Speuren naar de kolibrievlinder

Ik had al diverse foto's gezien van mensen die een kolibrievlinder hadden gezien. Deze overdag actieve nachtvlindersoort stond ook hoog op mijn verlanglijstje en dus bleef ik ijverig speuren of er toch ook nog eens een exemplaar mijn bloemetjes zou ontdekken. En ja hoor eind augustus kwam de beloning voor mijn speurwerk en zag ik er eindelijk eentje bij de witte phloxen fladderen.
De naam kolibrievlinder is goedgekozen want de vlinder hangt als een kolibrie voor een bloem om er met zijn lange roltong de nectar uit te zuigen. Het aantal vleugelslagen is gigantisch en ze zijn erg beweeglijk zodat het een hele uitdaging is om er een beetje acceptabele opnamen van te maken.

Ik was eigenlijk best blij dat de kolibrievlinder mijn witte phloxen had uitgezocht om zich van een fijne nectarmaaltijd te voorzien. Het vormt een mooie entourage voor de kolibrievlinder die er fraai tegen afsteekt.Welgeteld vijf minuten kreeg ik de kans om opnamen te maken, nadat ik hem eerder al een paar dagen een nog korter bezoek had zien brengen. Inmiddels hebben we te maken met meer herfstachtige weersomstandigheden en ik ga er maar van uit dat deze trekvlinder inmiddels naar zuidelijker oorden is vertrokken. Ik heb er even van kunnen genieten en hoewel niet met topfoto's, heb de kolibrievlinder toch aan mijn lijstje van gefotografeerde vlinders kunnen toevoegen.

Reacties

 1. Geweldig Coby, ik speur ook altijd als ik in de tuin bezig ben. Nee, bij mij geen kolibrie vlinder.
  Het is zo'n mooie en bijzondere vlinder en doet zijn naam eer aan.
  Je had weinig tijd maar je hebt super foto's gemaakt, zeker zo tussen de flox.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap gefotografeerd want ik weet hoe snel ze zijn. De witte bloemen maken het mooi! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Coby, I love these moths! I had the chance too to take pictures of a couple ones. Your's is lovely because we see more details with the contrast, like you say. I love the las one, we can really see his eye! :)
  Have a nice Sunday!
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's heb je kunnen maken Coby en dat valt niet mee ze zijn zooooooooo snel.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooie vlinder he, maar ohh wat issie snel. Ik heb hem dit jaar voor het eerst gezien. Van de vele foto's had ik 1 foto die er mee door kon.
  Knap hoe jij hem erop hebt kunnnen zetten met het oogje (kopje) scherp.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi, Coby, genieten van een mooi kolibrievlinder jaar met ook nog eens Natuurkieker's eigen visie op deze prachtige vlinder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is geweldig mooi Coby met een hoge moeilijkheidsgraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hooi Coby
  wat heb je die er mooi op ze zijn zo snel maar het is je goed gelukt.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een bijzonder beestje en wat een bof, zo'n witte achtergrond, heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Lekker hoor om weer een nieuwe soort toe te kunnen voegen aan het archief. Daarbij zijn de foto's ook nog eens meer dan behoorlijk.
  Vooral de laatste is zeer fraai. Iets meer scherpte op het koppie en je had hem perfect gehad. Maar ik weet hoe lastig het is om deze vlinder echt goed te fotograferen. Ik hoop dat je volgend jaar een nieuwe kans krijgt, maar tot nu mag je ontzettend tevreden zijn met dit resultaat. Dat gebeurt namelijk niet zo snel dat je de eerste keer zo'n serie kunt schieten in 5 minuten. Top gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heerlijk als je de kans krijgt om dit vlindertje op zo'n mooie plek te fotograferen! En er dan ook nog eens knappe foto's van te maken, want dat valt vast niet mee.
  Nr 5 en 6 vind ik erg mooi, vooral ook om ze samen te zien en daarbij de verschillen in de vleugels. De beweging van nr 6 spreekt me dan nog net even meer aan.
  Je laatste foto is ook top, wat knalt dat scherpe oog er mooi uit!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland