Er zijn veel soorten Lieveheersbeestjes(2)

In een vorige blog vertelde ik al dat er meer dan 60 soorten Lieveheersbeestjes zijn in Nederland.
Die heb ik lang niet allemaal gezien en dus valt er nog veel te ontdekken op Lieveheersbeestjesgebied.
Maar ook de ontwikkeling van een Lieveheersbeestje is een bijzonder gebeuren. Vaak gebeurt dat buiten je gezichtsveld om, maar als je goed om je heen kijkt en niet overal in de hoogste versnelling langs snelt, is ook op dat gebied regelmatig wel iets te ontdekken.




De ontwikkeling van een Lieveheersbeestje begint met een eitje, daaruit komt een larve en dan komt het pop-stadium en tenslotte komt uit de pop een nieuw lieveheersbeestje.
Op de foto's hier boven zijn een paar van die ontwikkelingsstadia te zien. Foto 1 toont het larvestadium in zijn eindfase en foto 2 en 3 laten het popstadium van een lieveheersbeestje zien. In dit geval gaat het om de ontwikkeling van het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje.




Het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje kent vele verschijningsvormen, ze zijn er in allerlei kleurvariaties. Deze drie lijken nog wel wat op elkaar maar je hebt ze dus ook in heel andere kleuren.




Het witte lieveheersbeestje met de zwarte vlekken is een nieuwe soort voor mij, die ik onlangs tegen kwam. Het is een heel kleintje, deze was niet groter dan ca.3mm en als er niet een "gewoon" lieveheersbeestje bij in de buurt had gezeten, had ik hem nooit gezien.
Het kleine witte kevertje heeft de naam Zestienpuntlieveheersbeestje, een enorme lange naam voor zo'n minuscuul klein insectje.
Hij zat op een oud takje, zodat ik hem goed kon hanteren en er ook nog een paar redelijke foto's van kon maken, alhoewel hij wel erg druk was en voortdurend over het takje rende.




En omdat het dankzij een Zevenstippeliglieveheersbeestje is dat ik de voor mij nieuwe soort tegenkwam, hier dan ook nog een paar foto's van het lieveheersbeestje met de zeven stippen, dat het meest algemene en bekende lieveheersbeestje is in Nederland.  

Reacties

  1. wat een geweldige serie van die macro's toppie.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grote bewondering heb ik voor jouw kennis van de natuur, en dat, gecombineerd met je mooie beelden, maakt een bezoekje steeds weer tot een groot genot.
    Mooi hoe je de verschillende stadia laat zien, en ik ben helemaal weg van dat kleine witte priegeltje.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi en heel goed gezien.
    De foto's zijn weer haarscherp en prima composities.
    In het begin wist ik ook niet dat ze een paar keer van gedaante veranderen voordat ze een lhb worden, dus had ik geen idee waar ik naar zat te kijken op mijn rozenstruik :-)

    Leuk om weer even mee te kijken.
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Peter en Janny, leuk, ik had ook eerst geen idee dat dit allemaal bij elkaar hoorde. Dat maakt het juist zo leuk hè, dat je allerlei zaken in de natuur ontdekt.
    @Loes bedankt voor je compliment, alle kennis komt voort uit een mateloze nieuwsgierigheid en willen weten wat ik zie.
    En ik vind het reuze leuk om dat dan weer door te vertellen...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Coby,

    Wat interessant om te zien, hoe een LHB tot stand komt....nog nooit eerder gezien. Je hebt het witte LHB ook erg mooi weten vast te leggen in een goede setting.

    leuk en interessant blog weer om te lezen en te kijken.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie reeks, heel interessant om de evolutie te zien, en een witteke heb ik nog nooit gezien laat staan dat die bestond!

    Gr,
    Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hier valt altijd weer iets leren.....
    prachtige foto`s heb je gemaakt Coby!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja leuk is dit he als je ook een huidje vind waar hij uitkomt of is uitgekomen. Ooit wist ik in het geheel niet dat er nog een ander stadium was voor ons lieveheersbeestje maar toen ontdekte in net als jij hier laat zien hoe mooi het eigenlijk werkt allemaal. Een geweldig mooie serie....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nog nooit gezien coby, onvoorstelbaar mooi hoe jij dit allemaal uitlegd en laat zien, dit zijn voor mij unieke beelden en zeer mooi en helder tentoongesteld! Verdiende complimenten!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. nou blij dat je het zegt ik zal tocjh wat beter op gaan letten,en dat langszamer lopen dat ben ik aan het leren want ongemerkt heb je een verkeerd tempo.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik wist dat er veel soorten waren, maar om ze allemaal zo mooi op de foto te zetten.
    Zitten heel mooie foto's bij, ik heb sommige nooit in het echt gezien.
    Groetjes en fijne vrijdag

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dank allemaal voor jullie leuke reacties.
    Het is fijn om respons te krijgen zodat ik weet hoe een blogje ontvangen wordt.
    Dus bedankt dat jullie de moeite hebben genomen om te reageren.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland