De Blinkerd/Oude Diep - een mooi natuurgebied(2)

De Blinkerd/Oude Diep is een mooi natuurgebied om te bezoeken als je houdt van bloemen en beestjes.
De combinatie van water, begroeide oevers, bloemenweides en prachtige oude houtwallen maken het tot een prachtig gevarieerd terrein waar menig plant en dier zich thuis voelt.


Dit mooie gebied heb ik onlangs samen met Hannie een bezoek gebracht en we hebben ons voornamelijk gericht op de bloemen en de beestjes die we daar op tegen kwamen. Toen we uit de auto stapten werden we echter eerst begroet door de roep van een Zomertortel, een kenmerkend geluid heeft deze steeds zeldzamer wordende duivensoort en als je dat eenmaal hebt gehoord, herken je het direct als je het een volgende keer weer hoort.De Blinkerd is een van de natuurgebieden waar ik in de lente- en zomermaanden graag kom vanwege de planten en de insecten die zich daar op bevinden. Hannie wilde graag wat experimenteren met mijn Ranox macrovoorzetlensje en ik wilde ook wel lekker met macrofotografie aan de slag en dus viel de keuze op dit gebied. Hierboven twee bloemen met heerlijke knalkleuren, het mooie hemelsblauw van de Beemdooievaarsbek (Geranium pratense) en het zonnige geel met een vleugje rood van de Rolklaver (Latus corniculatus) twee prachtige plantensoorten om te fotograferen.Dit jaar had ik nog weinig vlinders gezien, het weer was dan ook vaak niet ideaal voor vlinders. Ik was dus best blij in ieder geval dit vlindertje  te kunnen fotograferen. Ik vind diverse zandoogjes  soms lastig uit elkaar te houden, maar ik denk dat dit een Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) is.  En ook Hommels vind ik mooi om vast te leggen, zoals deze Aardhommel (Bombus terrestris). Zo'n Braambloesem wordt er meteen ook nog eens door bestoven, iedereen blij...Grappig  bij macrofotografie is, dat je soms zaken op de foto zet, die je in eerste instantie helemaal niet had gezien.Het overkomt me regelmatig dat ik dat pas thuis op de computer ontdek. Maar nu zag ik ter plaatse op het ook al niet heel grote Gewone Barnsteenslakje een nog veel kleiner vliegje zitten. En dat minivliegje moest natuurlijk ook even in de hoofdrol gezet worden...Er zijn heel veel kleine diertjes die zeer de moeite waard zijn om even extra aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld deze Tweekleurige Smalboktor (Leptura melanura), het is een van de vele boktorren die je kunt tegenkomen. Maar ook de vele wespensoorten zijn prachtig om vast te leggen, hier een soort bladwesp, de Tenthredo  scrophulariae. Het is een uitdaging om overal altijd maar weer de naam van te achterhalen, maar het is in dit geval weer gelukt.Soms denk je te weten wat je ziet en dan blijk je het toch fout te hebben. Zo blijken niet alle rupsen toe te behoren aan een vlinder. Er zijn bijvoorbeeld ook bladwespen die larven hebben die lijken op de de rupsen van vlinders. Hierboven de larve van een bladwesp(ik ben er nog niet achter welke bladwesp) met daaronder de rups van de Helmkruidvlinder.


Altijd leuk om tegen te komen zijn  libellen. Het was wat donker weer, dat pas begon op te klaren toen we bijna weer terug waren bij ons startpunt. en meteen zag je de libellen actief worden. Zo ook dit mannetje Oeverlibel dat steeds op dezelfde uitkijkpost terugkeerde en zijn territorium fel verdedigde tegen indringers.En ja toen we al bijna wilden vertrekken kwam er nog een onverwacht toetje. Teruggekomen bij de auto hoorden we opnieuw de Zomertortel, zelfs twee die tegen elkaar aan het roepen waren en ik wilde toch nog even een poging wagen om er een te kunnen fotograferen. Dat lukte niet, maar wel zagen we opeens een Eekhoorn en die heb ik wel vast kunnen leggen, daar ben ik heel blij mee.Het  was een grote wens om weer eens een Eekhoorn te zien en dat gebeurde nu dus onverwacht, een fijne afsluiting van een mooi uitstapje met Hannie naar de Blinkerd.

Reacties

 1. Het lijkt me een prachtig gebied, Coby. Mooie foto's heb je er ook gemaakt. Die van de oeverlibel springt er voor mij uit. Heel mooi. En dan je eekhoorn: wat een geweldige verrassing en wat heb je 'm mooi gefotografeerd. Knap dat je al die namen van de insecten erbij hebt. Met planten lukt het me nog wel, maar insecten is een ander verhaal. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is inderdaad een mooi gebied om in deze tijd te bezoeken. Die Oeverlibel ben ik zelf ook wel heel tevreden over en die Eekhoorn, ja dat was echt allang een grote wens.
   En wat namen betreft, op veel gebied heb ik nog een hoop te leren, maar bij ieder uitstapje naar de natuur leer je weer bij.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hoi Coby,
  Ja, dat was een geslaagd uitje. Met de eekhoorn als toetje, een leuk snoetje. Het is een prachtig gebied en inmiddels zijn we al weer op herhaling geweest. Maar daaroververtel jij vast een andere keer hier meer.
  fijne dag en groeten,

  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was een leuke trip samen naar de Blinkerd en die Eekhoorn was natuurlijk helemaal geweldig, een waardige afsluiting.
   En ja er komt inderdaad nog een mooi vervolgblog :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Hai Coby,

  Wat een prachtige close-ups zeg!
  Vooral de rupsen vind ik altijd erg mooi om te zien en ook ik heb altijd gedacht dat het altijd kinderen van de vlinder zijn. Weer wat geleerd.
  Mooie foto's ook van de eekhoorn, vooral de eerste is prachtig.
  Hele leuke pose.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat verhaal van de rupsen en andere larven zal ik nog in een
   apart blogje aandacht aan besteden.
   En de eerste Eekhoornfoto ben ik zelf ook het meest content mee,
   mooie houding inderdaad. Maar een verdraaid lastig dier on vast
   te leggen, hij zat bijna geen moment stil en dan ook nog met tegenlicht
   in al dat blader gedoe, maar ik heb hem!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. wat een heerlijk gebied en wat hebben jullie een plezier gehad je ziet het in de foto,s terug en als toegift ook nog een eekhoorn,hardstikke leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hello
  Oh, so many beautyful pictures you have get now.
  Wonderful.
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi gebied is het inderdaad en wat heb je er weer een mooie foto's geschoten. Wat een rijkdom aan planten en insecten en dan te bedenken dat het weer niet eens zo geweldig was...
  Het eekhoorntje is een mooi extraatje!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk om zo door de natuur te lopen en te kijken wat er groeit, bloeit en natuurlijk ook leeft. Prachtige foto's om naar te kijken. De foto van het eekhoorntje vind ik toch wel heel bijzonder. Een mooi diertje.
  Groetjes rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby..

  wat hebben we toch een heerlijke hobby, de
  natuur zorgt voor de ingrediënten en wij kunnen lekker frutselen met al dat kleine spul en heerlijke bloemetjes...
  Mooie blog, lekker van alles wat, prima opnames
  heb je gemaakt, mooi compositie en een goede scherpte....
  mooi verzorgde natuurblog!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie foto's van het eekhoorntje, pracht beestje vind ik dat.
  Prachtig stukje natuur waar je was, mooie foto's heb je nu als herinnering ;-))
  gR. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je moet er wel oog voor hebben om al dat moois zo op de foto te krijgen... Ik vind die rupsen erg mooi en natuurlijk die schattige eekhoorn. Je tekst is ook weer heel interessant. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, Coby,
  De Blinkerd ben ik nog niet geweest, maar gezien de blinkende foto's zeer de moeite waard. Toevallig dat je daar ook de Helmkruidvlinder tegen kwam. Elke dag kijk ik in mijn tuin ook uit naar de Helkruidbladwesp en zijn mooie witte met zwarte stipjes getooide bastaardrups.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad toevallig dat we tegelijk aandacht hebben voor de rups van de Helmkruidvlinder. De Helmkruidbladwesp en zijn larve ken ik niet.
   De Helmkruidplant in mijn tuin dus ook maar extra in de gaten houden, want er komen dus nogal want interessante dieren op af.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Hoi Coby,

  ik heb dat gebied gelijk even bij mijn favorieten gezet want ik zag op google al dat dit een prachtig flora en fauna gebied was. Ook je foto's laten zien wat voor mooi gebied of dit is. Je hebt echt schitterende foto's gemaakt en die zijn een lust voor het oog. De tekening op het slakkenhuisje is gewoon super, zo mooi scherp. Weer echt even genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mocht je weer eens richting Drenthe komen dan is dit wel een heel fraai gebied en vooral vanaf april/ mei tot in september.
   En bedankt voor je compliment.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Met veel plezier je foto's bekeken en moet zeggen dat het stuk voor stuk erg fraaie platen zijn met heel veel moois en heel erg goed op de foto gezet waarbij aandacht is geschonken voor tal van zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's Coby, voor mij springt de oeverlibel er uit, superscherp is die.
  Eekhoortje is ook altijd leuk om te zien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk gebied zo te zien en je hebt er weer prachtige foto's van weten te maken.
  Mooie close-ups en kleurrijk.
  De Eekhoorn staat er ook fraai op, lastig om deze dieren op te foto e zetten.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zo te horen heb je ervaring met het fotograferen van Eekhoorns.
   Inderdaad lastig om deze beweeglijke dieren vast te leggen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Mooi natuurgebied, rijk aan flora en fauna.
  De eekhoorn vind ik superleuk, het zijn toch wel een van mijn favoriete dieren.
  De insekten en bloemen macro's vind ik mooi. Jij hebt de overlibel er mooi op, het is mij nog niet gelukt, vanwege de wind of de onrustig vliegende libellen zelf.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige foto's weer... de eekhoorn is blijkbaar net zo verbaasd als jij dat het lukte hem goed op de foto te krijgen.
  Groet, Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou de Eekhoorn was er volgens mij helemaal niet zo op gesteld om
   als fotomodel te fungeren en zat ons zelfs uit te schelden.
   Niet helemaal duidelijk waarom hij zo opgewonden deed.
   Maar we zijn hem wel dankbaar dat ie toch nog gelegenheid gaf
   voor een paar leuke foto's.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 18. Iedereen weer bedank voor de reacties en commentaren, het blijft leuk dat zoveel mensen de moeite nemen op mijn blogs te reageren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh, dat is een mooi en rijk gebiedje, als ik zo die eerste foto bekijk, daar kun je je wel een dag ( of meer!) amuseren!
  Dankjewel voor de naam van de rolklaver, die heb ik laatst ook staan te bewonderen, maar ik wist niet wat het was. Prachtig hoe je die kleuren hebt weergegeven!
  Ik zit van deze hele serie te genieten, en hierbij springt de foto van de rups van de helmkruidvlinder er voor mij extra uit, mooie rups, prachtfoto! en het eekhoorntje natuurlijk, die zou ik graag eens zo voor mijn lens krijgen.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vermaak me hier altijd prima en raak er nooit uitgekeken.
   En dat Eekhoorntje, daar ben ik zelf ook super blij mee, lang geleden
   dat ik er een had gezien en daar had ik hem helemaal niet verwacht.
   Een echte verrassing dus, maar wat een lastig diertje om vast te leggen!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 20. Hoi Coby
  Ik heb nog lang niet alles gezien, maar de eerste foto meen ik wel te herkennen. Zoveel bloemen! Ik houd me aanbevolen voor je aanbod van TomTom ;) .
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanbod staat, als het kan meld je je maar,
   lijkt me leuk!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 21. prachtig gebied zeg.Mooi die smalboktorren en die libel staat er ook prachtig op!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens