die bruine Kiekendieven staan er toch wel aardig op hoor want je kan zien dat het roofvogels zijn. Leuke bijkomstigheid vind ik die ooievaarspaal met 2 ooievaars op de achtergrond. En je hebt gewoon purperreigers. Die hoop ik ook ooit nog eens vast te leggen.

  Hier wil ik ook echt eens naar toe, want dit is werkelijk de moeite waard. Echt genieten Coby.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Coby,

  Jullie hadden je dag wel qua natuurmomenten, alleen qua weer was het somber, wat je foto's helaas niet ten goede is gekomen inderdaad. Maar als je zoveel moois voor je lens krijgt, dan vergeet je soms het sombere weer, en wordt je er zelf wel vrolijk van. Gaaf zoveel jonge lepelaars bij elkaar. Je eerste pUrpers...ja ik weet als geen ander hoe lastig het is om een Purper in vlucht vast te leggen met het juiste licht. Mijn eerste Purperfoto was ook niet bijzonder, maar jij hebt hem in ieder geval al van dichterbij. De mooie platen komen vast nog wel met mooi licht.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooie foto's en enthousiaste woorden. Je blogs nemen me even mee in de natuur. En dat terwijl ik midden in de stad zit. Fijn. Ik geniet. Dank je wel. Marit

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland