Meikevers vliegen weer volop

Als je goed rond kijkt zie je momenteel  overal Meikevers (Melolontha melolontha) vliegen, tenminste als je in midden en oost Nederland woont want daar komt de Meikever algemeen voor.
Forse kevers van zo'n 3 cm zijn het en als je ze al niet ziet wordt je er vaak wel opmerkzaam op gemaakt door hun luidruchtige manier van vliegen.Ooit was de Meikever zeer algemeen en werd gezien als een schadelijk insect waarvan vooral de dikke larven, ook wel engerlingen genoemd, zorgden voor schade aan gazons en gewassen doordat ze in de grond zich te goed doen aan de wortels van graszoden en gewassen.


Volwassen Meikevers eten bladeren en worden in bomen aangetroffen, vaak in Zomereiken maar ook wel zoals op bovenstaande foto in bijvoorbeeld Walnotenbomen en verder onder andere op Beuken. Door verdelging met insecticiden waren Meikevers op een gegeven moment zelfs zeldzaam en op veel plekken volledig uitgeroeid. Maar nu zijn ze dus weer algemeen  in het midden en oosten van Nederland. Het ene jaar zijn er wel meer dan het andere jaar en dat komt omdat de Meikever drie tot vier jaar in de grond doorbrengt als larve.

jonge Meikever heeft veel haartjes op de dekschilden

bij het ouder worden slijten de haartjes op de schilden

Twee jaar geleden redde ik deze Meikever uit mijn vijver en als tegenprestatie moest de Meikever wel even voor me poseren. Ondertussen kon hij dan mooi opdrogen dat leek me een mooie combinatie.
Deze Meikever was nog niet zo oud, dat kun je zien doordat de dekschilden nog helemaal behaard zijn, bij oudere kevers slijten die haren, dat kun je op de onderste foto zien van een dode Meikever, die bijna geen haartjes meer op de dekschilden heeft.


Als de Meikever niet vliegt zijn de vleugels opvouwen onder de dekschilden

Het zijn best grote insecten en in combinatie met het luide brommende geluid bij het vliegen maakt het dat mensen ze nog al eens griezelig vinden. De Meikever is in die zin echter onschuldig want hij bijt niet en ook is het geen insect dat steekt. Ze vliegen vaak 's avonds en in de schemering en oriënteren zich daarbij op de maan. Als er lampen zijn kunnen ze daar omheen gaan vliegen omdat ze daardoor gedesoriënteerd raken.Mijn Meikever droogde mooi op en ging er steeds beter uitzien en werd ook steeds actiever.
Af en toe werden de vleugels al even gestrekt en ik hoopte een mooi vlieg beeld te maken. Het werd eerst nog een tussen stop op een tuinstoel na een heel kort proefvluchtje.Daarna heb ik de Meikever nog even weer op het houtstammetje gezet omdat ik dat een mooiere opstijgplek vond.
En ja hoor toen de Meikever helemaal opgedroogd was werden de vleugels opnieuw uitgeslagen en luid ronkend steeg hij op naar de pergola...Echter die pergola heeft onze arme Meikever nooit bereikt want  een Merel had stiekem zitten wachten op dit moment en kwam begerig aangesneld en greep de dikke Meikever met zijn gele snavel  stevig beet en kwam daarna met zijn buit demonstratief voor me staan kijken.


Tja en zo had ik met de beste bedoelingen de Meikever gered om hem nog een tijdje vrolijk rond te laten vliegen, maar deed de Merel zich vervolgens maar al te graag te goed aan zo'n heerlijk en gezond eiwitrijk hapje, zo gaat dat in de natuur, eten en gegeten worden.

Reacties

 1. Mooi ! Hier (in het midden van het land) nog niet gezien dit jaar. Maar ik ga nu extra opletten...;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb er ook een paar waar ik even mee worstelen wil. Men kwam ze brengen want hier komen ze niet voor. Je mooie serie werkt zeer inspirerend vind ik, want het is en blijft ook een zeer mooie kever.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een boeiend verhaal. Meikevers zijn dan wel onschuldige diertjes; de emelten kunnen een grasveld ruïneren. De merel moet ook leven en zo gaat dat in de natuur. Heel bijzonder dat je deze maaltijd helemaal meegemaakt hebt en kon vastleggen....tot een volgende keer en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat heerlijk je beschrijving er altijd bij je ziet en hoort bij jou altijd weer dingen die je niet weet of weer eens heerlijk opgediept worden en ja de foto,s super.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby, ja, de een zijn dood is de ander zijn brood gaat hier op.
  Jij hebt er een mooie serie aan over gehouden en de Merel een lekker hapje.
  Alles mooi in beeld gebracht,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Cobi...

  Ja natuur is hard wat dat betreft...
  Greet schrijft al de ene z'n brood....
  maar dat geld voor mensen ook toch...
  maar om te zien vinden wij dat zielig..maar zo werkt het wel..
  toen ik klein was wilde ik nooit naar natuurfilms kijken
  want daar zag je dat een bokje werd gevangen door b.v een leeuw
  en dat vond ik zo zielig dat ik gewoon maar niet ging kijken...dat was wel een beetje m'n
  kop in het zand steken besefte ik later dus nu kijk ik toch maar gewoon wel en verwonder me hoe die natuur wereld in elkaar steekt
  fraaie serie, ik heb nog geen meikever hier gezien, maar misschien komt dat nog

  Lg. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie van de meikever, ik zag ze van de week ook toen de merel hem te pakken had ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zijn van die dingen.... 'dat is de natuur' zeggen ze dan.


  Meikevers zijn prachtig. Bedankt voor het delen van foto en verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schitterende foto's en wat een prachtig verhaal. Bijzonder dat je dit allemaal zo hebt kunnen vastleggen...
  Wat zijn het mooie kevers. Ik heb ze nog niet gezien dit jaar, maar die ene in de walnotenboom kwam me heel bekend voor ;)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby
  mooi die kever van zo dicht bij.
  mooie serie,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ach heden wat een drama. En dat net nu jij zulke fraaie pasfoto`s voor hem gemaakt had.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een zielig verhaal, Coby. Een soort dieren-opera. In een opera gaat de hoofdpersoon ook altijd dood. Ondertussen zijn het wel geweldige opname van deze onfortuinlijke meikever. Ik kan me niet herinneren dat ik er hier (in het westen) ooit één gezien heb. Prachtige serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Vroeger (toen ik jong was :) ) zaten er bij ons ook meikevers. Hegmulders noemen we die in Brabant. Ik heb ze nu al jaren niet gezien. Mooie kevers zijn het, met van die kriebelende haakpootjes. Ik heb altijd gehoord en gedacht dat de wittere kevers een andere naam/soort hadden. Die noemden we molenaars omdat het leek alsof ze onder het meel zaten. Dus door jouw blog weer het een en ander opgestoken.
  Het is wel een beetje een tragedie.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby,

  Je weet ze altijd weer te vinden en prachtig vast te leggen, samen met een leerzaam verhaal.
  Top!

  groet,
  Peter en Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi
   de meikevers verzamelen zich ook graag op bramenstruiken, tenminste bij ons in de tuin, met bosjes
   gr rinus

   Verwijderen
  2. Dank voor de aanvullende informatie!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 15. Top Copy. Je hebt weer een bijzonder blogje gemaakt. Wederom heb ik veel geleerd van je blog en de prachtige foto's. In onze omgeving heb ik deze kevers niet gespot.

  Jij doet je best, de merel ook. Die stond op de loer. De merel een heerlijke hapje, jij blij maar ook weer niet. Maar zoals je al schrijft zo is de natuur.

  Fijn weekeinde,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  de natuur gaat gewoon z'n gang en als die merel honger heeft dan pakt ie wat ie pakken kan (zag ik ook aan de kwikstaart met z'n gevangen juffers en libellen).

  Je hebt werkelijk een paar prachtige foto's van deze kevers gemaakt en in de vergroting zag ik de details nog beter. Weer een heel mooi blog en weer veel bij geleerd.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie foto's van een prachtige kever en wat schrijf je toch leuk!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ach wat een verhaal nou toch met die merel, maar ja, zo gaat het in de natuur.
  Gaaf dat je de meikever zo uitgebreid kon fotograferen, zo leuk met alle details e beschrijving erbij. Van die afgesleten haartjes, dat wist ik niet, ik vind ze wel mét haartjes veel mooier, ze zien er bijna fluweelachtig uit.
  Foto 4 is echt geweldig, 6 uiteraard ook, want dat is volgens mij dezelfde ;-)
  Topblogje weer Coby! ik zou zelf graag eens zo'n serie maken.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, je hebt gelijk er zit een dubbele foto in de blog niet de bedoeling, maar als je het toch de mooiste vindt is het dubbel genieten. Maar het zijn wel foto 4 en 8, foto 6 is net wat anders.
   En met haartjes vind ik ze ook mooier, net als mensen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 19. Iedereen bedankt voor jullie leuke reacties en commentaren.
  En ja de natuur zit vol drama, daar moeten we zelf maar niet te dramatisch over doen.
  Prachtige kevers zijn het en vast ook heel lekker...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Coby,

  Prachtig die meikevers.
  Toen ik nog op de camping in het Gooi stond, stikte het ieder jaar in die periode van de kevers.
  Je hebt ze heel mooi op de plaat gezet.
  Heerlijke serie!

  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Coby,

  Je hebt weer een bijzondere soort onder de aandacht gebracht. Een Kever die hier inderdaad weinig voorkomt. Wat heb je er schitterende foto's van gemaakt zeg. en dan weer met de juiste info erbij, kan die zo worden opgeslagen voor wikipedia.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 22. zulke gave beestjes die Meikevers,mooie serie. Tsja,je kunt mar honger hebben en trek in een Meikever krijgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Coby,
  Eindelijk is het er van gekomen om jouw foto's van de meikever te bewonderen. Hele mooie foto's en voor Sybren was het een en al herkenning

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland