Weidebeekjuffers sierlijke libellensoort

Het was 6 augustus eigenlijk mijn bedoeling om me even met landschapsfotografie bezig te houden. Ik blijf dat een moeilijk onderdeel van de natuurfotografie vinden en dus moet ik daar nog veel mee oefenen.
Toen ik echter goed en wel bezig was met het landschap zag ik opeens veel Weidebeekjuffers (Calopteryx splendens) vliegen en aangezien die voor dit jaar nog op mijn verlanglijstje stonden heb ik mijn plannen toch maar gewijzigd.



Ik had een mooi plekje opgezocht voor mijn landschapsfotografie, een gebiedje in het NP Drentsche Aa, met een meanderend beekje en kleine graslandjes die omzoomd worden door statige oude loofbomen.
Stukjes natuur zoals je ze in Drenthe veel aantreft en waar ik zeer van geniet. Het is ook prachtig om daar wat rond te wandelen en te kijken naar alle  planten en dieren die daar een plekje hebben gevonden.



Maar de weidebeekjuffers trokken dus mijn aandacht, wat mij betreft toch wel een van de mooiste en sierlijkste libellensoorten. Het meest opvallend zijn de mannetjes met hun prachtige metallic blauwe kleur en de donkere vlekken op de vleugels. Je ziet ze ook meteen en je kunt je eigenlijk niet vergissen in de soort. 



De vrouwtjes van de Weidebeekjuffer hebben een veel onopvallender kleur maar zijn vind ik zeker niet minder mooi met hun groenbruine tot goudkleurige voorkomen. Ze hebben met deze kleur een veel betere schutkleur dan de mannetjes, maar dat is natuurlijk ook wel handig als je bijvoorbeeld je eitjes af moet zetten op de planten. Dan wil je het liefst niet te veel opvallen als je onbeschermd op het water zit, hoewel het mannetje haar wel beschermd door het territorium fel te verdedigen als het vrouwtje haar eitjes aan het afzetten is.




Er waren ook nogal wat paartjes te zien en dat is natuurlijk mooi als je dat ook kunt vastleggen. Toch altijd een bijzonder schouwspel zo'n zogenaamd paringswiel. Bovenstaand paartje was net bezig om een paringswiel te vormen. Het mannetje grijpt daarbij het vrouwtje bij de nek en het vrouwtje brengt vervolgens haar achterlijf naar het mannetje om zo het zaadpakketje te ontvangen waarmee ze haar eitjes kan bevruchten. Libellen kunnen urenlang als paringswiel verbonden blijven en kunnen zo ook samen vliegen.



De vrouwtjes van de Weidebeekjuffer zitten vaak wat verscholen in de vegetatie. Vaak moet je er even naar zoeken en omdat ze een behoorlijk goede schutkleur hebben kijk je er gauw over heen. Maar als je mannetjes boven het water hebt zien rivaliseren met elkaar, kun je er zeker van zijn dat er in de oevervegetatie vrouwtjes aanwezig zijn. De moeite waard om even goed naar ze te zoeken want ze zijn prachtig.



De mannetjes zijn een stuk makkelijker te ontdekken, niet alleen vallen ze meer op door hun kleur, maar vooral ook door hun gedrag. De mannetjes verdedigen voortdurend hun territorium en binden de strijd aan met ieder mannetje dat er binnen komt. Ze nemen ook altijd strategische plekken in waarbij ze de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Vanaf zo'n uitkijkpost maken ze dan een felle aanval naar indringers, om vervolgens weer naar hun uitkijkpost terug te keren. Voor het fotograferen is het erg handig om te weten dat libellen dus heel vaak hun vast uitkijkpost hebben, je hoeft er niet achteraan te sjouwen, maar gewoon rustig wachten tot ze weer terugkeren op hun post.

Reacties

  1. Hey Coby,

    Wat een leuk fotoverslag. Zo zie je maar, opeens zie je wat anders en gooi je het roer om. Je hebt groot gelijk. Het landschap loopt niet weg.
    Je hebt een hele mooie juffer te pakken, een bijzonder moment getroffen. Wat zijn deze mooi! Hier in het westen tref ik ze niet.

    Leerzaam verslag. Nog niet het hele verhaal wist ik. Dank je wel.

    Gr. Nicole.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, wat weer mooie foto's! Ik vind het mannetje echt een stereotype libelle, zoals je hem vaak als voorbeeld in boekjes ziet. Mooi! Ik heb toevallig zonet ook foto's gemaakt van een libelle in onze tuin. Geen Waterjuffer in ieder geval ;)

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat prachtig, Coby. Ik zou ook dat landschap vergeten. Dat ligt er morgen ook nog wel. Prachtige juffers zijn dat toch. Hele mooie serie weer. Foto 7 vind ik de allermooiste. Je ziet eigenlijk veel meer foto's van het mannetje dan van het vrouwtje, dat ik ook heel mooi vind. Ben ik helemaal met je eens. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie serie Coby, ook de paring goed vast kunnen leggen.
    Dit is genieten zo.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie Coby,
    mocro's blijven mooi.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi vast gelegd, die prachtige juffers. Maar je beide landschapsfoto's vind ik ook geslaagd hoor. Inderdaad is landschap nog niet zo gemakkelijk om boeiend vast te leggen. Groet Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige serie wat heb je deze mooie libelle terecht onder de aandacht gebracht en op een hele mooie manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Cobie ik kan niets anders zeggen dan dat ik weer ontzettend heb zitten genieten van al dit moois wat jij weer hebt weten vast te leggen !!!
    Bedankt voor de mooie show !!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. heel mooi, schitterende serie. Laatst ook gezien, alleen geen camera bij me, helaas!
    Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb weer genoten van je verhaal en de schitterend mooie foto's!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hai Coby,

    Echt zo'n soort die je zeer regelmatig tegenkomt, maar die lastig te fotograferen is. Ik vind dat iedere keer toch wel weer bewonderenswaardig hoe jij dit soort dieren weet te fotograferen. Niet effe snel een plaatje, maar diverse mooie gedragsfoto's en dan vaak ook nog van mannetjes en vrouwtjes.
    Zoals je inderdaad hierboven beschrijft is het mannetje betrekkelijk makkelijk te spotten, maar ik wist niet dat de vrouwtjes ook zo makkelijk te vinden zijn, als je de mannetjes maar goed observeert.
    Weer zo'n berichtje waar je als natuurliefhebber echt iets aan hebt.
    Toppie weer!

    Groetjes
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,

    wat zijn ze toch mooi hé die weidebeekjuffers.
    Zowel het mannetje met zijn prachtige diepblauwe kleur
    als het vrouwtje met de mooie gouden glans.
    Je hebt zelfs een paring vast kunnen leggen.
    Echt heel gaaf deze serie.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby
    Zo vergaat het mij meestal ook als ik eens voor het landschap ga: al snel valt mijn oog op het een of ander plantje en laat ik het landschap maar voor wat het is. Ik kan me voorstellen dat je ondanks het mooie landschap van de Drentsche Aa voor deze mooie libellen gaat. Het heeft in elk geval ook mooie beelden opgeleverd!
    Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Is volop de tijd voor deze Libellen te spotten, je hebt er alvast mooie gespot, heb er ook al enkele,ze werken nie t altijd mee die gasten, prachtig werk alvast van jou,grt,freddy

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo Coby, een herkenbaar verhaal....het zou mij ook zo kunnen gebeuren, op pad gaan voor landschapsfoto's en dan helemaal los gaan met de kleine beestjes.
    Goed dat ik weet dat bij de Drentsche Aa veel weidebeekjuffers zitten, dan ga ik daar volgend jaar eens een dagje heen. (dit jaar lukt niet meer denk ik). Prachtige foto's, wat zijn ze mooi he, net als jij vind ik dit toch wel een van de mooiste juffersoorten.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een prachtige jufers zijn dat, die mis ik hier nog ;-))
    Pracht foto's Coby.
    Fijn weekend, gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Coby,
    Ze zijn mooi he die weidebeekjuffers. Jij hebt zelfs de vorming van het paringswiel kunnen vastleggen. Leuk ook om de omgeving mee te nemen met de landschapsfoto's met de beek en foto's met het water. Bij mij zaten ze echt op het land en bij het water was de oever te steil en zaten ze te ver weg. Je hebt een heel mooi blogbericht gemaakt rondom de weidebeekjuffer.
    Blijft bij jou ook de wens om de bosbeekjuffer te fotograferen?
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Gonnie ik ben ook best tevreden met deze serie, alhoewel er natuurlijk altijd wat te wensen over blijft, zoals juffers met dauwdruppels...
      De Bosbeekjuffer komt in Drenthe niet voor daarvoor met je in de Achterhoek, Limburg of bij jou in Brabant zijn, zou leuk zijn om die een keer te treffen, maar ze staan niet op mijn wesenlijstje.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  18. Wow......

    ik vind dit toch een van de mooiste juffer soorten..
    prachtig gefotografeerd..
    en ze zijn zo druk, vooral de mannetjes
    maar het is je prima gelukt..
    mooie scherpte, zelf een paringswiel ontbreekt niet!!

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland