De Gekraagde Roodstaarten hebben jongen

 Ik had een tijdje geleden een vrouwtje Gekraagde Roodstaart zien rondscharrelen tijdens een van mijn rondjes en tot mijn vreugde zag ik haar tijdens een volgend bezoek aan dat gebiedje in een gat in een oude dode Berk verdwijnen. Ze kwam er niet meer uit en ik ging er vanuit dat ze mogelijk zat te broeden.
In een vorige blog heb ik al onthuld dat er inderdaad gebroed werd en dat er inmiddels druk gevoerd wordt door het echtpaar Gekraagde Roodstaart.


Ik had nog maar net mijn plaatsje ingenomen met uitzicht op het nestje in de dode boom toe ik papa Gekraagde Roodstaart al zag komen aanvliegen met een snavel vol rupsjes. In eerste instantie ging hij in een andere boom zitten maar al snel ging hij het gat in de boom in. Gekraagde Roodstaarten zijn echte bosvogels die een voorkeur hebben voor oude open bossen en bosachtige gebieden, dat klopt precies met waar dit echtpaar haar nestje heeft gemaakt.



Mannetje en vrouwtje Gekraagde Roodstaart zijn totaal verschillend van kleur. Het mannetje heeft een zwarte kop met een wit voorhoofd, grijze kruin en rug en een prachtige oranjekleurige borst en staart.
Het vrouwtje is grotendeels bruin van kleur maar heeft wel net als het mannetje een mooie oranjebruin gekleurde staart. Het vrouwtje zorgt voor het bebroeden van de 4-6 eieren, die na twee weken uitkomen en vervolgens worden de jongen twee weken gevoerd, waarna ze het nest kunnen verlaten.



In eerste instantie liet alleen het mannetje zich bij het nest zien met voedsel. Als hij de lekkere rupsjes en larven aan de jongen had gegeven bleef hij steeds even in de opening van de nestholte zitten. Een mooie gelegenheid om deze fraai gekleurde vogel even mooi te kunnen portretteren.



Af en aan werd er gevlogen door zowel het mannetje als het vrouwtje, meestal met een snavel vol rupsjes.
De Gekraagde Roodstaarten hebben overigens een gevarieerd menu van insecten, larven en bessen en zaden. Zo eten ze onder andere jeneverbessen, bramen, bijen, vliegen en motjes.



Ik heb begrepen dat Gekraagde Roodstaarten graag terugkeren naar hun nestplaats als ze dat goed is bevallen. Van mij is deze prachtige kleine lijstersoort van harte welkom om volgend jaar opnieuw te komen broeden in Drenthe als ze teruggekeerd zijn van hun overwinteringsperiode in West- Afrika.



Gekraagde Roodstaarten zijn met hun 14cm even groot als hun familielid de Roodborst en  kunnen ze gemiddeld 5 jaar oud worden. De mannetjes behoren wat mij betreft tot de mooist gekleurde vogels die je in Nederland kunt aantreffen en ik ben dan ook heel blij met de fotoserie van deze prachtige vogelsoort.
Een soort overigens die het, zoals veel vogels, moeilijk heeft en in grote delen van ons land flink in aantal achteruit is gegaan met name door afname van hoogstamboomgaarden, waar deze vogels ook graag broeden.

Reacties

  1. Prachtige foto's van de vogeltjes, mooi om ze te zien met hun bekkie vol rupsen.
    De laatste is helemaal prachtig om te zien met zowel het mannetje als vrouwtje.
    Nu straks de jonkie's nog ;-)))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een schitterende serie..nu wachten tot de jongen tevoorschijn komen. Misschien kun je hen ook nog op de foto krijgen...tot een volgende keer en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met deze super mooie serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb een hele mooie foto van "ons" nestje in de oude gieter aan de schutting.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie serie en wat is het toch ontzettend gaaf om dit zo vlak bij je huis te kunnen fotograferen. Wat is dat mannetje toch een prachtig vogeltje.
    Ik hoop ze volgende week in Limburg ook weer te zien, twee jaar geleden hadden ze een nestje vlak bij ons vakantiehuisje.
    En voor jou is het nu uitkijken naar de uitvliegende jongen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dit is zeker een felicitatie waard,prachtig,en straks hopelijk de jongen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mooi hoor zo dicht bij huis.
    geweldige serie heb je er van gemaakt.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk als je zo dicht bij huis verrast wordt .Mooie serie is het, altijd bijzonder om te zien hoe de vogels hard werken, om hun kleintjes te voeden Grt Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat je dit nest hebt mogen ontdekken maakt van jou een geluksvogel. Mannetje gekraagde roodstaart is een hele fraaie vogel, dat ben ik met je eens.

    gr jowan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja inderdaad, ik voelde me ook echt een geluksvogel om dit te kunnen
      fotograferen en observeren
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Hoi Coby...

    wat zijn het mooie vogeltjes hè...
    het koppeltje wat in onze tuin zat te broeden heeft geen jonkies...
    moeder is opeens verdwenen, er laten 6 eitjes in een koud nest..
    mannetje zit hier nog wel...natuur is hard, ik denk dat ze gesnord is
    door een kat...
    jij hebt er een mooie serie van kunnen maken...
    vooral het mannetje is een beauty!!

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Niet mis Coby, het is een prachtige serie geworden! Vooral de combinatie van de zilverachtige berkenstam met het felgekleurde vogeltje is erg mooi. Groet, Wout

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super! Als je oog op zoiets valt dan heb je dus echt een geweldige dag en als het je dan ook nog lukt om zulke mooie actiefoto's te maken, tja dan is het er een met een gouden randje.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat geweldig mooi, we zeiden vandaag nog dat we deze soort nog steeds niet echt mooi voor de lens hebben gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat heb je een prachtige serie foto's gemaakt van deze mooie vogels. Er zit ook echt actie in. Je kunt je helemaal voorstellen dat ze af en aan vliegen met het voer. Prachtig ook, paps en mams die elkaar aflossen bij het voeren.
    Echt een serie om nog eens rustig te bekijken....

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb genoten van je foto's, Coby. Wat prachtig. Dit vogeltje komt hier in de polder denk ik niet voor. Ik lees bij jou dat het een bosvogel is. Ik kan me ook niet herinneren dat ik 'm ooit gezien heb. Je serie is in één woord schitterend. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby,
    Ja, hier ben je wel blij mee, het is al geweldig om een vogelnestje met voerende ouders te zien, maar als dat dan die prachtige gekraagde roodstaarten zijn, dan wordt het een feestje!
    Heerlijk om te zien!! ben benieuwd of je ook het uitvliegen te zien krijgt
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Coby,

    ik kan me heel goed voorstellen dat je blij bent met deze fotoserie want het is ook een prachtige gekleurde vogel. ik heb hem zelf nog niet kunnen waarnemen, maar misschien komen ze hier ook helemaal niet of minder voor.

    Je kleuren vind ik fantastisch en ook de positie van de boom heb je geweldig vastgelegd. Ook je vliegende roodstaarten zijn geweldig om te zien. Je laatste foto met het paartje op elkaar is een topfoto. Echt genieten dit.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Gekraagde Roodstaart komt inderdaad vrijwel alleen in de
      oostelijke helft van Nederland voor. Dus niet zo vreemd dat je
      hem nog nooit het gezien.
      Het is ook niet zo overigens dat je er hier iedere dag tegen aan
      loopt hoor, ik ben er niet zonder reden heel blij mee :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  18. Prachtige Coby deze Gekraagde Roodstaarten. Bij de ene foto heb je echt geluk, vader roodstaart met de rupsen naar je toegericht, zittend in de holte van de boom. Wat wijkt het vrouwtje in uiterlijk af van het mannetje. Dat je haar zo herkend hebt vorige keer. Naar dit plekje zul je nog wel vaak terugkeren denk ik zo. Hopelijk broeden ze er volgend jaar weer.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het vrouwtje is wel heel anders, maar heeft wel net als het mannetje een rode staart en dat maakt het aantal soorten wat het kan zijn al heel klein.
      En ja dit plekje wordt voor ons steeds leuker en de broodjes smaken er ook steeds lekkerder...
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  19. Hoi Coby,
    Echt zo'n serie die je blijft bekijken. Prachtig ook die vliegbeelden. Vooral de laatste foto is echt heel bijzonder.En wat een sneltreinvaart hebben ze in het groot brengen van de jongen, slechts twee weeken. Dus mazzel ten top dat je dan op het juiste moment op de juiste plaats bent met het juiste weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi, Coby,
    Geweldig dat je zo'n mooi vogeltje in een mooie serie hebt gevangen. Inderdaad, ze worden steeds zeldzamer en dat is verrekte jammer!
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hai Coby,

    Inderdaad een van de mooiste vogels in ons land.
    Je hebt wel heel goed gebruik gemaakt van deze unieke mogelijkheid.
    Heerlijke serie!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dank voor al jullie reacties.
    Fijn dat er nog steeds zoveel mensen de moeite nemen om op mijn blogjes te reageren.
    Ik waardeer dat zeer!
    Een blogje met uitvliegende jongen zal er dit jaar niet komen. Het is me niet gelukt om er nog weer te kijken, dus ik hoop gewoon maar dat het nest ze goed is bevallen en dat ze volgend jaar terug zullen komen.
    NAtuurkieker Coby
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Coby,

    Zo schreef ik nog in je blog hiervoor dat ik benieuwd was naar dit blog, en zo zijn we 2 weken verder. Ik had hem stiekem al snel bekeken, maar nog geen reactie achtergelaten.

    Dit zijn van die natuurmomenten waar je bijzonder blij mee moet zijn. Wat een verrukkelijke serie heb je van deze Gekraagde Roodstaart gemaakt. Jammer dat je vliegfoto's net zo gelukt zijn als dat je hoopte. Ik zou hier in ieder geval al erg blij mee zijn.


    Gr,

    REmco

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Je hebt weer een schitterende foto reportage gemaakt.
    Ik heb deze pagina dan ook gedeeld op onze Facebook site (http://www.facebook.com/Vogelhuisje)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland