Klaproos en Korenbloem met ondergaande zon

Dit jaar zijn hier in mijn omgeving in Drenthe weer diverse mooie bloemenranden te bewonderen. Goed voor de boeren en goed voor de natuur, kijk voor meer informatie op Bloeiend Bedrijf.
Maar al die bloemen trekken ook mijn aandacht, al die kleuren en vormen vragen er om gefotografeerd te worden. De vraag is alleen hoe je van zo'n bloemenzee ook aansprekende foto's kunt maken.



Onlangs zag ik dat de zon als een rode bol onderging en dat leek me een prima moment om bij zo'n bloemenrand te gaan fotograferen. Dus snel alle fotospullen bij elkaar geraapt en me naar de bloemenrand gespoed.
Toen ik er aankwam bleek de zon schuil te gaan achter een bomenrij en het was een heel gezoek om een positie te vinden waarbij ik de zon toch zichtbaar kon maken in mijn composities, maar het is gelukt.




In zo'n bloemenrand zitten vele soorten bloemen die allemaal een functie vervullen in het aantrekken van voor de landbouw en natuur nuttige insecten. Ik heb echter gekozen voor twee soorten die van oudsher ook voorkomen in korenvelden, daarom naast de Klaproos ook aandacht voor de Korenbloem.
Twee fotogenieke plantensoorten die al veel gefotografeerd zijn en die ik zelf ook mooi vind om te fotograferen.



Meestal ligt het accent van mijn blogs meer op de natuurbeleving en wat minder op de fototechnische kanten van de natuurfotografie, alhoewel ik natuurlijk wel altijd mooie foto's probeer te maken.
Bij deze blog heb ik echter bewust gekeken naar de creatieve en en fototechnische kant van de natuurfotografie. Ik heb dan ook foto's gemaakt die niet alleen maar registrerend zijn.
Leerzaam en leuk om eens met een creatieve inslag te experimenteren.



Ook uitgebloeide Klaprozen zijn de moeite waard om te fotograferen, een enkele zaaddoos is echter wel snel saai. Met het tegenlicht, wordt ook de harige steel mooi zichtbaar. De de lucht die door de ondergaande zon oranjerood is gekleurd vormt een mooie achtergrond die de foto's naar mijn mening een stuk interessanter maken.



Tevreden ben ik ook met beide bovenstaande foto's. Ik bleef voortdurend zoeken naar composities waarbij de zon ook een mooie rol in de compositie zou krijgen.
Bij de klaproos vind ik het leuk dat het enige nog opgerichte bloemblad de zon lijkt aan te strelen.
De andere vind ik wel lijken op een schilderij, een wat dromerige foto, met mooie zachte kleuren. Best lastig trouwens dat belichten met tegenlicht en een toch nog felle zon.




Tot besluit nog een paar foto's van de Korenbloem met de ondergaande zon. Ook hierbij een heel geknutsel om een belichting te krijgen die mij aanstond. Ik wilde ondanks het tegenlicht wel dat de blauwe leur van de Korenbloemen ook goed er uit zou komen. Dus geen te donker silhouet tegen de zon, ik ben tevreden met dit resultaat. Even mooi een uurtje zitten experimenteren en ik ben benieuwd naar jullie menig over deze voor mij  niet alledaagse foto's.


Reacties

  1. Sprookjesachtig mooie foto's, dromerig word je ervan!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je mooi van de ondergaande zon gebruik gemaakt Coby, pracht foto's.
    Dat mis ik hier in het park, ze mochten wel meer wilde bloemen zaaien.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby
    wat een mooie foto's en erg creatief met die zon op de achtergrond.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel erg mooi, klaprozen en korenbloemen zijn zo prachtig en met de zon ..... super.

    Gr. Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie foto's en wat leuk om die ondergaande zon zo te gebruiken.
    De foto's zijn mooi van kleur!! Groetjes Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooie serie heb je gemaakt Coby.
    Voor mij springen foto 5 en 12 er uit, prachtig zo met de zon op de achtergrond.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. heerlijk die bloemenranden die we toch steeds meer gaan zien gelukkig,een prachtige serie heb je er van gemaakt.het zijn ook wel mijn lievelingsbloemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wow, dit zijn wel heel bijzondere opnames. Knap dat je de bloemen er zo mooi op hebt gekregen in het licht van de ondergaande zon. Dit geeft een sprookjesachtig effect. Het is maar goed dat ik niet hoef te kiezen welke foto ik het mooist vind....

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat had je een prima dag uitgezocht, Coby. De ondergaande zon als ronde bal zie je niet zo vaak. Een prachtig moment om te fotograferen. Maar wat een uitdaging voor de belichting. 5, 10 en 12 vind ik het mooiste, met een lichte voorkeur voor 10 omdat daar wat dynamiek in zit door dat opstaande blaadje. Op de laatste foto heeft de korenbloem bijna geen kleur meer. Ik vraag me dan af of je dat met een invulflits op zou hebben kunnen halen? Met teveel flits ben je het effect kwijt, misschien invulflits met een lichte flitscorrectie? 't Is maar een idee. Verder een mooie en artistieke serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eigenlijk van het moment gebruik gemaakt, ik had geen fotografieplannen op dat moment maar zag de zon zo rood aan de lucht zitten en heb toen pas mijn spullen bij elkaar geraapt.
      Flitsen is misschien een optie, maar volgens mij verlies je dan veel van de sfeer, het is echter het uitproberen waard bij een volgend experiment.
      De laatste foto is een Korenbloem die lichtblauw was, dit is dus de werkelijke kleur.
      Dank voor je commentaar en suggesties, daar ben ik blij mee.
      Groetjes Coby

      Verwijderen
  10. Zo Coby, toch wel een verrassende serie van jouw hand. Ik ben benieuwd of je de smaak te pakken hebt gekregen en het wat vaker gaat doen. Kost allemaal wat meer tijd, wat uiteraard ten koste gaat van wat je misschien wel leuker vindt om te doen. De resultaten zijn wel ontzettend mooi en zeer inspirerend. Dit zijn van die dingen waar je pas op gaat letten, als je een keertje zulke prachtige resultaten ziet.
    In de hele (prachtige) serie vind ik er wel een paar bovenuit steken. De derde foto is mijn favoriet.
    Hele mooie compositie en fantastische kleuren. Ook de laatste foto is een schoonheid. Misschien een volgende keer de bloem ietsje bijlichten met een zaklantaarntje, dan wordt hij helemaal top.
    Een machtig mooie serie!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dit ben je inderdaad niet echt van mij gewend René. Ik blijf mijn oude manier van werken wel trouw, maar het is ook leuk om me verder te bekwamen in de fotografische kant dus experimenten als deze zullen vast nog wel vaker langskomen.
      Dank voor je commentaar en suggesties, het gebruik van een zaklantaarntje is een optie die het proberen waard is.
      Groetjes Coby

      Verwijderen
  11. Prachtige serie Coby, en ik heb alle bloemenranden helaas gemist op een klaprozenveld na.
    Je laat hier een prachtige serie zien. De eerste foto is niet zo mijn ding, maar de andere zijn echt heel mooi. Vooral de korenbloem in de ondergaande zon vind ik supermooi. Vooral foto 3 en 5, maar ook je laatste 3 in de ondergaande zon. Echt heel mooi gedaan Coby. Mijn complimenten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby......
    Prachtige opnames, je bent
    goed bezig geweest om de mooiste
    en creatiefste compositie te maken..
    ik geniet hiervan..echt een mooi serie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Coby,
    Een onverwachte manier om bloemen te fotograferen, maar wel een hele mooie. Klaprozen en korenbloemen zijn toch al mooie bloemen, maar zo worden ze bijzonder belicht. Knap gedaan.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    Wat een verrassende serie van jouw hand en het zal je niet verbazen dat zulke foto's mij zeer kunnen bekoren! Ik heb er dan ook met plezier en bewondering naar gekeken.
    Nr 5 en 7 spreken me erg aan, en de laatste vier, alhoewel de laatste wat donker oogt, maar dat kan ook bijna niet anders bij het tegenlicht. De suggestie van René om een zaklampje te gebruiken kan aardig uitpakken, maar een reflectieschermpje of gewoon een stukje aluminiumfolie geeft vast een wat subtieler licht. Maar ja, dat zou ik zelf ook pas achteraf bedenken hoor ;-)
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zie dat je ook een blog hebt...Mooie serie van de korenbloemen, de klaprozen en de ondrgaande zon,. Groetjes Nieske

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland