Jonge Spreeuwen in de Spechtenkast

Al een aantal jaren broedt er een paartje Spreeuwen (Sturnus vulgaris) in de nestkast die eigenlijk bedoeld was voor de Grote Bonte Spechten. Dit jaar is het me eindelijk gelukt om van het gezin Spreeuw wat leuke foto's te maken. Er wordt relatief weinig aandacht besteed aan Spreeuwen, toch zijn het heel fraaie vogels, zoals ik in deze blog ook al eens heb laten zien.Dit is echtpaar Spreeuw toen ze nog aan het nestelen waren en druk liepen te rommelen en trekken in de omgeving. Ook de voedertafel werd af en toe met een bezoek vereerd, maar de Spreeuwen zijn verder niet zulke frequente bezoekers en blijven toch  altijd wel wat schuw.


Ik had wel gezien dat er serieus werd genesteld en hoopte, net als vorig jaar van de Pimpelmezen, nu ook van de Spreeuwen leuke foto's te kunnen maken van voerende ouders en uit de nestkast kijkende jonge Spreeuwen. En ja hoor deze keer zag ik dat de jonge Spreeuwen zich in de opening van de nestkast begonnen te vertonen.De voerende ouders vonden mijn aanwezigheid in de buurt van de kast eigenlijk maar niks en zaten in de buurt wat te dralen met hun navel overvol met rupsen en andere larven.
De jonge vogels snapten dat gedreutel van de ouders niet en kwamen des te verder uit het gat, want die hadden al het lekkers in de snavel van papa en mama wel gezien.Uiteindelijk besloten de ouders dat ze het toch maar moesten doorvoeren onder het toeziend oog van de fotograaf en konden ze het gebedel van de jongen niet langer weerstaan.
Een van de jongen zat de buit al begerig op te wachten en wist niet hoe ver hij zijn snavel open moest sperren, een prachtig schouwspel.
Toen pa en ma Spreeuw op zoek gingen ben ik nog even recht onder de nestkast gaan staan en kon zo nog een paar mooie beelden maken van een jong dat even een kijkje kwam nemen om te zien of er al weer ouders met lekkere rupsen aankwamen. Vervolgens heb ik de dieren verder met rust gelaten zodat er ongestoord gevoerd kon worden.Eind mei zijn deze jongen uitgevlogen en ja dat heb ik gemist omdat ik ten zoveel andere dingen had dat ik geen mogelijkheid had om dit nest in  de gaten te houden. De jonge vogels zijn nu nog bruin en krijgen in de winter al een gedeeltelijk volwassen verenkleed, maar het duurt nog tot volgend jaar voor ze een compleet volwassen verenkleed hebben zoals de vogels op bovenstaande foto's.

Reacties

 1. Wat mooi, je laat hiermee weer zien hoe mooi verenkleed een spreeuw heeft. Het voedermomentje is top.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een prachtig tafereel laat je hier zien dit is de eerste keer dat ik dit van een spreeuwen familie ziet heel mooi en haast vertederend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ook al zitten ze al een paar jaar in deze nestkast te broeden, het was mij nog niet eerder gelukt om dit te zien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Spreeuwen...het zijn schreeuwlelijkerds maar ze hebben een pracht van een verenkleed..vooral als ze in de zon zitten, verschijnen er de mooiste kleuren..
  Ik heb alleen nog nooit jonge spreeuwen gezien,
  nu wel dus...wat een mooie serie en wat jammer dat je het uitvliegen gemist hebt, maar dat is ook wel mazzel hebben hoor, als er eentje het nest verlaat, komt de rest er in notime achter aan, hebt het 1x gezien bij ons in het nestkastje van de koolmezen...1 kwartier en ze waren weg...
  maar je hebt er een fijne serie van kunnen maken...prima opnames..

  wens je een fijn weekend, Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De spreeuw vind ik altijd een beetje miskend. Mooie reportage van het spreeuwengezin! Het zijn toch prachtige, slanke vogels en wat charmant al de jongen.
  Een spreeuw in kersvers winterkleed - later in het jaar - vind ik altijd weer schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je commentaar, leuk te horen dat je ook een
   zwak hebt voor Spreeuwen.
   NAtuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Wat leuk om dat eens te zien, Coby. Ik heb eigenlijk ook nog nooit jonge spreeuwen gezien. Mooie foto's en die van het voeren vind ik helemaal geweldig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat laat je ons weer smullen van al die prachtige foto's. Jij ziet het en je maakt er een geweldige reportage van... Het voeren van de jongen is heel bijzonder. Heb je eerdere blog over de spreeuwen ook gelezen en de foto's bekeken. Spreeuwen: zo'n gewone alledaagse vogel, maar zo als jij het laat zien zo bijzonder en mooi. Bedankt! Fijn weekend en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Willemien zo is het precies: ik vraag graag aandacht voor ogenschijnlijk
   alledaagse dingen. Als je ze beter bekijkt blijken die alledaagse dingen vaak zeer de moeite waard om er eens even wat extra aandacht aan te schenken.
   En ga je ze vanzelf ook bijzonder vinden :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Geweldige serie van de spreeuw, leuk het voeren van de kleintjes.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pracht serie van de spreeuwen Coby, ze hebben van die mooie kleuren als het zonnetje er op schijnt.
  Het allermooist vind ik die waar die in de remmen gaat net voor het nestkastje. Fijn weekend, gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hà coby wat gaaf, broedende Spreeuwen in je tuin!
  Geweldig die kleintjes met koppie uit het gat.
  Waar de oudervogel net aan komt vliegen met voer is een top moment.
  Ja Spreeuwen krijg je niet makkelijk op de foto, alleen in Artis, daar zijn ze zò tam dat ze op je tafeltje komen zitten.
  Erg leuk om dit gezinnetje in jou tuin te zien.

  Dank je wel voor je informatie over het Viervlek Lieveheersbeestje bij mijn blog
  groetjes Greet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is het leuke van Spreeuwen, ze hebben ook wel degelijk
   iets brutaals en dat merk ik ook wel als de druiven rijp zijn :-)
   Aan de andere kant zijn ze dus ook vaak toch ook weer schuw.
   En graag gedaan voor wat betreft de Lieveheersbeestjes.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Hoi Coby
  leuke foto's van die spreeuwen.
  hier zie je ze niet veel meer.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind ze altijd leuk, die spreeuwen, lekker brutaal, net pubers.
  Prachtige foto's met de jongen!
  Groet, Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi, Coby,
  Spreeuwen doen me denken aan mijn jeugd. Ze nestelden altijd onder de pannen van het dak vlak boven mijn bed op zolder. Helaas heb ik nu nooit meer spreeuwen in de tuin en al helemaal niet meer onder de pannen. Heerlijke vrije jongens zijn het. Ook maar een spechtenkast ophangen denk ik.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hier werkt die spechtenkast prima in ieder geval en ze
   komen hem ieder jaar weer opnieuw opeisen.
   Ik ben benieuwd of het jou ook zal lukken...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Prachtig Coby. Leuk zoals het jong uit de nestkast hangt met opengesperde snavel. Het is ook al zo goed als volgroeid.
  Geweldige momenten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja als die spreeuwen dat nou zo graag willen in de kast waarom ook niet dan.
  Geeft jou de kans om er een heel fijne fotoserie van te schieten en het mag gezegd worden dat het prachtig is gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie foto's zeg.
  Heb je wel eens gezien hoe het voeren gaat als ze uit het nest zijn? Bedelend jong krijgt met die scherpe snavel iets razendsnel diep in z'n bek geduwd. "Rang". Au! Dat moet haast zeer doen.
  En ik heb pas het verschil tussen pa en ma spreeuw geleerd. Pa heeft een blauwe onderkant snavel en Ma een roze. Hoe traditioneel. :-)
  Maar ik kan dat alleen maar op foto's zien. In het echt vind ik het moeilijk te ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. En leuk wat je vertelt over het verschil tussen
   pa en ma wat te zien is aan de snavel.
   Nieuwe informatie voor me en leuk om te weten, bedankt dat je dat hier
   even hebt verteld.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Alweer een prachtige blog, en vooral een mooie serie. Zo had ik het ook nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Spreeuwen zijn heel mooi en heel moeilijk om te fotograferen met dat metallic glanzende kleed, maar wat heb je een geweldige serie weten te maken. Superleuk, dat jong hebberig uit de nestkast hangend.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige vogels, die spreeuwen met hun mooie kleuren. Heel bijzonder dat je het voeren er zo mooi in beeld hebt kunnen brengen. Met zo'n serie foto's ga je toch weer heel anders tegen deze vogels aankijken.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik sluit aan bij een lange rij van enthousiaste reacties! Wat is dit een gave serie, geweldig dat je de kans had om dit te fotograferen, die jongen die hongerig en bedelend uit de nestkast hangen zijn super, en het moment dat de ouder aanvliegt met voer is helemaal top!
  Groetjes en fijn weekend nog
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby,

  weer een superblog over deze spreeuwen en ja... het zijn ook hele mooie vogels. Jij laat de kleuren dan ook heel mooi zien. Als ze in het zonnetje zitten dan zie je de fantastische kleuren van deze vogels. Ik las ook het verschil in de snavels van pa en ma spreeuw :-)

  Wij hebben ze dan altijd in de winter in de tuin en in de voedselcorner, maar in een nestkast inde tuin is nog veel gaver. Wat ontzettend leuk en wat een geweldige foto ook van de ouder die een snavel vol lekkers heeft en het jong al verder uit de invlieg opening komt met de snavel werkelijk wijd open. Helemaal geweldig vind ik die foto :-))) Echt weer superblog Coby.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ook dit is weer een mooi blog geworden van nestfotografie. De kleuren zijn altijd zo mooi om te zien als de zon er op schijnt zoals foto 2. Je weet altijd maar weer een ijzersterke tekst bij je foto's toe te voegen wat altijd wel weer leerzaam is.

  Ik ben er bijna geloof ik. ;-)


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders