Er zijn veel soorten Lieveheersbeestjes (4)

Het leuke van de natuur is dat je er nooit uitgekeken raakt. Iedere keer word ik opnieuw verrast door dingen die ik nog niet wist of die ik nog nooit had gezien. Zo kwam ik er achter dat er maar liefst meer dan 60 soorten Lieveheersbeestjes zijn en sindsdien probeer ik zoveel mogelijk van die soorten te ontdekken.Lieveheersbeestjes vind ik ook een heel leuk onderwerp voor macrofotografie en ik kan het nooit laten om te proberen er even een paar mooie foto's van te maken. Hier boven het 7-stippelig Lieveheersbeestje (Coccinella septumpunctata), het meest bekende Lieveheersbeestje dat we in Nederland hebben.
Het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje ( Harmonia axirydis) hoort oorspronkelijk niet in Nederland thuis. Deze soort is veel in de plantenkassen ingezet als biologische bestrijder van luizen en dergelijke.
Vanuit de kassen is deze soort in onze natuur terecht gekomen en dat is eigenlijk wel een probleem want ze vreten de larven van inheemse soorten op en ook doen ze zich te goed aan rupsen en eitjes van vlinders.
Het Veelkleurig Lieveheersbeestje is wel een bijzondere soort om naar uit te kijken want ze komen in heel veel verschijningsvormen voor. Twee belangrijke kenmerken zijn bij iedere verschijningsvorm de witte vlekken aan het halsschild en het vaak aan de achterkant gedeukte schild van deze soort.Als je alleen naar de kleuren en de tekening zou kijken, denk je met heel verschillende soorten te maken te hebben. Het is voor mij bij deze soort ook wel weer een uitdaging om zoveel mogelijk verschillend getekende Veelkleurige Aziatische Lieveheersbeestjes vast te leggen en ik begin al een mooie verzameling te krijgen. Ik zal er nog wel eens een apart blogje aan wijden.Als laatste een voor mij nieuwe soort Lieveheersbeestje, het Vloeivlek Lieveheersbeestje (Oenopia conglobata). Het is een kevertjes van 3-5 mm met een rozekleurig schild en een patroon van zwarte vlekken die, zoals de naam al zegt, wat met elkaar vervloeid zijn. Ook het halsschild heeft zwarte vlekjes.
 Het is in vergelijking met de 7-stippelige en de Veelkleurige Lieveheersbeestjes een wat kleiner en ranker Lieveheersbeestje.Met dit Vloeivlek Lieveheersbeestje staat mijn totaal van gevonden soorten Lieveheersbeestjes nu op negen, ik heb dus nog heel wat te ontdekken voor ik de ruim zestig soorten die ons land rijk is heb gevonden.
Wie meer wil lezen kan kijken op mijn vorige blogs over Lieveheersbeestjes blog1, blog2, blog3
Een heel leuke site die alleen maar over Lieveheersbeestjes gaat is www.stippen.nl een aanrader om daar eens op te kijken als je geïnteresseerd bent in deze beestjes.


Reacties

 1. Heel mooi ! Ik ga er nu met nieuwe belangstelling naar kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o maar ik zou er zeker nog eens een log aan wijden en ons alle soorten laten zien die je al hebt.heel leuk en erg interresant .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik loop een beetje achter met reageren, gaat de tijd zo snel of blog je steeds vaker? Naast de prachtige serie van de, meikever (ekkelbieter), de wulp, inderdaad een joekel van een vogel zag ik laatst in Groningen, is dit ook weer zo'n heerlijk kneuterige serie. Je krijgt de neiging met de neus op het beeldscherm te zitten en voortaan door de struiken te gaan kruipen. Wat weet je deze dingen altijd weer leuk en vol wetenswaardigheden te brengen. Dank je wel Coby!
  groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om aan een van de meest geliefde kinder insectjes een logje te besteden. Want mooi zijn ze en nuttig als ze als larve (kom ik binnenkort mee op het weblog) maar ook als volwassen insect de luizen uit onze tuinplanten eten. Een leuke mooie serie vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige serie van het lieveheersbeestje, ik wist niet dat er meerde soorten van bestonden.
  Weer iets geleerd zeg ik dan maar.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk al die verschillende soorten.
  Ik heb ze dit jaar nog maar heel weinig gezien.
  Je eerste foto vind ik de mooiste van deze reeks, die zou het ook als kopfoto goed doen. Mooie uitsnede / compositie ook.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb ook al gedacht dat het wel een fraaie kopfoto zou zijn, de huidige gaat al vanaf het begin mee...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Ik wist wel dat er veel soorten waren, maar 60.
  Neem aan dat je deze niet allemaal tijdens een wandeling op de foto hebt gezet.
  Ik zie ze hier helaas ook niet veel.
  Wel leuk om ze te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze soorten heb ik rond mijn huis en in de tuin gevonden.
   Veel soorten zijn kleiner dan de welbekende zevenstippelige.
   Met goed kijken zijn er overal wel te vinden en inderdaad
   een prachtig foto-onderwerp.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Leuk weer Coby. Ik kijk sinds je vorige blog over LHB-jes steeds even naar de stippen als ik er eentje zie. Mooie soorten laat je hier zien.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi, dat kevertje met de waterdruppel! Interessante informatie ook. Niet zo leuk dat die Aziatische kevertjes de inheemse soort nu aan het uitroeien zijn....
  Ik ben benieuwd naar je vervolg. Dit smaakt naar meer :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby
  dit is een hele mooie serie en ik heb ook nog iets geleerd ook
  ik wist niet dat er zo veel waren.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi en leerzaam, Coby, fijn om mee te kijken met deze mooie blog. Foto 3 met d witte bloempjes vind ik prachtig.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 60 soorten (!) van een fotogeniek kevertje... prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk, Coby. Een boeiende groep kevertjes met een nog boeiender biologie. Ik ben ook al even aan het verzamelen maar moet nog een heel eind voordat ik alle beestjes van www.stippen.nl gezien heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige diertjes en je schrijft er een interessant verhaal over. Leuk en leerzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nog 51 soorten te gaan, dat belooft nog vele mooie blogjes, mits je ze vind natuurlijk ;-)
  Interessant om te lezen over de gedeukte schildjes, ik heb dat wel eens gezien, maar dacht dan dat het schild beschadigd was. Zo leer ik steeds wat bij je.
  Mooi fotowerk ook weer, met als absolute topper de eerste!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 60 soorten, dat wist ik geen eens...
  en de laatste die jij hebt gefotografeerd heb ik zelfs nog nooit gezien.
  nou dan mag ik ook wel een op jacht gaan (ha, ha)
  Mooie foto's trouwens..prima van scherpte en fraaie composities..

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een hoop verschillende soorten, Coby. Ik heb je info met plezier gelezen. Die laatste Vloeivlek heb ik, denk ik, nog nooit gezien. Wat heb je overigens een prachtige serie foto's van ze gemaakt. Compliment, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby,

  hele mooie variabele aantal lieveheersbeestjes. Mij lukt dat nog niet erg om deze mooi op de foto te krijgen, maar hier zie ik een hele sliert. Ik wist ook dat er heel veel waren (heb een link bij punt in de favorieten staan), maar zoveel als jij heb ik er nog niet gezien. Wel een gele, maar toen had ik geen camera mee.

  Het leek me wel een sport om zoveel mogelijk van die kleine kevertjes waar te nemen en je bent al aardig op weg. Leuk al die namen erbij :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nooit geweten dat er zoveel verschillende zijn.
  Je hebt deze die je hier hebt staan heb ik al wel gezien, je hebt ze prachtig vast weten te leggen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat is de natuur toch mooi als je je er meer in verdiept. Een rozekleurige LHB nog nooit gezien, en dan te bedenken dat er 60 verschillende soorten zijn. Erg leuk om dat bij te houden en dan er specifiek opzoek te gaan.

  Erg leuk en informatief blogje weer Coby.

  Gr,

  Remco


  ps. ik ben nu weer helemaal bij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. weer wat geleerd...wat een hoop soorten zeg,kende ik nog niet allemaal,mooie serie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat is ook toevallig, ik kom net met m'n fototoestel uit de tuin met heel veel foto's van Lieveheersbeestjes. Dit is het eerste jaar dat ik de tuin grotendeels veranderd heb in moestuin en ik heb nog nooit zoveel Lieveheersbeestjes gezien als dit jaar. Of ze het ruiken al dat jonge verse groen. Hun larfjes kende ik al, maar dit jaar ook voor het eerst de pop gezien. Leuk om je in te verdiepen.
  Mag dat hier? Een link plaatsen? Ik waag het er maar op. De eerste is een larfje, de tweede een pop van een LHB. Van welke? Zover ben ik nog niet met m'n studie.
  https://twitter.com/Aasje/status/213624906498326528/photo/1
  https://twitter.com/Aasje/status/215043081387520000/photo/1

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens