Veel Zeehonden gezien in de Breebaartpolder

De Breebaartpolder in Groningen is een prachtige plek om Zeehonden te kunnen bekijken in hun eigen natuurlijke omgeving. Op 4 augustus zijn we weer eens naar de Breebaartpolder geweest en het bleek dat er een groep van wel 70 Zeehonden op het strandje onderaan de Dollarddijk lag.
Samen met het prachtige weer gaf dat de mogelijkheid om een leuke serie te maken van deze bijzondere zoogdieren.





Een jaar eerder had ik ook al eens een serie gemaakt van de Zeehonden, maar toen waren het er "maar" 8 en het was toen heel grijs weer. Nu scheen de zon en lag er dus een heel grote groep Zeehonden lekker te genieten in het zonnetje. En vanachter het scherm op de Dollarddijk stonden wij te genieten van deze mooie Zeehonden, die ik toch niet iedere dag voor mijn lens krijg. Tussen al die dieren lag er ook een met een groot merkteken, ik vind dat toch geen leuk gezicht en hoop maar dat er een goede reden is waarom het beest dat heeft.




Het was echt een verrassing dat er zo'n grote groep lag, ik wist wel dat er soms veel Zeehonden liggen, maar ja je moet er wel een beetje geluk voor hebben dat je er juist op het goede moment bent.
Als je echt speciaal voor de Zeehonden gaat is het goed om in ieder geval rekening te houden met de waterstand. Met hoogwater heb je de beste kans en liggen de Zeehonden ook het dichtst onder het kijkscherm.
En mocht je trouwens geen zeehonden zien, dan heb je in ieder geval een mooi uitzicht over het wad en vlakbij is ook nog de vogelkijkhut waar altijd veel vogels te zien zijn.




Als je zo'n groep Zeehonden bekijkt, dan valt op hoe verschillend al die dieren zijn qua uiterlijk. Ik denk dat als je er regelmatig zou kunnen kijken, je heel wat exemplaren zou kunnen herkennen. Verschillen zie je in kleur, van heel lichte exemplaren tot bruine en opvallend roodbruin gekleurde dieren. Maar ook de uitdrukking van de koppen is heel divers, boeiend om te zien.



Terwijl we zo stonden te kijken naar de dieren die op het strandje lagen te luieren, kwamen er ook steeds nog weer nieuwe Zeehonden aan zwemmen.
Mooi om eerst alleen die ronde koppen boven het water te zien en de dieren langzaam dichterbij  te zien komen. Je ziet dan ook hoe ze bewegen in het water en dan is meteen duidelijk dat ze echt gebouwd zijn om voort te bewegen in het water, hoewel ze zich op het land ook prima kunnen verplaatsen. In het water kunnen Zeehonden snelheden behalen rond de dertig kilometer per uur.



Zoals bij veel dieren en ook bij ons mensen zie je dat de kleintjes het gedrag van de ouderen imiteren.
Mooi om te zien hoe de jonge Zeehond precies net zo'n houding aan had genomen als het volwassen dier. En duidelijk dat ze ons toch wel degelijk in de gaten hielden, er werd dus flink heen en weer gekeken. En het leek er bij deze Zeehonden wel op dat ze eens speciaal voor de fotografen aan het poseren waren. Ik zou wel een hele dag bij die dieren kunnen blijven kijken en vooral met zo'n grote groep,mooi om te zien wat ze allemaal doen, hoewel een deel echt alleen maar lui lag te dommelen.




Tot besluit nog een paar foto's van wat jonge Zeehonden, zulke kleintjes vertederen toch altijd en zijn extra leuk om te fotograferen. Hoe lief en schattig Zeehonden er overigens uit mogen zien, het zijn in feite natuurlijk rovers die dagelijks heel wat kilo's vis weten op te eten. Ze verorberen zo tussen de drie en vijf kilo vis per dag, dat zijn enorme hoeveelheden. De allerkleinste zeehonden worden eerst nog gezoogd door de moeder en dat gebeurt hier op het strandje. Het was een prachtig gebeuren daar en het is toch echt geweldig dat je dat de mogelijkheid hebt om deze dieren daar zo mooi te kunnen bekijken.

Reacties

  1. Hoi Coby,
    Vanmiddag reageerde ik nog bij Loes dat we wel een keer op een ander plekje zeehonden gaan kijken. Dit is misschien wel zo'n locatie. Tjonge wat zijn het er veel en wat stond je dichtbij.Heerlijk om daar eenhele tijd te blijven staan kijken (en fotograferen natuurlijk) Mooie belevenis.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het scherm is behoorlijk dicht bij het strandje. Foto's zijn grotendeels gemaakt met de 500mm incl. 1.4 converter maar ook met de 300mm zijn er prima foto's te maken. Het is een mooie plek en ook voor vogels en landschap kun je daar in de buurt prima terecht, een aanrader!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby
    wat is dit genieten wat een mooie serie is dit.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat bijzonder, Coby, zo'n grote groep voor je lens, mooie serie geschoten!
    Inderdaad weinig subtiel dat merkteken, alsof het een ding is.
    Leuk dat je een knipoogje krijgt, derde foto van onderen.
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mooi om zo,n hele school zeehonden bij elkaar te zien en vooral de jonkies erbij prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie en bijzondere serie Coby. Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jeetje Cobie nu val ik toch bijna van mijn stoel !!!!!
    Wat gaaf zeg al die Zeehonden helemaal geweldig !!!!
    Bedankt voor je show !
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie ervaring, zo'n grote groep met zeehonden. Het enthousiasme spat van je verhaal af: duidelijk dat je er erg van genoten hebt :) Ik val voor de jonge zeehond die zo lief knipoogt (3e van onder)!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,
    Prachtige om te zien zo al die zeehonden bij elkaar.
    Mooie serie zo.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh Coby, dit is toch wel heel wat anders dan mijn Westerschelde-avontuur, en hoewel dit ook ver weg klinkt, is het waarschijnlijk nog dichter bij huis dan Breskens.
    Uniek hoor, om zó veel zeehonden te zien, ik zit hier echt van te genieten!
    Er staat weer een nieuwe locatie op mijn wensenlijstje ;-)
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hai Coby,

    Tsjonge, jij hebt de afgelopen maand ook niet stil gezeten zeg. Teveel blogjes om overal apart op te reageren, maar ik heb ze wel allemaal even bekeken. Het zal je niet verwonderen, dat de blogs van de jonge kokmeeuwen, de vechtende kwikstaarten en de jonge zwaluwen en grasmussen mij het meest interesseerde. Vooral de jonge kokmeeuwen waren erg mooi. Maar ook je vlinderfoto's zijn uitermate mooi gelukt. Altijd lastig die kleine blauwtje, maar werkelijk prachtige beelden.
    Tsja, je laatste blogje over de zeehonden is heel erg mooi. Hoe groot was de afstand tot de zeehonden?
    Heerlijk blog om nogmaals goed te bekijken.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hi Coby,

    Als ik naar die foto's kijk begint keer op keer Queen in mijn hoofd te zingen.
    It's a beautiful day
    The sun is shining
    I feel good
    And no-one's gonna to stop me now.

    Ik begin te smilen en ik krijg hem er niet meer af.
    Is toch heerlijk als je dat met een blog voor elkaar krijgt.
    Gr. Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat moet dat uniek zijn om ze van redelijk dichtbij in de vrije natuur te kunnen zien. Niet lachen, hoor, maar ik ken ze alleen uit Artis. Het is bij mij vandaan toch wel ver om even in Groningen te gaan kijken. Jouw serie is helemaal geweldig, Coby. En je zegt het al, die kleintjes zijn heel vertederend. Heerlijk om je blog te bekijken. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zaterdag zaten er bij de Punt van Reide 97 stuks...
    geweldig om te zien...
    jij hebt er ook heerlijke opname van kunnen maken..
    Lenie het Hart was er zaterdag ook even en die was verbaasd
    zo'n grote groep te zien...
    wat is het een mooi gezicht hè...

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Eindelijk weer even tijd voor je blogs, leuk om deze belevenissen te lezen. Pracht locatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Pracht gezicht al die zeehonden Coby, je laat ook mooi de verschillen zien.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtig prachtig en wat is en blijft en aandoenlijk spul! Mooi die verschillende koppies en kleuren. wat zul je genoten hebben,. Nou ik ook hoor, gewoon achter de PC, maar het is zeker mooi meegenieten zo.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Coby,
    weer een heel mooi boog met een veelheid aan prachtige zeehonden.
    Heerlijk als je zo'n plek in de buurt hebt en het scherm ook nog vrij dichtbij staat
    om deze mooie dieren te kunnen observeren en vastleggen.
    Ook weer mooi informatie erbij.
    ik vind foto 9, 11, 12 en 13 helemaal geweldig.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland