Natuurkieker vertelt over pluimvoetbijen in Roeg!

Op 5 september 2015 was mijn eerste bijdrage voor het natuurprogramma Roeg! van RTV Drenthe. De gehele uitzending stond in het teken van bijen en zelf heb ik verteld over pluimvoetbijen. Leuk om nu ook eens bewegende beelden te hebben van een onderwerp en het graven van de nestgangen is bijvoorbeeld heel mooi in beeld gebracht in het filmpje. Wie mijn natuurkiekerrubriekje niet gezien heeft of het gewoon nog eens wil bekijken, dat kan door op deze link pluimvoetbijen te klikken.
Wil je de hele uitzending zien, klik dan even op deze link.

Mannetje pluimvoetbij, waarbij de kenmerkende lange haren op de achterpoten ontbreken

Mannetje pluimvoetbij

Pluimvoetbijen (Dasypoda hirtipes) zijn echt interessante diertjes om te bekijken en ze zijn ook nog eens heel nuttig voor de bestuiving van allerlei gewassen, de moeite waard dus om er nog eens uitgebreid aandacht aan te besteden op mijn blog. Deze wilde bijensoort vliegt van juni tot augustus/september, met een beetje mooi nazomer weer kun je ze nog net even aantreffen.
De pluimvoetbijen danken hun naam aan de bijzondere lange haarpluimen die het vrouwtje aan de achterschenen draagt. Mannetjes en vrouwtjes van de pluimvoetbijen zien er behoorlijk verschillend uit. Een mannetje is flink behaard met wat ruige okerbruine beharing over het hele lichaam. Hij heeft lichte  beharing op het aangezicht en lange, ranke poten, waarbij de kenmerkende lange haren, zoals het vrouwtje die heeft, ontbreken.

Vrouwtje pluimvoetbij, met de achterpoten helemaal vol met gele stuifmeelkorreltjes

Vrouwtje  pluimvoetbij heeft zich in het nestgat ontdaan van stuifmeel door zich in het zand te wentelen

De pluimvoetbijen vliegen voor stuifmeel en nectar uitsluitend op composieten, waarbij ze een voorkeur schijnen te hebben voor de geel gekleurde soorten. Maar ook op anders gekleurde composieten kom je deze bijensoort wel tegen. De vrouwtjes kunnen met hun pluimharen heel veel stuifmeel meenemen en soms zijn de pluimen helemaal bedekt met een laag stuifmeel zodat je de haren amper meer ziet.

Vrouwtje pluimvoetbij druk bezig met haar nestgang de pluimen aan de achterpoten zijn haar gereedschap

Zelfs tussen tegels weten pluimvoetbijen zich een weg te banen naar het zand

De pluimvoetbij is een algemeen voorkomende wilde bijensoort die je vooral kunt aantreffen op open zandgebieden, stuifzand  heideterreinen en in de kustduinen maar ook in steden en dorpen kun je deze soort aantreffen, als er maar zand is. Op de foto's  hierboven zie je vrouwtjes druk bezig om een nestgang te maken en je ziet dat ze zelfs door de voegen tussen tegels doorgraven, echt nijvere bijen. Pluimvoetbijen zijn weliswaar solitaire bijen maar ze maken wel graag hun nestgangen bij soortgenoten in de buurt. Ze kunnen nestgangen maken van wel een halve meter diep, een enorme prestatie voor zo'n klein insect. Onder in die gang wordt een stuifmeelvoorraad aangelegd en vervolgens wordt er een eitje gelegd. De larve die daar uit komt overwinterd in de nestgang en kan eten van het stuifmeel om het jaar er op als volwassen pluimvoetbij tevoorschijn te komen uit het nest. Het zijn overigens uitsluitend de vrouwtjes die het zware werk opknappen, de mannetjes maken zich alleen maar druk om te proberen met zoveel mogelijk vrouwtjes  te paren.


Reacties

 1. Nu weet ik tenminste wat die hoopjes zand op het terras betekenen. Die bijen zijn maar klein denk ik want de gaatjes zijn dat ook. Ik vond je uitleg op RTV Drenthe erg interessant en met dit blog wordt het nog duidelijker. Mooie foto's heb je gemaakt. Je moet wel geduld hebben en met je neus haast op de grond liggen om die bijen mooi op de kiek te krijgen. Groet van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ja er valt altijd nog weer wat te leren Willemien. Dank voor je compliment en nu iedere zaterdag maar kijken naar Roeg! :-)
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel interessante uitleg! En de foto's erbij zijn heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heel mooi en ik geniet van je uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's van de pluimvoetbijen Coby, ik heb het op de t.v. niet gezien.
  Vanavond heb ik gekeken en zo mooi herkenbaar met de wespen, zelf doe ik dat ook en heb al vaak met verwondering zitten kijken dat ze echt hapjes maken en meenemen.
  Jammer dat de uitzending maar zo kort is ;-((
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het zijn korte stukjes, zo gaat het in de natuur ook vaak, je wilt nog wel langer kijken, maar dan vliegt
   het al weer weg :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Prachtige foto's! hier kan je nog iets bij leren!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor jullie reacties en commentaren, tot en met december zal er wekelijks op zaterdag een filmpje van me te zien zijn bij het natuurprogramma Roeg! op RTV Drenthe.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens