Rosse Metselbij

De Rosse Metselbij (Osmia rufa) is de meest algemene  van de  soorten metselbijen die in Nederland voor komen. Het is een kleine, brede en wat gedrongen bijtje van ruim 10mm. Hij is zoals de meeste wilde bijensoorten een solitaire bij, wat betekent dat hij geen kolonie vormt, maar aparte broedkamers maakt en daar eitjes in legt samen met een voedselvoorraadje voor de larven.


Het mannetje onderscheid zich onder andere van het vrouwtje door een lichte beharing op het aangezicht. Op het borststuk is de beharing bruinig en op het eerste deel van het achterlijf een opvallende oranjebruine beharing, achterste deel is donker behaard.



Bij het vrouwtje is de aangezichtsbeharing helemaal zwart en bovendien heeft het vrouwtje twee korte hoorntjes aan het aangezicht zoals op bovenstaande foto te zien is als je goed kijkt. De rest van de beharing is gelijk aan dat van het mannetje. Beiden hebben aan de onderzijde geelbruine beharing waarmee het stuifmeel wordt vervoerd.


Hier boven een foto van een paartje waarbij je mooi het verschil in aangezichtsbeharing tussen het mannetje en het vrouwtje kunt zien. De bovenste is dus het mannetje met de lichte beharing en daaronder het vrouwtje met de donkere gezichtsbeharing.



Rosse Metselbijen kun je op allerlei plekken tegen komen, zowel in buitengebieden langs bospaden als ook wel in tuinen in bebouwde gebieden. Deze Metselbijen heb ik gefotografeerd in mijn eigen tuin en directe omgeving.



Als nest gebruiken Rosse Metselbijen graag holtes in dood hout, maar ook holtes en gaten in huizen gebruiken ze wel evenals oude riet- en bamboestengels. Ook zijn ze graag te gast in speciaal gemaakte insectenhotels en zoals je zien kunt zijn ze niet super kieskeurig, ze gebruiken zowel de gaten die in een schijf hout zijn geboord en ook de bamboestokken vallen in de smaak.


De Rosse Metselbij is  belangrijk als bestuiver van gewassen in de tuinbouw. Alle bijen hebben in die zin een zeer nuttige functie want zonder bestuiving komen er natuurlijk geen vruchten aan de gewassen. De wind speelt ook wel een rol bij bestuiving, maar het overgrote deel gebeurt door bijen. Daarom is het ook zeer belangrijk dat er nu zoveel aandacht is voor het feit dat het slecht gaat met de bijen.



Op bovenstaande foto zie je dat het mannetje onder de mijten zit. Bij de Honingbijen is de varroamijt een van de oorzaken van veel sterfte onder de bijen. En ook de Rosse Metselbij wordt wel geplaagd door mijten die de broednesten binnendringen. En ook op volwassen dieren kunnen zich dus mijten bevinden, niet altijd gaat een bij dood aan mijten, soms worden bijen alleen door mijten gebruikt om zich te laten vervoeren naar andere plaatsen op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen.


Dit paartje deed zijn best om weer voor nakomelingen te zorgen en hebben samen met andere bijen vlijtig geholpen om mijn Sierappel (Malus) te bestuiven, dus ik verwacht in het najaar weer heel mooie rode appeltjes te krijgen waar dan weer vogeltjes op af zullen komen en zo hebben we dan weer een mooi ecosysteem. De Rosse Metselbij vliegt van april tot en met juni dat is dus maar een betrekkelijk korte tijd en dus is er er op alle terrein werk aan de winkel voor deze metselbijensoort. En wil je de bijen een handje helpen maak dan een Bijenhotel voor ze en zorg voor veel bloeiende planten in je tuin als je die hebt.


Reacties

  1. Hoi Cobi...

    Wat weer een mooie informatieve blog...
    Prachtige foto's heb je kunnen maken...
    De bijen komen mooi uit op de wit roze bloesem bloemetje...
    Complimenten voor je fotografie en spitwerk...

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby,

    Volgens mij trek jij gelijk op met Kees die had het ook al over de diverse bijensoorten. Ook hier weer veel info, te veel voor mij om te onthouden.

    Bij ons zitten de bijen overigens ook in ons bamboeplantenrekje; dat is nu dusdanig vermolmd dat het niet meer bruikbaar is voor planten maar we laten 'm maar mooi staan als bijenhotel.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg mevrouw Attenborough, wat heb je dat weer mooi in beeld gebracht. Van die mijten op de rug krijg ik meteen de kriebels. Op de bloesem zo samen, Be(e) in Love, dat zijn prachtige plaatjes. En de informatie maakt dat we, lui achter het beeldscherm, de kennis weer op kunnen zuigen. Dank je wel Coby!
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo wat een interessant verhaal en prachtige macro,s
    Grt Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Coby,
    mooie macro's heb je weer top.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is weer een blogje om van te genieten! Mooie plaatjes en veel nuttige info. Leuk om zo steeds weer wat bij te leren. Goed ook dat je aandacht besteedt aan de bijen!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer een prachtige reportage. Schitterende foto's en dat vlak bij je huis genomen.
    Hier zullen ook wel bijen zijn, maar ze vallen mij niet op omdat ik er geen verstand van heb. Ik leer wel veel van je....
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi macro leven Coby en schitterend vastgelegd!
    Prima info en zo hebben we weer iets geleerd.
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Coby,

    Wat kun jij toch prachtige blogs maken van dit soort onderwerpen.
    Je bent wel een echt bijtertje he?
    Prachtige info weer bij schitterende foto's.
    Je zou al die verhalen eens moeten bundelen.
    Zal een mooi boekwerk worden.

    Groetjes,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby,

    wat weer een gave serie. Deze bijen zijn nog mooi ook. Prachtige foto's en weer hele veel mooie en waardevolle informatie. Al je foto's vind ik ontzettend mooi. Mooi scherp en schitterend van kleur, toch zijn mijn favorieten no 4 en 12.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wauw! Vooral foto 3 en 4 vind ik super.
    groetjes Ghtia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel mooi! Ik leer hier weer veel van.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lekker informatief en leuk om uit te proberen om door middel van een insecten hotel verschillende insecten aan te trekken in je thuis.

    Groeten,
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een leuke serie! Die bijtjes zijn gewoon erg schattig en dan ook nog eens zo nuttig. De natuur steekt toch erg mooi en vernunftig in elkaar, ik kan me daar iedere keer weer over verwonderen.
    Zo'n bijenhotel is een goed idee.
    Mooi fotowerk en erg goede info, top weer Coby!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooi, en een helder verhaal, ik googeldewat over een Metselbij met mijten, en zo kwam ik op bovenstaande prachtige serie terecht.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland