De Wilgenhoutrups

Er zijn heel veel soorten nachtvlinders in Nederland, veel meer dan er soorten dagvlinders zijn.
Wel moet je voor nachtvlinders soms wat geluk hebben om ze tegen het lijf te lopen. Dat gebeurde ook bij deze Wilgenhoutrups (Cossus cossus) die ik kon fotograferen nadat Hannie die had gevonden midden op een fietspad.


De naam van deze fraaie nachtvlinder kom je in verschillende versies tegen, Wilgenhoutrups is nu de officiƫle naam, maar ook Wilgenhoutrupsvlinder en Wilgenhoutvlinder worden wel gebruikt.
Het is een soort die  tot de Houtboorders behoort en de rups maakt enorme gangen in bomen die vaak grote schade veroorzaken aan die bomen. De forse rups, die tot wel 10cm groot kan worden en vingerdik, wordt vaker aangetroffen dan de vlinder, dus wel weer geluk dat ik de kans kreeg deze vlinder, die overigens algemeen voorkomt, op de foto te zetten.



Dat de vlinder niet zo vaak gezien wordt heeft ongetwijfeld ook te maken met de geweldige schutkleur van deze best forse nachtvlinder die tot ruim 4cm groot kan zijn. De vleugels hebben een spanwijdte van maximaal  9cm en hebben een patroon als van boombast. Daarnaast is het een vlinder die overdag tegen een boomstam aan zit met zijn mooie camouflagevleugels en pas tegen de avond actief wordt. De vlinders van de Wilgenhoutrups vliegen van eind april tot begin augustus.


De rupsen van de Wilgenhoutrups boren hun gangen bij voorkeur in Wilgen en Populieren en verder kom je ze ook wel tegen in Es, Iep, Eik en Linde. In Australiƫ worden door de Aboriginals wel rupsen gegeten die nauw verwant zijn aan deze soort. In ons land zijn het vooral de Spechten die zich graag te goed doen aan zo'n rupsenhapje.



Het schijnt dat de rupsen van de Wilgenhoutrups een zeer zurige azijngeur afscheiden  die goed te ruiken is als je in de buurt van een boom komt waar deze rupsen in zitten. Ik heb de rups zelf nog nooit gezien dus ik kan niet over de geur oordelen, maar het lijkt er op dat het je  in ieder geval zou moeten opvallen als je in de buurt van een door rupsen bevolkte boom komt. Je kunt de rupsen soms zien bij de boom, maar vaker als ze over  de grond kruipen op zoek naar een geschikte plek om te verpoppen.


Daar waar de rupsen wel 3-4 jaar in een een boom kunnen leven, leeft de vlinder van de Wilgenhoutrups slechts een maand. En daar waar de rups zich zijn hele leven ongans zit te vreten, heeft de vlinder net als de prachtige en nog grotere Nachtpauwoog geen mond en kan dus niet eten. De vlinder heeft uitsluitend als taak om te paren en daarna in totaal zo'n 300 eitjes te leggen in de groeven van boombast in groepjes van 15-50 eitjes bij elkaar en vaak op plaatsen waar ook al rupsen bezig geweest zijn om gangen te vreten in het hout.


Ik vind het een prachtige vlinder en net als bij de Nachtpauwoog viel me op dat ze zo'n dik lijf hebben, maar dat heeft natuurlijk te maken met de hoeveelheid eitjes die ze in hun korte leven moeten kunnen leggen. Hoe meer ik zie en lees over de insectenwereld hoe meer ik me verbaas over de bijzondere leefwijze die veel van deze dieren hebben en de Wilgenhoutrups is daar ook een voorbeeld van.
Ik hoop natuurlijk de enorme rupsen van deze vlindersoort ook nog eens tegen te komen en zal mijn neus daarbij goed zijn werk laten doen.


Reacties

  1. Wat interessant, Coby. Ik zie wel eens van die bruine nachtvlinders/motten, maar heb ze nooit zo goed bestudeerd. Ik zal toch eens wat beter kijken, want ik zie op jouw foto mooie details. Mooie foto's ook, vooral de Ć©Ć©n na laatste. Hij kijkt daar bijna aandoenlijk. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker de moeite waard om op nachtvlinders te letten, hebben vaak
      een heel mooie tekening en prachtig onderwerp voor macrofotografie
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Hoi Coby,
    Daar is hij dan, het blogje over de wilgenhoutrups. Wat een bijzonder dier he? Met een weckfles door het dorp gefietst naar de fotograaf en daarna weer braaf laten vliegen tussen de elsen en de wilgen bij mijn huis. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen redden van het fietspad, want daar had hij niets te zoeken en zou hij waarschijnlijk overreden zijn. Op de laatste foto's kun je mooi de haakjes aan de pootjes zien. Om mee naar huis te nemen, mocht het beestje over mijn arm op lopen en dat voelt heel stekelig.Ik zie nu waarom dat was. Prachtige foto's van een bijzonder mooi getekend insect en inderdaad, hoe meer je kijkt en ziet, hoe boeiender het wordt. Dank je wel voor het vastleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Hannie en zonder jou opmerkzaamheid
      had ik deze foto's natuurlijk nooit kunnen maken.
      En nu moeten we nog maar eens op stap om die
      gigantische rupsen te vinden!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Hoi Coby...

    Wat zijn er mooie nachtvlinders hĆØ..
    er zijn sommigen die eigenlijk mooier zijn dan sommige dagvlinders en dan vliegt al dat schoons als wij met onze oogjes dicht liggen. Dat is toch zonde!!
    En als je ze vind, werken ze ook zo lekker mee..
    Je hebt hier een mooie serie van gemaakt, prima uitleg en info erbij..
    Ik neem tenminste aan dat het steeds het zelfde vlindertje is die je iedere keer in een andere setting hebt gebruikt..
    Mooi hoor, prima van scherpte.. knap model ook!!

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dit is een en dezelfde vlinder, het is tevens de eerste keer
      dat ik deze soort gezien heb.
      En inderdaad een beauty!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Hoi Coby
    Wonderlijk hĆØ, wat zich allemaal afspeelt in de kleine werelden. Ik kan me er, net als jij, ook vaak over verbazen. Zo vernuftig als de dingen soms in elkaar steken. Mooie informatieve serie, een plezier om te lezen en te bekijken! Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens Albertine, er is veel wonderlijks te ontdekken in de natuur en dat maakt het struinen door die natuur iedere keer opnieuw tot een avontuur. Er is altijd wel weer iets verbazingwekkends te ontdekken.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. wat een mooie reportage en een prachtige uitleg,zelf heb ik hem nog nooit gezien,maar met jouw informatie moet het een keertje lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op de foto kun je zien dat het een prachtig dier is. Echt een natuur kleur en die valt niet erg op. Nachtvlinders zie ik ook nooit, omdat ik 's nachts er weinig op uit trek, alleen maar naar m'n bed.... Je hebt er weer een prachtige blog van gemaakt. De lieveheersbeestjes blog heb ik nog biet bekeken; dat ga ik straks doen. Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hai Coby,

    Wat een fraaie macroserie.
    Mooie details en scherpte!
    Omdat de nachtvlinders nooit zo mooi gekleurd zijn, loop ik er altijd aan voorbij.
    Toch wel heel erg zonde als ik ze hier zo bekijk.
    Nogmaals, een hele mooie serie.

    Groetjes,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtige foto's heb je weten te maken Coby.
    Wat een mooie nachtvlinder is dit ook, fijn ook je info erbij.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtige serie van deze vlinder, ik heb deze nog nooit gezien.
    Goed de informatie te lezen, zal er eens op gaan letten, wie weet zie ik hem dan ook eens.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn toch de blogwereld. Door al de mooie foto's in combinatie met de info komen we steeds iets nieuws te weten. Zoals nu dat zo'n vlinder geen mond heeft en in verhouding tot de rups maar zo kort leeft.
    Mooi bericht Coby.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een interessante informatie over deze prachtige vlinder. Ik heb hem nog nooit eerder gezien. Wat een geweldige schutkleur heeft hij/zij.
    Het maakt me wel heel nieuwsgierig naar de rups. Dat moet ook wel een joekel zijn!

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn op youtube wel filmpjes te vinden van deze rups
      dus als je hem zien wilt kun je daar zien hoe hij er uit ziet.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  12. Hallo Coby,
    wat een heerlijke blog, die heb ik met veel interesse gelezen. Super! De foto's zijn heel mooi, vooral de een-na-laatste, maar de tekst is ook prima erbij. Dank!
    hartelijke groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Die voorlaatste foto, wat een mooie plaat, hoe dat beestje kijkt, met zijn koppie een beetje schuin, alsof ie iets wil vragen. De hele serie is mooi, de schutkleur van de nachtvlinder is duidelijk. Dat beestje valt niet op als ie op een boomstam zit. Leuke info weer, en gek eigenlijk dat de nachtvlinders veel minder aanspreken dan de dagvlinders, terwijl ze toch best mooi zijn.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Had deze week ook een dergelijk soort ik moet nog kijken welke het is. Deze staat er in ieder geval onverbeterlijk op. Complimenten dus....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi, Coby,
    Wat een mazzeltje zeg! Het beest was erg rustig zo te zien aan de mooie foto's.
    Vooral de een nalaatste is leuk. Net alsof het weet dat er een portret van hem gemaakt wordt. Dat luchtje van de rups vergeet je nooit meer als je het eenmaal hebt geroken. In mijn jonge jaren heb ik heel wat gevangen en uitgekweekt op mijn slaapkamer op zolder. Als ik er weer eens een tegen kom zal ik je waarschuwen.
    Groet, ubel

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Super Coby, ik heb al eens een rups uitgekweekt maar deze net iets te laat uit zijn potje gehaald. Vleugels waren toen zo beschadigd dat er geen mooie foto's meer van gemaakt konden worden. Ook bij het nachtvlinderlaken kom je deze vlinder zelden tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dus dat ik wel heel veel geluk heb gehad dat Hannie
      deze prachtige vlinder op het fietspad tegen kwam.
      Het was ook een fraaie vlinder, maar de kans dat we er veel
      vaker eentje tegen komen is dus echt niet zo groot.
      Dus nog meer tevreden met deze foto's.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  17. Vroeger vond ik het maar engerds, want ik schaarde alles onder motvlinders.
    Mijn moeder vertelde altijd dat motten je kleren opaten en daarom vond ik ze eng.
    Inmiddels vele jaren verder en ook wijzer :-)
    Je hebt werkelijk prachtige nachtvlinders ertussen zitten, en zoals deze info
    en foto's over de Wilgenhoutrupsvlinder maakt dat ik daar ook weer meer op ga letten.

    Hele mooie en informatieve blog Coby :-)

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Coby,
    Een blog vol met leuke weetjes, zoals dat ze geen mond hebben, verbazend hoor.
    Het is telkens zo leuk om dit soort dingen te lezen en te zien, zo leren we steeds meer over die mooie natuur.
    Prachtige foto's heb je ook gemaakt, erg mooi van kleur.
    En over kleur gesproken, die schutkleur is onngelooflijk, deze vlinder zie je echt over het hoofd.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Vandaag bij ons in s-graveland de rups van deze vlindergezien. Heel groot maar prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik had zojuist het geluk dat de mega rups over mn been liep en zo mijn schoen in. Even daarvoor had ik mijn dochter uitgelegd niet voor ieder insect te hoeven gillen. Nu ben ik al oud en zou ik wijs moeten zijn.. Maar hemeltjelief.. Ik gilde als een kind toen hij over me heen kroop.. De vlinder is prachtig . Die rups vrij monsterlijk.. Ik geniet nog even van de mooie vlinderfotošŸ˜„

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de rups is best wel indrukwekkend van formaat,kan me er eerlijk gezegd wel iets bij voorstellen dat je ervan griezelde en dat luidkeels liet merken. Wellicht help het besef dat er zo'n mooie grote vlinder uitkomt :-))
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland