Er zijn veel soorten Lieveheersbeestjes(5)

In dit blog over Lieveheersbeestjes komt  een bijzondere soort aan bod. Bijzonder vanwege zijn leefwijze en ook bijzonder omdat het een  zeldzame soort is, het Schitterend Lieveheersbeestje (Coccinella magnifica). Ik heb deze soort gezien toen ik begin juni een paar dagen in Brabant verbleef. Tijdens een wandeling in het mooie natuurgebied Kampina kwamen we het Schitterend Lieveheersbeestje tegen.Het is voor de eerste keer dat ik het Schitterend Lieveheersbeestje tegen ben gekomen en ik moet bekennen dat ik niet direct in de gaten had dat ik met een voor mij nieuwe en dan ook nog zeldzame soort te maken had. We ontdekten deze soort toen we tijdens een wandeling In de Kampina in Brabant een aantal mierenhopen zagen. Ik vind mieren heel interessant om een tijdje naar te kijken en daardoor ontdekten we tot onze verbazing dat daar  Lieveheersbeestjes tussen liepen die volledig ongemoeid werden gelaten door de Mieren.Het Schitterend Lieveheersbeestje lijkt heel veel op het algemeen bekende Zevenstippelige Lieveheersbeestje (Coccinella septumpunctata). Maar het zeldzame Schitterend Lieveheersbeestje heeft als bijzonderheid dat het uitsluitend voorkomt in de buurt van Mierennesten, waar ze mee profiteren van de bladluizenkolonies die er door de mieren worden verzorgd en gemolken.
Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat het Schitterend Lieveheersbeestje zo maar tussen de mieren kan lopen maar vermoedelijk hebben ze een chemische bescherming tegen de aanvallen van mieren.Ook de larven van het Schitterend Lieveheersbeestje liepen tussen de mieren en die larven brachten me op het spoor van de soort. De Larven van het gewone Zevenstippelige Lieveheersbeestje zijn meer blauw van kleur en deze larve was overwegend beigekleurig. Dat gegeven samen met het opvallende de gedrag om dwars door de mieren te sjouwen leverde de juiste naam op. Het was ons overigens ook opgevallen dat deze lieveheersbeestjes opvallend fris rood van kleur waren. Ik heb dat niet als verschil beschreven gezien, maar het viel ons op dat ze roder van kleur leken dan de Zevenstippelige Lieveheersbeestjes, die vaak wat meer oranje lijken te zijn. En zo heb ik dan nummer tien en mijn eerste zeldzame lieveheersbeestjessoort in mijn collectie. Er zijn er overigens nog veel te gaan voor ik  de ruim 60 soorten te pakken heb.

Reacties

 1. Ik vind dat hij ook wel erg mooi glanzend is, Coby. Wat leuk om zo'n ontdekking te doen. Daar kan je helemaal blij van worden, lijkt me. Prachtige serie en interessante info erbij. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. iets nieuws ontdekken is natuurlijk altijd prachtig,maar wie verwacht nou zoiets in een mierenhoop??des te leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zeker bijzonder een l.h.b. tussen de mieren.
  Ik heb wel gezien dat mieren de l.h.b juist aanvallen i.p.v. samen te leven.
  Prachtig vastgelegd Coby, mooi je info erbij.
  Weer wat geleerd vandaag ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal en ja, ze zijn immer de moeite waard om er een fraaie fotoserie van te maken en dat is je zeker gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder om te lezen hoe je er achter bent gekomen dat het hier om een zeldzame soort ging!
  Interessante informatie weer, met prachtige foto's.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel apart zo tussen de mieren, maar ja, ze hebben natuurlijk hun gezamenlijke liefde voor de luizen, dus dat brengt ze vast bij elkaar.
  Mooie serie weer Coby, geweldig hoe je steeds weer iets nieuws in beeld brengt.
  Gefeliciteerd met je nummer 10, en dan nog een zeldzame ook. Op naar de 60 ...
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kunt dus nog even vooruit met zoeken Coby...
  nog 50 stuks te gaan, mooi om zo iets zeldzaams te vinden
  toch en dan ook nog de goede naam kunnen vinden, en dat kon je mooi weer
  afleiden omdat hij tussen de mieren zat..
  interessante blog

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bijzonder Coby!
  Zo zie je maar, als je even langer kijkt naar iets ontdek je dingen waar je anders geen weet van hebt.
  Leerzaam en leuk weer,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoog in de boom zie jij de zomertortel en de eekhoorn, laag bij de grond dit bijzondere lieveheersbeestje. Kijken kan jij als de beste en wij mogen weer heerlijk meekijken. Je moet het maar zien en belangrijker: er niet zomaar aan voorbij lopen. Mooi Coby!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende foto's!

  Groetjes,
  Meike

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Grappig dat je thuis pas ontdekt dat je een nieuwe soort ziet (hebt gezien).
  Goed dat je er zo veel foto's van had gemaakt, anders had je wel veel spijt gekregen.Succes met het vinden van soort nummer 11.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weet je dat ik me daar nog nooit echt mee bezig heb gehouden Coby. Ik weet dat er heel veel soorten bestaan maar dan dacht ik meer in zwarte met rode stippen, gele met zwarte stippen en zwarte met gele stippen. Ik heb een langwerpige gezien en die is ook rood met zwarte stippen maar die zal ik jou dan maar even sturen. Jij weet vast wel wat het is.

  Hele mooie serie weer en ook weer geweldige info!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt er echt oog voor. Dat er zo veel soorten zijn..... ook in andere kleuren. Waarschijnlijk wel allemaal fel gekleurd. Tot een volgende keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk dat jullie de moeite hebben genomen om op deze
  blog te reageren!
  En als ik het zo hoor zijn er nu meer mensen die toch
  meer gaan opletten op Lieveheersbeestjes.
  Of ik zelf ooit de 60 soorten zal halen is uiterst
  twijfelachtig, maar ik zal zeker proberen om de lijst
  langer te maken.
  NAtuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op een druilerige zondagochtend is het geweldig om al die verschillende lieveheersbeestjes te bewonderen. Dank je wel voor al het mooie wat je in het kleine vindt!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders