Zwarte Sterns met kind in de Wieden

Op 27 juni 2012 zijn we een dagje naar de Wieden geweest. Het is een goede gewoonte geworden dat we  als zussen geen cadeaus geven voor verjaardagen, maar samen een dagje op stap gaan. En zo besloten we dit jaar naar de Wieden te gaan. 's Morgens waren we al bij de vogelkijkhut van de Auken geweest, maar we bedachten dat we toch ook nog even wilden kijken bij de Zwarte Sterns (Chlidonias niger).


In het bezoekerscentrum bij Sint-Jansklooster hoorden we dat er nog geen jonge Zwarte Sterns waren gezien. We besloten daar dan eens even extra goed naar te gaan speuren en dus gingen we met de grote telescoop en de 500mm telelens op het o zo makkelijke karretje het vlonderpad op naar de kolonie. Dat vlonderpad is overigens een leuk wandelpad midden door het riet en is ook toegankelijk voor rolstoelers en daardoor ook heel fijn te gebruiken met mijn karretje. En met wat geluk zie je er allerlei rietvogeltjes en libellen, maar ons doel was nu de Zwarte Sternkolonie.


Wat zijn het elegante vogels, heel mooi gestroomlijnd en een genoegen om naar te kijken. Door die beweeglijkheid zijn het wel uitermate lastige vogels om te fotograferen, maar uiteindelijk is het toch gelukt om wat mooie foto's te maken. En we zagen uiteindelijk een klein pulletje, zus Betsy wist het diertje na voortdurend alle nesten te observeren op te sporen met de telescoop. Een mooi moment om dat kleine donsbolletje opeens te zien verschijnen en voor het eerst ook dat we een jonge Zwarte Stern zagen.Een mooi gezicht hoe pa en ma hun kleine telg met de grootst mogelijke zorg omringden. Terwijl de ene ouder waakte over het jonge Zwarte Sterntje, ging de ander op zoek naar voedsel. Bij voorkeur zijn dat  libellen en libellenlarven, die er gelukkig wat rondvlogen, want dat is wel een probleem als het zo nat en winderig is als de laatste tijd.


De ouders zorgen samen evenveel voor hun jongen en ook hier werden de taken volgens mij eerlijk verdeeld. Nadat eerst de ene ouder steeds op jacht ging naar voedsel, werden na een tijdje de rollen omgedraaid en ging de ander op voedseljacht en werd de zorg voor het kind overgedragen.


Een prachtig schouwspel om naar te kijken en ook de rest van de Zwarte Sterns was druk bezig met eten, broeden, paren en wat al niet. Ik heb ook daar zoveel  foto's van dat er nog een blogje van de Zwarte Sterns komt met daarin meer mooie beelden van deze bijzondere vogelsoort.

Reacties

 1. Dat was genieten, Coby. Wat een mooie foto's en wat een interessante serie. Ik heb zwarte sterns nog nooit gezien, maar het lijkt me een geweldige ervaring. En wat een leuk idee om dit uitstapje met je zussen te doen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een dagje samen de natuur is altijd leuk en geen gedoe over nadenken welk cadeau je moet geven.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hoi Coby, wat toevallig, ik heb zojuist ook een blogje met Zwarte Sterns geplaatst. Ik ben het helemaal met je eens dat het een prachtig schouwspel is om naar te kijken, ik heb er ook zo van genoten.
  Het jonkie hier is nóg kleiner dan die van mij, die is waarschijnlijk nog maar net uit het ei, schattig! en prachtig om te zien hoe zorgzaam de ouders zijn. De kleine bij mij was op een gegeven moment van het vlotje afgegaan, dat was een helee consternatie waar een heleboel volwassen vogels zich mee bemoeiden, en uiteindelijk zwom het kleintje weer terug. Mijn foto's hiervan waren helaas niet om aan te zien.
  Jij hebt er met je 500 mm een mooie serie van gemaaktm en ik begrijp dat er nog meer komt, ik zie er naar uit, want ik ben erg gecharmeerd van deze vogels.
  Fijne zondag en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is inderdaad een jonkie dat die dag was geboren, men had er
   voor ons nog geen gezien, dus extra leuk dat we deze ontdekten.
   Ja de afstand is ook hier best groot en met de 500mm inclusief
   1.4 converter net te overbruggen. Foto's zijn wel gecropt.
   Maar het is een fantastisch schouwspel van een prachtige vogelsoort.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Prachtige vogel ... en ik denk nu te weten waar je leuke vilten hoedje vandaan komt :)
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha ja je hebt goed geraden, de hoed is speciaal door
   mijn zus Betsy voor me gemaakt zie ook deze blog http://natuurkieker.blogspot.nl/2012/04/natuurkieker-krijgt-cadeaus.html
   met een link naar de blog hoe hij werd gemaakt.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. Leuke blog ... en wat een werk zo'n hoedje!

   Verwijderen
 4. Wat een superserie van de zwarte sterns, zoiets mee maken is toch geweldig.
  Leuk zo'n dagje uit met je zussen.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn de foto's mooi geworden! Het was inderdaad een hele belevenis om zo'n jong sterntje te ontwaren (nadat ik al een aantal keren iets anders voor een jong had aangezien...). Ik heb weer genoten van ons dagje uit en zeker ook van al het moois dat we, ondanks het niet al te geweldige weer, toch maar weer hebben ontdekt :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is dat, zo'n jong Zwart Sterntje is een fantastische
   belevenis en toch wel een van de hoogtepunten van de dag.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Ohh, wat is dit toch mooi. Prachtige natuurmomenten heb je hier vastgelegd Coby.
  Het staat op mijn wensenlijstje, dit wil ik ook graag een keertje zien, lijkt me heel bijzonder, het voeren van de jonge zwarte sterns (en zwarte sterns heb ik ook nog nooit voor de lens gehad..)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een vertederende foto's met dat vogelkopje zo vanonder moeders wieken. Een pracht serie die ronduit geweldig fijn uit de pixels is gekomen van deze zeldzame stern.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige foto's heb je er van kunnen maken Coby.
  Erg mooi om te zien, heerlijk zo'n zussendag hé?
  Doen wij ook ieder jaar ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby..

  Mooi heb je deze Stern met jongen vastgelegd..
  er leuk ook het gebied met al die gele plomp knoppen
  ziet er mooi natuurlijk uit, prachtige composities..
  Leggen ze daar van die platen neer zodat ze daar een nest op gaan bouwen of
  is het afval wat mensen hebben achtergelaten...als dank voor het aangenaam verpozen!!
  prima gedaan...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nieske, natuurorganisaties zetten deze vlotjes uit, omdat er helaas te weinig natuurlijke plaatsen zijn waar zwarte sterns willen/kunnen broeden.
   Ze doen dat het liefst op krabbenscheer, en dat stelt hoge eisen aan milieu etc. en is daardoor niet genoeg voorhanden.
   Het gekke is, dat 'mijn sterns' ook op deze vlotjes zitten, terwijl er dicht in de buurt water vol krabbenscheer is.
   Je blijft je verbazen in de natuur ;-)
   groetjes
   Loes

   Verwijderen
 10. Zo Coby wat mooi weer. Door steeds foto's van het zelfde onderwerp te nemen, is het alsof je er zelf even bij bent. En het gedrag zo kunt bestuderen. Dat is leuk!!! Vaker doen. En wat een dotje die kleine jonge stern. Aandoelijk dat bekkie open!
  Zijn deze zwarte wat vriendelijker voor de mensheid dan de Noorse stern? Kon je zonder helm kijken?
  Fijne zondag en groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een goed idee om zo samen een dag weg te gaan. Een echte natuur bestemming en dat was wel de moeite waard! Wat hebben jullie het getroffen dat er net een jong uit het ei was gekropen en dat je alles zo mooi kon fotograferen. Het is een prachtige reportage geworden.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby
  wat een mooie serie van die stern.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat weer prachtige foto's en wat is het toch lief zo'n klein vogeltje.Het plekje kennen we heel goed, daar wandelen we ieder jaar een keer en halen dan met een een agenda en een kalender van Natuurmonementen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een verschil met onze foto's (Sigma 500 mm en nieuwe Canon EOS 60D), dit is pas grote kwaliteit. Coby je zou als vak-natuurfotograaf je brood kunnen verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  wat een heerlijke serie. Ik heb zelf nog nooit een zwarte stern in de vrije natuur gezien, maar dat zal er ook heus nog wel eens van komen. Wat ik zo mooi vind aan deze serie is de sterns in het water op een plateau, de rietstengels aan de ene kant en dan omgeven door gele plompen en waterlelies. Werkelijk een schitterend gezicht. zo mag ik graag foto's zien. Dik compliment.

  Echt leuk om zo'n zusterdag te doen en al helemaal als je zusters ook van die natuur liefhebsters zijn. Echt genieten dit!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  Mooie foto's hoor van een inderdaad bewegelijk vogeltje.
  Heb ze vorig jaar vanuit een fluisterboot mogen fotograferen. En dat viel niet mee.
  Mede omdat het nog stevig waaide ook. en er waren geen jongen.
  Maar leuke zusterdag zo te zien!

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,
  Geweldig dat kleine pulletje!
  Leuk zo`n zussendag, doen wij ook elk jaar,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuke dit echpaartje. Leuke serie geworden. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi, Coby,
  Wat een genot om de zwarte sterntjes zo bezig te zien in zo'n prachtige serie. In mijn jeugd zaten ze volop op het Zuidlaardermeer en in de wijken in de veenkolonien. Vooral op plaatsen waar veel krabbenscheer groeide. Gelukkig dat ze na het verdwijnen van deze biotopen geholpen worden door het plaatsen van nestvlotjes.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby

  Doe mij ook zo'n zus!

  Mooie serie, wel jammer van die kunstmatige vlotjes maar ja zonder vlotjes geen zwarte sterns dus .............

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Coby,

  Het leest weer lekker weg en het kijkt ook zo heerlijk met die foto's erbij. Blijft bijzonder mooi om te zien zo'n voermoment van zo'n klein pulletje.

  Je kan er zo een boek van maken.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders