Heidevelden met en zonder mooie wolkenluchten

Het kan niet anders of ik moet toch ieder jaar wel even naar de bloeiende hei. Als je, zoals ik, in Drenthe woont hoef je er niet ver voor te reizen en zo kon ik twee keer in korte tijd naar het zelfde natuurgebiedje. Het lukt niet altijd om te gaan als de omstandigheden om te fotograferen het meest ideaal zijn, dus moet je het dan doen met het weer en het licht van dat moment. In deze blog opnamen met en zonder wolkenlucht, het geeft plaatjes met een heel verschillende sfeer.Midden overdag met een stralend blauwe lucht zijn nou niet de meest ideale omstandigheden voor fraaie sfeervolle foto's maar een uitdaging om er toch wat van te maken. Ik vind het ook wel heel leuk dat ik twee keer in korte tijd dezelfde foto's kon maken onder verschillende omstandigheden. Boeiend om te zien hoe anders je dan tegen zo'n plekje aankijkt.Ook het plekje met deze tweelingbomen oogt anders bij een strakblauwe lucht of wanneer er een Hollandse wolkenlucht is.Nog een voorbeeld met een mooie karakteristieke lijsterbes als hoofdonderwerp. Ook hier vind ik de foto met de wolkenlucht aanzienlijk interessanter.
Het is wel duidelijk dat de wolkenluchten mijn voorkeur hebben, dus nog maar een paar heidelandschappen met wolkenluchten. Ik had het gebiedje ook nog graag even willen bezoeken bij zonsopkomst, maar dat is niet gelukt dus dat blijft op het wensenlijstje staan.Wat is een Drents heideveld zonder schapen... dus ook nog even een paar opnamen van wat schapen die daar altijd lopen te grazen. Het geeft zo'n heideterrein toch wat extra charme en het zijn goede natuurwerkers die er mede voor zorgen dat de hei ieder jaar weer mooi paars kan kleuren.

Reacties

 1. Prachtige foto's, heerlijk als je er zo dicht bij woont! Smaken verschillen, ik vind de foto's met wolken mooier, die hebben wat mij betreft meer sfeer. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een buitenkansje om hier zo dichtbij te wonen en daardoor ook de kans er in korte tijd een paar keer even te lopen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. heerlijk om daar te lopen in z.on mooi gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's Coby! Die met de wolken vind ik het mooist. Wat moet het heerlijk wandelen zijn daar.
  En wat een schattige schaapjes! Mooi hoe het kleintje drinkt bij de moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is er een heerlijke plek Hilde en zelf vind ik de schapen ook heel mooi. Fijn om ze te zie lopen en altijd een uitdaging om te kijken of er een aardige opname van te maken is. Dat jong was volgens mij allang in staat om voor zichzelf te zorgen, maar vond het wel lekker makkelijk om zijn maaltje bij mama te halen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Hoi Coby,
  Grillige wolkenpartijen doen het altijd goed. Ze horen bij Nederland. Ook mij spreken de beelden met interessante wolken het meest aan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Allereerst wilde ik even zeggen dat ik weer genoten heb van je item op Roeg over de wespen. Super toch dat je dat allemaal mag doen en dat allemaal dankzij het internet! Ik begrijp alleen niet dat je nog niet een link op een prominente plaats op je blog hebt geplaatst naar de al getoonde filmpjes. Gauw doen hoor. Prachtige serie hierboven en je kunt goed zien dat het een goed jaar was voor de heide. Veel regen heeft voor een prachtige paarse gloed gezorgd. Wat mij opvalt aan de serie hierboven is dat je (bewust of onbewust) de horizon zo nu en dan op een andere hoogte zet. Misschien kun je daar nog iets meer mee doen door hem nog iets extremer te verplaatsen. Heel hoog of heel laag. Weer een mooie serie van de Drentse heide.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk René,dat je weer gekeken hebt naar Roeg! Het is een prachtige mogelijkheid die me geboden wordt, om op mijn eigen natuurkiekerwijze de Drentse natuur onder de aandacht te mogen brengen en leuk te horen dat het in de smaak valt.
   Zoals je wellicht heb kunnen zien heb ik van het eerste filmpje een linkje in het pluimvoetbijenblogje gezet. De bedoeling is om alle linkjes van de filmpje op mijn website te plaatsen, maar wellicht kan het natuurlijk ook op de weblog, ik zal eens kijken hoe het kan.
   Klopt dat ik varieer met de horizon van de landschappen en dat zou nog wel extremer kunnen misschien, een goede tip voor een volgende landschapsserie.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Prachtige foto's van dit mooie landschap Coby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Cobie ,
  Met of zonder wolken dat maakt niet uit ik vind ze allemaal Fantastisch !!!
  en je hebt volgens mij ontzettend genoten !
  nu zijn wij aan het genieten van deze mooie beelden ,
  groetjes , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om het landschap bij verschillende weersomstandigheden te zien. De kleuren zijn dan ook echt anders, valt me op. Ik heb een voorkeur voor de mooie wolkenluchten, maar zo'n mooie blauwe lucht is toch ook prachtig boven de paarse heide.

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja mooi he , ik woon al 16 jaar in Nieuw Balinge nabij het Mantingeveld en ik geniet er ook altijd van en ieder seizoen is het weer anders
  groet Marian Zwiers

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens