Vogels nog druk met voeden en broeden

Vaste volgers weten het inmiddels wel dat ik graag vaste rondjes door de natuur rijd met de auto. Op een van mijn favoriete ritjes was een paartje  Gekraagde Roodstaart gaan broeden en daar wilde ik eigenlijk wel even weer naar toe om te kijken of ze misschien al aan het voeren waren.



Als eerste kwamen we deze mooie Geelgors (Emberiza citrinella) tegen met de snavel vol rupsjes, dus zal er ergens in de buurt vast een nestje met jongen gezeten hebben. Na een paar foto's ben ik echter maar weer verder gereden om het vogeltje de kans te geven de jongen het lekkers te gaan brengen.



Tijdens de natuurbloggersdag van 26 mei had ik het er met Robert over dat we op onze blogs misschien wel te weinig aandacht besteden aan foto's van vogels in hun omgeving. De foto's van de Geelgors zijn prachtig vind ik zelf, maar de foto's hier boven geven Roodborsttapuiten((Saxicola rubricola) weer in de omgeving waar ze zich van nature ophouden. Wat is jullie mening hier over?



Hier boven een Graspieper (Anthus pratensis) en als ik het zo bekijk denk ik dat het een jonge vogel is. Graspiepers hebben enorm lange achternagels en dat is op deze foto's als je goed kijkt ook te zien. Ik weet eerlijk gezegd niet waarom ze dat hebben en of die lange achternagel een functie heeft.



In vorige blogs had ik al verteld dat ik een vrouwtje Gekraagde Roodstaart ( Phoenicuris phoenicuris) had gezien en dat ze was gaan broeden in een oude dode boom. Nu was ik daar weer naar toe om te kijken hoe het daar ging. Ik stond er nog maar net toen het mannetje al op een tak in de buurt verscheen met een snavel vol voer. Na enige aarzeling verdween hij met het voer in het gat van de dode boom. Een volgend blog zal ik helemaal wijden aan het echtpaar Gekraagde Roodstaart. Ik heb er een hele tijd gezeten en prachtige foto's kunnen maken.


Ik was  bezig met de foeragerende Gekraagde Roodstaarten en ondertussen zat ik zelf  een  broodje  te eten samen met mijn moeder. De plek van de Dode boom staat namelijk op ons favoriete picknickplekje.
Opeens zag ik een eind verderop in het gras iets rondscharrelen en ondanks de afstand zag ik meteen wat het was: een Groene Specht (Picus veridis)! Een van de vogels die ik zo graag eens voor mijn lens wilde hebben diende zich zo maar onverwacht aan.



Het zijn geen wereldfoto's, maar wel de eerste foto's die ik van een Groene specht heb kunnen maken en je kunt er wel heel mooi op zien hoe enorm gecamoufleerd deze schuwe vogel is tussen het gras.
Ik ben blij met dat ik de vogel hier aangetroffen heb, ik kom er regelmatig en als je weet dat ze ergens zijn kun je er gerichter naar uitkijken. Wie weet krijg ik nog wel eens een gelegenheid om de vogel  nog wat gedetailleerder in beeld te brengen maar met mijn foto's van dit vrouwtje  Groene Specht in haar omgeving ben ik  al heel content.

Reacties

  1. ja wat hebt je er weer een heerlijke serie van gemaakt met byzondere vogelsoorten.ja en op je vraag terug te komen ik vind de vogels in hun natuurlijke omgeving meestal wel op zijn mooist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige serie heb je gemaakt.
    De vogeltjes met hun natuurlijke omgeving erbij is zeker net zo mooi.
    Ook ik heb de neiging alles zo close mogelijk te laten zien, wat ik meestal dan ook doe.
    Dat je de groene specht hebt gevangen is helemaal mooi, je kunt hem goed zien tussen het gras.
    Ben benieuwd naar je volgende blog van de gekraagde roodstaart.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kobby
    erg mooi al die vogels in hun omgeving en zo dicht bij top,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie serie weer van de vogels. Ik vind een mix van close-ups en vogels in hun natuurlijke omgeving het meest aan te bevelen. Soms wil je gewoon wat meer details zien. Maar in hun natuurlijke omgeving is natuurlijk prachtig.
    Wat een mazzel met die groene specht! Trouwens, die ijverige rupsenverzamelaars zijn ook geweldig.
    Smaakt naar meer!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om je blog te volgen, mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. welkom,leuk dat je een reactie hebt achter gelaten
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  6. nou ik vind je groene specht erg gaaf hoor! Ik vind dat je de foto`s mooi afwisseld: een paar in hun omgeving, en een paar met een mooie dof. Vind het allebei mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De afwisseling had ik tijdens het fotograferen niet zo gepland maar het kwam zo uit in volgorde van zien en ik vind die afwisseling zelf ook leuk.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  7. Hoi Coby,
    Mooi die groene specht. Het zullen dan wel geen wereld foto's zijn, het is wel een wereldmoment! Ik verwacht ook eerder een specht in een boom te zien dan in het gras. Maar dat is blijkbaar bij de groene specht toch anders. Mooi die waakzame speurende blik.
    Groeten.
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de Groene Specht zit vaak en graag op de grond en eigenlijk niet zo vreemd omdat hij dol is op mieren en die vind je meestal op de grond.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. Zo ik ben weer blij verrast door de hoeveelheid verschillende vogels je gezien en vastgelegd hebt. Niet eens de minste. Geelgors met vangst...mooi hoor. De RBT in zijn omgeving....ja prachtig....helemaal met zo'n bloeiende gekleurde omgeving. Graspieper weer op paal...zucht. ;-(. Dan de Gekraagde Roodstaart. Dat is helemaal niet een alledaags vogeltje. Wat is dat dan lekker dat je er achter bent gekomen waar ze een nestje hebben. Zo krijg je toch mooi de gelegenheid om er fraaie foto's van te maken. Ik kijk dus al uit naar je toegewijde blog daarover. ja en dan nog zo'n schuwe Groene Specht zien tussen het hoge groene gras. Waarschijnlijk verraadde haar rode petje haar aanwezigheid. Ik vind de foto's juist super. Het heeft een mooi gluur/spot gehalte tussen het riet.

    Zulke ritjes mag jij vaker maken, het levert jouw constant prachtige platen op.


    Gr,

    Remco

    ps. lekker snel gereageerd nu hé? hihihih

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha ja dit was een snelle actie van je :-)
      En dit is inderdaad een bijzonder fijn rondje waar altijd
      wel wat te zien valt en in Drenthe hebben we natuurlijk
      andere vogels, zo is de Geelgors hier helemaal niet bijzonder
      om aan te treffen.
      De foto's van de Groene Specht ben ik ook echt blij mee.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  9. Al jouw foto's vind ik prachtig en wat je er over vertelt is helemaal super.
    Die vogels heb ik nog nooit gezien. Ik weet niet of ze voorkomen in het weidse Friese klei landschap. Denk het niet.
    Tot een volgende keer en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zijn wel echt vogels die je meer op de zandgebieden ziet,
      ik verwacht de meeste hier van niet direct op de Friese klei.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  10. Hey Coby,

    Zeer sfeervolle plaatjes van de groene specht! Zo zie je ze inderdaad vaker. Maar soms moet je geluk hebben! Dat had ik die ochtend ook! zie mijn blogje.

    Groet Steven

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Weer een prachtige serie van vogels die ik alleen maar van plaatjes ken, Coby. Heel mooi en leerzaam. Wat je vraag betreft: ik vind het mooi om de vogel in z'n omgeving te zien, zoals je op de bewuste foto doet. Maar misschien is het een optie om dan 2 foto's te plaatsen, 1 in z'n omgeving en 1 wat dichterbij. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,

    vogels in hun natuurlijke omgeving vastleggen is natuurlijk het mooiste, al levert dat dan misschien niet altijd de mooiste plaatjes op.

    Dit blog is echt helemaal gaaf wat varia aan vogeltjes betreft en de graspieper en geelgors hebben prachtige zachte achtergronden. Mooie vogel trouwens die geelgors. En wat gaaf van die gekraagde roodstaart! Ook dat je een groene Specht trof is natuurlijk helemaal geweldig. Niet een van deze vogeltjes heb ik nog voor de lens gehad, dus ik ben best wel beetje jaloers hoor......

    Echt genieten hier Coby,

    Groetjes Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby,
    Mag wel zeggen dat je weer een geweldige serie laat zien, mooie soorten in hun natuurlijke gedrag laten zien. Op je vraag close of verder af, het is beiden mooi om te laten zien en te beleven. Feit is dat een Graspieper en RBT veel tijd doorbrengen op palen en draden een uitgelezen kans om ze mooi in beeld te brengen.
    De Groene specht zoekt zijn eten in oude vermoste graslanden waardoor het lastig is om hem close in beeld te brengen, dus zijn het prachtige platen die je gemaakt hebt!! Een Grutto of een Tureluur in het grasland prachtig maar op een paal maakt ook deel uit van zijn natuurlijke gedrag. Dus ja waarom is de macro fotografie zo'n hype, close in beeld brengen of gewoon met een standaard lens fotograferen en de leefomgeving in je beeld meepakken. Samengevat het heeft alle twee wel iets,gewoon de kansen die je krijgt in de natuur vast blijven leggen en er blij mee zijn!! Mooi werk Coby !!!

    Groetjes,
    Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Ben en ik ben het wel met je eens wat variatie betreft
      en soms heb je niets te kiezen en moet je het inderdaad
      doen met wat je tegen komt.
      Misschien is dat wel de uitdaging om iets speciaals te doen met de
      kansen die je krijgt, of dat nu veraf is of juist close....
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  14. Wat zijn ze weer mooi Cobi..

    vooral in de lightbox zijn ze mooi scherp..
    wij hadden een stelletje gekraagde roodstaartjes in de
    tuin en die broeden in een nestkastje...
    opeens zag ik ze niet meer bij het nestje en heb
    laatst even stiekem gekeken, wel eitjes, maar
    geen mama of papa om te broeden...
    en waarom, ik weet het niet, liggen nog steeds 6 aqua kleurige eitjes
    in en nest is totaal verlaten, of er een kat bij heeft gezeten..!!
    of het vrouwtje is dood, het mannetjes zie ik nog wel eens, maar geen vrouwtje meer...jammer hè..

    maar jij hebt een mooie diverse serie..en ze hebben het erg druk met voeren
    aan het eind van de rit zijn de jonkies dikker dan de ouders...

    mooie blog!!

    Lg Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een sneu verhaal van jouw Gekraagde Roodstaarten.
      Ik had verwacht dat er een mooie vervolgblog zou komen
      met jonkies, maar dat gaat dus niet door, jammer.
      Hier komt wel een vervolg van druk voerende Roodstaartouders.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  15. Leuke serie weer.
    Schei uit over de groenen specht...die zie ik altijd als ik fiets.....
    wegvliegend natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby,
    een gevarieerde vogelserie met bijzondere vogels. Dat doe jij zo maar even?
    Ik vind het prachtige foto's. Juist de afwisseling in close-ups en overzichtsfoto's vind ik altijd fijn. Zeker als de omgeving zo mooi in beeld is gebracht als bij je mannetje RBT. Geweldig leuk dat je tijdens het picknicken de Groene Specht voor je lens krijgt.
    Ben nu al benieuwd naar je serie over de Gekraagde Roodstaarten.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, nou dat doe jij zo maar even is natuurlijk niet zo. Het is ook in dit geval weten wat je kan verwachten en er gaan wel heel wat uurtjes voorbij hoor. Het is wel een rondje waar gewoon veel te zien is als je de tijd neemt en een beetje geluk er bij is ook wel fijn :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  17. Moi, Coby,
    Eindelijk weer even tijd om wat in de blogwereld te duiken. Je hebt er weer een mooie verzameling vogeltjes op geplaatst. Ik ben nog steeds bezig mijn enorme bulk aan Turkije foto's te sorteren. Binnenkort zal ik er wat op mijn blog zetten.
    Groeten, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prachtig! Wat kan jij toch mooi vertellen en schrijven en fotograferen en wat geniet ik daar toch altijd van.
    Dankjewel Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Grietje, leuk om te horen, daar is deze weblog
      ook voor bedoeld, anderen laten meegenieten van
      het mooie in de natuur.
      Daar weet jij ook alles van :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  19. Ook een heel fijne serie met een prachtig verhaal alsof je er bij bent als je het zo leest en bekijkt. Die groene is een lastige duvel hoor, hij lacht je gewoon uit vanuit de bomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Coby,
    Wat heb je weer een hoop moois gezien tijdens je rondje.
    Geelgors en groene specht, ik heb ze nog nooit gezien, maar wat zijn ze mooi!
    Ja, dat slaat zowel op de vogels als op je foto's.
    Vogels close in beeld, of in hun omgeving? Beide zijn wat mij betreft oké.
    Portretten, als ze zó mooi vrij zitten als de graspieper en de geelgors, zijn prachtig. Omgeving, ja, dan moet die omgeving wel meewerken, de bloemenwei met de roodborsttapuit is daar een goed voorbeeld van, een erg mooi totaalplaatje.
    Het gebeurt mij regelmatig dat ik een totaalplaatje maak, maar dat ik zoveel storende elementen zie, dat ik ga snijden en snoeien, en dan blijft er toch een portret over.
    Een afwisseling zoals hier, is gewoon heel erg prettig kijken.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dankjewel voor je reactie Loes. Voor de Geelgors kom je maar eens naar Drenthe dan kun je ook zulke plaatjes maken, dat is hier niet zo moeilijk.
      En ja de omgeving moet natuurlijk wel wat toevoegen als je de vogel inn zijn omgeving wil laten zien.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  21. Iedereen bedankt voor de reacties op deze blog.
    En leuk dat er ook gereageerd is op mijn vraag naar close of vogel in zijn omgeving.
    Als ik het zo zie denk ik dat een meerderheid voor een mix is.
    Als ik naar mijn ervaringen in de natuur kijk denk ik dat ik ook vaak een mix maak, soms kun je vogels heel dicht naderen, andere dieren laten je minder dichtbij komen...
    Dus de dieren bepalen ook deels welke foto's er gemaakt kunnen worden
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland