De Egel

Egels (Erinaceus europaeus) kom je niet alle dagen zo maar tegen. Het zijn eigenlijk nachtdieren, die pas te voorschijn komen als het schemerig begint te worden. Ik was dan ook  verrast toen ik onlangs op klaarlichte dag een Egel zag rond lopen. Een mooie gelegenheid om eens weer eens foto's te maken van deze niet zeldzame maar toch wel bijzondere en kwetsbare zoogdierensoort.
De foto's van de Egel in het gras zijn opnamen van een aantal jaren geleden de rest is onlangs gemaakt.Egels kunnen slecht zien, maar des te beter horen en vooral ook ruiken. Het is natuurlijk ook logisch dat een dier dat vaak in de schemer en het donker actief is zich meer richt op zintuigen als horen en ruiken.
Voor dat ruiken heeft de Egel naast zijn neus ook nog het orgaan van Jacobson ter beschikking, waarmee hij nieuwe geuren en smaken onderzoekt en daarbij produceert hij  enorme hoeveelheden speeksel die hij vervolgens over zijn rug smeert. Hagedissen en slangen hebben overigens ook een orgaan van Jacobson.Het hebben van stekels is natuurlijk een van de meest in het oog springende kenmerken van een Egel.
Een jonge egel heeft bij de geboorte zo'n 100 stekeltjes die dan nog grotendeels in de huid verscholen zitten een volwassen Egel heeft minimaal 6000 stekels en kan er maximaal ruim 8000 hebben.Egels behoren tot de insecteneters en zijn geen familie van de Stekelvarkens die tot de knaagdieren behoren. Hoewel hij dus tot de insecteneters behoort, eet een Egel gevarieerd en lust naast insecten en hun larven en rupsen ook graag regenwormen, slakken en ook wel aas, jonge muizen en fruit.Een Egel dol op Slakken en hij kan in een nacht wel enige tientallen van deze weekdieren verorberen.
Hij doet dat doorgaans met luid gesnuif en gesmak.
Dat een Egel graag slakken op zijn menu heeft kan hem ook  fataal worden als mensen slakkenkorrels gebruiken.
Als een Egel  door slakkenkorrels gedode weekdieren op eet gaat hij zelf dood dit is een grote bedreiging voor de Egelstand en als je Egels wilt helpen moet je geen slakkenkorrels strooien, maar de slakken door de Egels laten opruimen.


Een andere doodsoorzaak die door mensen wordt veroorzaakt is het verkeer. Jaarlijks worden er 100.000 tot 350.000 Egels door het verkeer doodgereden, dat zijn enorme hoeveelheden.
De Egel vertrouwd in die situaties vaak ten onrechte op zijn vermogen om zich tot een stekelig balletje op te rollen tegen gevaar. Een Egel kan 4 tot 7 jaar oud worden met uitschieters naar 10 jaar. Door alle gevaren van vergiftiging en het verkeer worden Egels in het wild tegenwoordig vaak niet ouder dan 4 jaar.


Doordat de Egel flink in aantal is achteruit gegaan in aantal is de soort nu een beschermd dier.
Er zijn allerlei maatregelen waarmee je tuin "Egel-vriendelijk" is te maken, bijvoorbeeld door te zorgen voor hopen blad waar de Egel in kan overwinteren, er zijn ook speciale Egelhuizen te maken.
Op de de website van de Zoogdierenvereniging staat nog veel meer informatie over wat je voor de Egel kunt doen, de moeite waard om daar even te kijken.

Reacties

 1. Hai Coby,

  Inderdaad een hele mooie vangst zo overdag.
  Leuke en leerzame weetjes en feitjes weer.
  Ik weet toch wel aardig wat van dieren, maar je weet me toch iedere keer weer te verrassen met hele nieuwen feiten.
  Je foto's maken het blog toch weer prachtig compleet.
  Hele leuke foto van die tandjes van de egel.
  Dat soort foto's zie je toch alleen bij natuurkieker.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een goede reden om geen gif in je tuin te gebruilken!
  Wat een leuk dier toch. Die foto met die tandjes ... geweldig.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. juist, de natuur heeft genoeg opruimers in de natuur
   en daar moeten we zuinig op zijn.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Moi, Coby,
  Mooie egel-serie. Inderdaad een bedreigde diersoort en dat is jammer. Ondanks de stekels vind ik ze wel heel erg 'aaibaar', met hun leuke snuitjes en kraaloogjes. Regelmatig heb ik ze ook in de tuin en hoop altijd dat ze de drukke Rijksstraatweg niet gaan oversteken. Mijn tuin is geheel omgeven met schuttingen, iets wat in veel tuinen de egels tegen houdt. Mijn schuttingen staan echter boven de grond zodat ze er in en uit kunnen, 15 cm is al genoeg voor de slakken opruimers.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een Egel! Dat is inderdaad wel bijzonder. Je hebt er wel heel wat foto's van kunnen maken.
  Die foto in het gras vind ik helemaal geweldig.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby...

  Wat leuk en dan zomaar overdag..
  dat zie je niet vaak, die had z'n slaapje al uit zeker!!
  Mijn man zet 's avonds altijd een bakje met egelvoer in de
  tuin en daar komen 3 egels op af, gisteravond had mijn man het bakje nog in de hand en toen vrat 1 van de 3 er al uit, zo blind zijn ze, toen mijn man het bakje op de grond wilde zetten, ging hij er vandoor. Dus wij kijken altijd voor het naar bed gaan even door het raam hoe de egeltjes bij het bakje zitten, we hebben ook een egelhuisje, daar kunnen ze hun winterslaap in doen, maar dat is nog niet echt gelukt, hopelijk deze winter..ze kunnen beter in onze tuin zitten dan dat ze bij de weg lopen, er worden zoveel doodgereden is gewoon niet normaal,
  prachtige serie heb je zo kunnen maken, prima belichte opnames..hier kan ik van genieten!! complimenten

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk te horen dat jullie de Egels zelfs voeren.
   Het kan volgens mij niet anders of ze moeten gaan ontdekken
   dat er in jullie tuin ook prima te overwinteren valt.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Prachtig diertje vind ik dat, het heeft altijd iets vertederends.
  Mooi om die in je tuin te zien overdag Coby.
  Prachtige foto's met mooie close-ups er tussen.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie foto's van de egel heb je vast kunnen leggen.
  Ook de infotmatie er bij is gaaf, ik heb weer iets geleerd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Egels vind ik helemaal geweldig, Coby. Wat leuk dat je 'm in je tuin had en wat heb je er een mooi blog van gemaakt. Prachtige foto's en interessante info. Ik heb er 1x één in de tuin gehad. Maar hij was ook zo weer weg. Wat hebben ze eigenlijk een scherpe tanden. Had ik nog niet eerder gezien. Je eerste 2 foto's vind ik zelfs vertederend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Egeltjes zijn zo leuk. Dat morrelende geluid dat ze maken terwijl ze door de tuin scharrelen. Af en toe zie ik ze 's avonds tijdens het laatste ommetje met Troy. Op hun gemak scharrelen ze rond tussen de struiken. Leuk serie Coby! Daar doe je mij een groot plezier mee.
  Doet me altijd denken aan een gedichtje van Pa: "Daar scharrelde vriend Egel, onder de dorre bladeren rond. Waar hij bij 't helder schijnsel, een lekker hapje vond." De rest van de tekst is me even ontschoten. Maar mijn Pa en Ma lezen dit vast en zeker en helpen dan wel verder. www.indebrummeltuun.blogspot.com
  Groetjes,
  Hannie
  P.S. Ik verheug me op vrijdag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gedicht is natuurlijk leuk om compleet te hebben, kan mooi aan
   de blog toegevoegd worden. Dat komt inderdaad vast goed.
   En ja leuk om weer eens even echt samen op stap te gaan, wordt vast een
   leuk natuuruitje met twee van die natuurgenieters :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Hoi Coby.
  wat zijn dat een leuke beesten je hebt ze mooi op de foto.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Egels die zie je bij ons zelden maar wel mooie dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wat leuk, een blog gewijd aan de egel, ik vind dit erg leuke dieren, die ik pas een paar keer heb gezien.
  Ai, dat verhaal van die slakkenkorrels, die worden best veel gebruikt, ben ik bang, veel mensen weten vast niet dat de egel daar ook dood van gaat, heel naar.
  Goede info dus weer, en ik heb zitten genieten van je foto's.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook diervriendelijke slakkenkorrels die de voedselketen niet verstoren. Ik weet alleen niet meer van welk merk. Ik had ze ook omdat de yukka een erf gewilde slakkenhuis is. Nu ik weet dat er egels in mijn tuinlopen heb ik ze niet meer gebruikt, en voer ik ze zelfs bij met kattenvoer en doppinda's. Die laatste verraden dat ze er zijn en dus kan ik dan even buitengaats zitten genieten van het geschakelde en gemak. Heerlijk. Tuin is hier egel vriendelijk genoeg met slakken, bladeren en extra voer. Nu nog een extra schuilhuisje maken.

   Verwijderen
 13. Oh ja erg leuk dit. Wij hebben er ook vaak een in de tuin en dan is het feest want dan wordt net als bij jou de camera ter hand genomen. Een fraaie serie...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hello Coby,

  Nice series about the hedgehog. In Canada we have porcupines and sadly too, many die on the roads, it's a fact. We often see them crossing our small country road during the night. I would not approach one since they are often rabid.

  Thanks for sharing,
  Warm greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,
  's Avonds komt er in onze tuin ook regelmatig een egel op bezoek. We merken het vaak aan de honden die dan aanslaan.
  Het zijn echte nachtdieren en als je ze overdag ziet is er vaak iets met ze aan de hand of zijn ze gestoord.
  Foto 2 vind ik erg mooi zo in het gras.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  wat leuk deze foto's van de egel en natuurlijk de info. Ik zie helaas veel te veel doodgereden egels hier :-( Ooit een egelfamilie in de winter in mijn strobalen (ik hield toen nog dwerghangoortjes) in de altijd openstaande schuur gehad.

  Ik zie hier ook werkelijk hele mooie foto's va de egel. De tandjes van de egel op een van je foto's verbaasde me eigenlijk. Zijn best nog grote tanden! Echt heel leuk blog weer.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die tanden dat wist ik ook niet hoor en ik moet zeggen dat
   ik er ook wel even van schrok toen ie ze aan me liet zien terwijl
   ik vlak voor hem plat op de grond lag. Hij was overigens niet
   agressief of zo, volgens mij meer om beter te kunnen ruiken wat daar
   allemaal in zijn buurt was.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 17. Leuk blogje Coby met prachtige foto`s!
  Dat diertje is vast verstoord dat het op klaarlichte dag tevoorschijn kwam.
  Goede waarschuwing over die Slakken korrels.
  Hier in de buurt zie ik s`avonds ook wel eens een Egel, schattige beestjes vind ik.
  De foto waar het Egeltje zijn tandjes laat zien, helemaal sùper!

  Wist je dat Egels ook Kattenbrokjes eten?
  Een paar jaar geleden had ik een vangkooi om verwilderde Katten te vangen in mijn tuin staan en daar was een Egeltje in gevangen.
  Wist je ook dat je Egels nooit melk mag geven (er zijn mensen die dat doen, ze vinden melk lekker maar het is niet goed voor ze.
  Leuk blogje weer,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja van de melk en de kattenbrokjes wist ik dat staat ook op de link van de zoogdierenvereniging. Het is belangrijke informatie, dus goed dat jij er hier ook even aandacht voor vraagt

   Verwijderen
 18. Zeker een mooie vangst Coby. Hoe vaak zie je nou overdag een Egel lopen? Ik nog nooit. Helaas ook nog nooit voor mijn lens gehad. Wat heb je hier toch maar weer fijne beelden weten uit te halen. En wat een berg info er weer bij, waardoor ik steeds meer te weten kom. Het enige wat is wist was dat ze onder de familie van de insecteneters vallen d.m.v. puzzels. Daarbij moet het bijna altijd egel zijn. ;-)

  Ik ben weer bij en blij.


  Gr,

  REmco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank allemaal voor jullie opmerkingen, aanvullingen en complimenten.
  Leuk te merken dat dit een onderwerp is waar velen wel wat mee hebben.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En toch hè... een egel overdag zien is eigenlijk niet goed. Hij is verstoord in z'n slaapplaats. Dat is dan nog het minst erg. Maar het kan ook zijn dat ie ziek is. Kijk eens op www.dikkeprik.com bij Eerste hulp of ie een van die symptomen vertoont. Probeer 'm dan te vangen en breng 'm naar een egelopvang.

  En nog iets: Het is nu herfst en egels baren nu hun jongen. En dat doen ze tussen de bladeren onder struiken. Je tuin nu opruimen is dus een heel slecht idee. Laat alles lekker liggen tot het voorjaar. Is nog een goede vorstbescherming ook.
  Nou ja het mag duidelijk zijn, egels gaan mij aan het hart. ;-)

  Mooie foto's Coby.
  Groet, Antoinet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland