Koeien en reigers

De foto's uit deze blog zijn van half december 2017, om precies te zijn 17 december 2017. Een dag waarop eindelijk de zon weer eens uitbundig scheen en er blauwe lucht te zien was. Dit mooie weer was voor een groep blauwe en zilverreigers ook een feestje, massaal waren ze aan het foerageren tussen een groep koeien in een natuurgebied.
Het was een prachtig gezicht zoveel reigers te zien foerageren. Ze liepen op een terrein met behoorlijk hoog gras en andere vegetatie, daardoor verdwenen er soms reigers uit het zicht en op andere plekken zag ik dan opeens weer lange halzen opduiken. Ik heb ze niet geteld, maar volgens mij liepen er wel tegen de twintig blauwe en zilverreigers rond te stappen.

Naast de reigers in deze blog bestaat er ook een kleine reigersoort die koereiger heet. Uit die naam blijkt al dat reigers graag het gezelschap zoeken van koeien (en trouwens ook van schapen). De reden is niet dat ze koeien zo aardig vinden, maar ze profiteren ervan dat de koeien met hun poten muizen, kikkers en insecten opjagen. De kleine koereiger eet trouwens ook insecten die zich op de koeien bevinden, dat is voor de koeien uiteraard prettig om van al die hinderlijke kriebelbeestjes ontdaan te worden.Opvallend was dat er meer zilverreigers liepen dan blauwe reigers, maar ook van de blauwe reigers heb ik een paar leuke opnamen kunnen maken. Het was genieten van al die vogels tussen de koeien en dan ook nog heerlijk zonnig weer, wat wil een mens nog meer.
Reacties

 1. Leuk al die reigers en dat in Nederland.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Coby,
  Zilverreigers verspreiden zich steeds meer over ons land. Je krijgt daardoor ook meer kansen om ze mooi vast te leggen. Het is altijd interessant om reigers in actie te zien, of het nu zilverreigers, koereigers of blauwe reigers zijn. Ze weten duidelijk waar ze het zoeken moeten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie dit jaar ook opvallend veel grote zilverreigers, maar dan vooral als ik in de auto op de snelweg zit. Ze zo dichtbij goed op de foto zetten is een ander verhaal, want ze zijn erg schuw. Je foto van de opvliegende zilverreiger is een topper. Erg mooi gepakt zo. De andere soort die je noemt, de koereiger, staat ook nog hoog op mijn lijstje, want die vind ik eigenlijk de leukste. Helaas zien we die maar weinig in Nederland.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke blog. ik verwachtte koereigers toen ik je blog titel zag, maar zilverreigers zijn ook prachtig en je ziet ze steeds meer. Helemaal niet erg want ik vind het mooie dieren.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens