De Grauwe Gans is de voorvader van de tamme gans

Je kunt het je bijna niet voorstellen bij alle ganzendiscussies die er momenteel zijn, maar rond 1970 was de Grauwe Gans (Anser anser) een schaarse broedvogel in Nederland. Vanaf die periode was de Grauwe Gans een in aantal toenemende wintergast. Met het uitbreiden van natuurgebieden namen ook de broedaantallen van de Grauwe Gans langzaam maar zeker toe.
Momenteel zijn er zo'n 25.000 broedparen in ons land, ze broeden bijvoorbeeld  in natuurgebied Diependal(Drenthe), waar ook zo'n prachtige vogelkijkhut staat en daar kun je de Grauwe Ganzengezinnetjes mooi bekijken. Daarnaast komen er ruim 40.000 Grauwe Ganzen overwinteren in Nederland.


De Grauwe Gans is de directe voorvader van de boerderijgans, de tamme gans. De Grauwe Ganzen hebben in mei/juni een legsel van 4-6 eieren. De jongen blijven vaak nog lange tijd bij de ouders.
Deze ganzen kunnen 15- 20 jaar oud worden.



Grauwe Ganzen hebben volledig oranje snavels en oranje/roze poten.Wat verder opvalt aan de Grauwe Gans zijn de lichtgrijze voorvleugels, dat lichtgrijze wordt een meer vale grijs/bruine kleur als de veren slijten.
Fel licht zorgt voor extra licht/donker contrast en dat is op de foto's van deze blog mooi te zien.



Ik ben best blij met de vliegbeelden die ik van deze ganzen heb kunnen maken. Je kunt dat soort beelden niet echt tot in de puntjes voorbereiden. Ik had me weliswaar opgesteld bij een akker waar al ganzen zaten en waar ik ook de foto's van de nijlganzen had gemaakt, maar je kunt geen ganzen op afroep laten aanvliegen.



Bij het maken van dit soort beelden moet je dus ook een beetje geluk hebben en dat had ik volgens mij ook. Het licht was mooi en de ganzen vlogen fraai aan. Overigens kun je zien dat de lichtinval bij deze serie wel verschillend is en dat het niet bij iedere foto lukte om alles optimaal uit te lichten.



Vrijwel meteen na het landen ging de meerderheid van het groepje Grauwe Ganzen met de kop in de veren om een dutje te doen en zoals altijd bleef er ook minstens een gans op wacht staan om te speuren naar gevaren. Bij de wakkere gans kun je  het kenmerkende verenpatroon van de hals zien met de gleuven waardoor ze een dikkere hals  hebben dan andere ganzen.

Reacties

  1. Geluk hebben bij deze foto's?
    Veel belangrijker is een goede fotograaf achter de camera. Coby, opnieuw een genoegen om jouw talent aan het werk te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze verdienen toch eigenlijk een mooiere naam dan Grauwe Gans, zo grauw zijn ze ook helemaal niet, integendeel, bij de juiste lichtval zijn ze zelfs erg mooi.
    Die juiste lichtval had je hier zeker bij een aantal beelden, het zijn dan ook fraaie vliegbeelden.
    Gr
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Coby, wat een mooie foto's! Prachtig die aanvliegende ganzen. Ik kan daar zelf ook altijd enorm van genieten. Hier in de polders zitten ze ook weer in grote aantallen, ik zal eens proberen net zulke mooie foto's als jij te maken.
    Hartelijke groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daar kun je ook best blij mee zijn met de vlieg beelden. Ik vind ze heel mooi en doe je dat niet naar.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi! Ik vind ganzen prachtig om te zien. Bij deze foto's denk ik het eerst: waar is Niels Holgersson?
    Je hebt er weer een heel mooie serie van gemaakt. Door jouw foto's laat je zien dat het de moeite loont om dieren een tijdje te observeren en af te wachten wat er voor je camera komt. Het is daarom volgens mij geen geluk, maar een beloning voor je geduld!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie foto's van de vliegende ganzen.
    In mij vorige tuin, ik woonde aan het water, zaten ze vaak in de tuin.
    Was niet altijd gezellig,maar mooi zijn ze wel.
    Inderdaad een mooie lichtinval had je bij het nemen van de foto's.
    groetjes en fijne maandag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby, knap gedaan die vliegende Ganzen, petje af hoor!
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby,
    De vliegbeelden zijn echt prachtig, het doet de ganzen alle eer aan. Vooral in deze tijd, zijn het boeiende vogels. Vanmiddag ook met het hoofd in de nek gewandeld, hele groepen vlogen over. Prachtig gezicht. Zo leuk hoe je op je blog moeiteloos via de Stinkwants, de Nijlgans, de Strontvlieg en Sterrenschot naar de Grauwe Gans huppelt en allemaal even mooi en boeiend weet neer te zetten voor ons, hap klaar en smullen maar.
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hello Coby,

    These goose pictures are lovely! I just love the long pictures with many of them flying together, beautiful shots.
    I also like your descriptions even though they are translated.
    Great series!
    Greetings, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb het eerlijk gezegd niet zo op zulke ganzen. Ik vind ze niet bijzonder, en ze schreeuwen vanuit de lucht. Ik denk dat je opnames van mijn Grauwe ganzen op 1 hand kan tellen. Toch vind ik het knap dat je 1 blog geheel wijd aan deze Gans. Zitten toch wel mooie foto's tussen.

    Gr,

    Remco

    ps. kom maar op met die kraanvogels!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tja er kan veel veranderen in de wilde natuur. Dat maakt de natuur ook echt. Mensen die de natuur het zelfde willen houden beseffen niet dat natuur nooit het zelfde is. Je fotoserie is wel prachtig van hetzelfde maar dan in de zin van heel erg mooi .

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Coby,

    Inderdaad mooie vliegbeelden waar je blij mee kunt zijn.
    Mooi verhaal erbij en je zou inderdaad niet verwachten dat het nog niet zo lang geleden een zeldzame vogel was.
    Prachtig blog weer, Coby!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby,

    wat een mooie serie heb je gemaakt. Ik vind het knap moeilijk om vliegende vogels op de foto te krijgen, maar zo te zien draai jij je hand er niet voor om!

    Wij hebben hier in de polder ook heel veel ganzen en in het voorjaar krioelt het dan van de kuikens. Hele mooie serie Coby,

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland