Breebaartpolder mooi natuurgebied

Op 3 juni 2012, de koudste dag sinds 1975, hadden we een bezoekje gepland aan de Breebaartpolder ten oosten van Termunten aan de Groninger Waddenkust.
Deze polder is het laatst ingepolderde land van Groningen en een fantastisch natuurgebied.

Lepelaars en Aalscholvers

Het weer was bepaald niet aangenaam met amper 11 graden, stevige wind en zwaar bewolkt. Toch hebben we een prima dagje gehad en van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het bezoekerscentrum de Reidehoeve even te bezoeken. Boven in de Reidehoeve heb je een prachtig uitzicht over de  Breebaartpolder en er staan een paar  telescopen waarmee je de omgeving kunt bekijken. Zo kun je dan bovenstaande Lepelaars (Platalea leucorodia) en Aalscholvers (Phalacrocorax carbo) bijvoorbeeld zien.

Blauwe Reiger

Blauwe Reiger

De Breebaartpolder ligt aan de Dollard en heeft ook te maken met de getijden. Het is een prachtig gebied voor allerlei dieren en het is een echt vogelgebied. We hebben deze dag geen grote aantallen vogels gezien, maar dat was met dit weer ook niet echt te verwachten. Een Blauwe Reiger (Ardea cinera) was wel druk aan het foerageren, dat blijft toch een mooi gezicht vind ik, geen al te beste foto's maar wel mooie actie.

Kneu

Vanaf bezoekerscentrum de Reidehoeve kun je via een paadje dat aan weerszijden met riet is omgeven naar de Dollarddijk wandelen waar, als je geluk hebt en met het juiste getij er bent, Zeehonden te bewonderen zijn vanaf de dijk. Aan het paadje waren diverse vogeltjes te zien en te horen, onder andere Rietgorzen (Emberiza schoeniclus), de Kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus) en ook zoals hier boven te zien is een mannetje Kneu (Carduelis cannabina).

jonge Blauwborst
mannetje  Blauwborst
vrouwtje Blauwborst

Er zaten ook diverse Blauwborsten (Luscinia svecia) aan het paadje, die zich overigens niet gemakkelijk lieten verschalken.
Toch ben ik blij met deze foto's waarbij ik zowel een mannetje, een vrouwtje en zelfs een jonge Blauwborst heb kunnen fotograferen. wel een plek om te onthouden om Blauwborsten te kunnen fotograferen en dan met beter weer en de 500mm lens mee.

Zeehonden

Op de Dollarddijk is een kijkscherm geplaatst waar je door kunt kijken naar Zeehonden (Phocidae) zonder deze te verstoren. Een erg leuke mogelijkheid om Zeehonden te zien, je moet wel wat geluk hebben en met de getijden rekening houden. Wij hadden geen rekening gehouden met de getijden, maar het geluk was wel aan onze zijde met 8 Zeehonden waaronder een moeder met jong. Ik zal nog een volledig blog aan de Zeehonden wijden, ik heb een hele serie foto's kunnen maken waar ik blij mee ben, mijn eerste foto's van Zeehonden in de natuur.

Tureluur
Tureluur
Tureluur

Ook mooi een paartje Tureluur((Tringa totanus) dat erg druk deed, niet helemaal duidelijk of ze nu jongen hadden of een nest maar ze gedroegen zich in ieder geval wel als zodanig.
Het leverde een aantal leuke foto's op al is het jammer dat het zulk somber weer was.
Erg grappig was de vogel die op een draadje probeerde te zitten, net een slechte koorddanser.

Haas

Haas

Een aardige verrassing was een Haas (Lepus europaeus) die plotseling verscheen uit het riet en die zelf ook even perplex zat te kijken naar die filmende en fotograferende mensen.
Hij probeerde kortstondig de truc van het doodstil blijven zitten om maar niet op te vallen, maar toen hij zag dat er toch een heel groot oog op hem gericht werd besloot hij toch maar het Hazenpad te kiezen.
Hij bleef net lang genoeg zitten voor een paar leuke opnamen en altijd fijn om een Haas te zien.

Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

Tenslotte nog een mooie Boerenzwaluw (Hirundo rustica), merkwaardig is dat soms: als je een keer ergens een mooie foto van hebt kunnen maken gaat dat vaker lukken. Zo ook  met de Boerenzwaluw, een tijdje geleden had ik  al mooie foto's  van Boerenzwaluwen gemaakt en met bovenstaande foto's ben ik ook heel content.
En zo werd het ondanks het koude en sombere weer toch een mooie dag. Een prachtig natuurgebied die Breebaartpolder en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Reacties

 1. Hoi Coba....

  Nu woon ik daar echt niet ver vandaan en ik ben er nog nooit geweest..
  ik zal me er ook eens in gaan verdiepen!!
  lijk me een pracht gebied en je hebt er ondanks het weer een prima foto impressie van kunnen maken...
  maar een beetje tele is een goede optie begrijp...
  mooie serie...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker de moeite waard om daar eens te kijken Nieske, volgens mij een gebied waar jij ook zeer van kunt genieten en je fotografisch uitleven, gewoon eens gaan kijken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. wat een mooi gebied wat jammer dat het zover weg is maar zeker de moeite waard,hoe moet dat er niet uitzien met mooi weer??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  jammer dat je zo'n koude en sombere dag trof, maar zo te zien heb je wel degelijk genoten van dit uitstapje, en reuzeknap hoe je bij zulk weinig licht nog goede foto's hebt kunnen maken.
  Complete familie blauwborst, geweldig!
  De landende tureluur springt er voor mij ook extra uit, en vooral ook de eerste boerenzwaluw, zón mooie compositie!
  En ja, zeehond met jong, wat geweldig om te zien! Ik kan me al helemaal verheugen op je zeehondenblog ;-)
  Groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gevarieerde en mooie serie, Coby. Wat leuk, jij hebt ook lepelaars samen met aalscholvers. Die combinatie had ik ook in De Groene Jonker. Zouden die elkaars aanwezigheid opzoeken? Ja, dat weer speelt iedereen behoorlijk parten. Mooie foto's van je zwaluw ook. Ik heb het diverse malen geprobeerd, maar ben niet tevreden. En dan je zeehonden... Lijkt me een geweldig mooi gebied. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook vaak prutfoto's gemaakt van Zwaluwen, maar opeens
   gaat het goed... tja ik weet ook niet precies hoe dat kan.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Je hebt veel moois gezien en gevangen met je lens Coby.
  De blauwborst die zou ik ook graag eens voor de lens hebben.
  De tureluur die net land is extra mooi net als de zwaluwen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou de Breebaartpolder is een goede plek,
   maar het Bargerveen heeft ook wel Blauwborsten,
   dus dichter bij huis kan het ook.
   Het helpt wel als je ze eens gezien hebt dan
   herken je ze sneller.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Hoi Coby,
  In juni verwacht je dat de mussen van het dak vallen, niet 11 graden. Dan denk je aan de kust aan een dikke jas. je hebt wel veel moois gezien. De zeehonden natuurlijk. Ik heb ze op Ameland gezien, vanaf de boot. Leuk he? Ben benieuwd naar je foto's.
  Met de blauwborstfamilie heb je het getroffen net als met de haas. Toch speciaal. Hier zie je weinig hazen, op Texel zitten er best veel.
  Ook de boerenwaluw heb je er mooi opstaan.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's weer het scherm hadden we pas op tv gezien,Zeehondjes blijven leuk maar vogels in allerlei soorten is ook geweldig. Het is iedere keer weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie foto's, je hebt veel mooie dingen gezien.
  De zeehondjes is wel erg leuk hoor.
  De haas is prachtig en ook de blaowborst is super.
  kortom een prachtige serie.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby, zo te zien heb je weer een mooi foto plekkie gevonden.
  Geweldig wat je daar allemaal gezien hebt, vooral de Haas en de Zeehonden.
  Je had niet echt goed weer maar je foto`s zijn toch leuk om te bekijken en ik verheug mij op je Zeehonden blogje,
  fijn weekend,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dit is bijzonder mooi zeg ja is ook koud vind ik persoonlijk je platen zijn stuk voor stuk parels
  groetjes antony

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi zeg, wat een leuk initiatief en wat een enthousiasme. Mooie blog, ga ik vaker bezoeken. Bedankt om dit allemaal te delen en veel succes. Hans Peters

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog en mooi om te horen
   dat je dat goed is bevallen.
   Voorlopig ben ik nog niet uitgeblogd, dus wees welkom als
   bezoeker bij nieuwe blogs :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Het mag dan koud geweest zijn: het is niet te zien aan je foto's. Je hebt weer er weer wat moois van gemaakt. Verrassend, die familie blauwborst. Ook de haas is zeer de moeite waard. Zeehondjes! En als uitsmijter de prachtige foto's van de boerenzwaluw. En al dat moois leeft hier gewoon in Nederland. Laten we daar met zijn allen zuinig op zijn...

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Wat een mooie serie weer. Zeehondjes om jaloers op te worden, die blijven toch zo schattig. En dan moeder met jong, enorme bofkont ben je weer. De zwaluw is ook prachtig, je kunt bijna voelen hoe zacht zijn buikje is. Favoriet? Ja Zoef natuurlijk. Mooie houding zo op het pad, meestal zie je ze niet ten voeten uit.
  Fijn dat we weer digitaal mee mochten!Maar ik denk dat op het moment dat je besluit een bus aan te schaffen, velen persoonlijk mee willen. Ik bestel bij deze alvast een kaartje!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja dat zoef favoriet bij jou is had ik al verwacht.
   Hij kwam zo dichtbij uit het riet zetten, echt heel leuk.
   En ja het mooiste is natuurlijk als je er zelf bij bent,
   je hebt nog steeds een Haas van me te goed... :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Allemaal bedankt voor jullie reacties en commentaren. Het blijft leuk dat er zoveel mensen zijn die de moeite nemen om te reageren op mijn blogs.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  ook dit is weer zo'n gave serie. Je zeehonden heb ik inmiddels gezien in het blog hierboven en die was werkelijk heel gaaf! Ook deze met verschillende vogels is werkelijk heel erg mooi. Die vliegende Tureluur heb je heel fraai vastgelegd en ook zoals je hem op het "lijntje" ziet landen. Schitterend gewoon hihi..... Ook je blauwborst en andere vogeltjes zijn een lust voor het oog. Werkelijk weer heerlijk genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Coby,

  Dit is toch nog wel een succesvol uitstapje geweest ondanks het sombere weer.

  Toch nog een verscheidenheid aan vogels kunnen zien en vastleggen en als toetje ook nog 8 Zeehonden...dan vergeet je al gauw het sombere weer neem ik aan.
  Ook de haas heb je er fijntjes op staan, maar welke mij het meest aanspreekt is toch wel de Boerenzwaluw, zo wilt iedereen ze wel denk ik.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland