De Tureluur

De Tureluur (Tringa totanus) is een van de meest luidruchtige steltlopers en als er een groepje bij elkaar  aan het foerageren is kun je ze niet missen met hun drukke gedrag.
Toen ik op 5 mei in de Breebaartpolder was heb ik veel verschillende vogelsoorten gezien en ook een leuke serie kunnen maken van een Tureluur.


Ik had nog niet een serie foto's kunnen maken van de Tureluur waar ik echt blij mee was. Maar nu had ik geluk dat er een Tureluur in zijn uppie vlak voor de vogelkijkhut kwam foerageren. En zonder soortgenoten in de buurt was dit exemplaar toch wat rustiger in zijn gedrag en zo kreeg ik mooi de gelegenheid om hem uitgebreid te bekijken en te fotograferen.


Zoals bij alle vogels kun je pas zien hoe mooi ze zijn als je ze van dichtbij kunt bekijken. Vanuit de verte lijkt de Tureluur vaak een wat saai donkerbruin vogeltje. Maar als je de kans krijgt om ze eens goed te bestuderen dan zie je dat deze 27-29 cm grote Tureluur een prachtig verenkleed heeft met een prachtige scharkering van bruin en wit die hem op de foerageergebieden een perfecte camouflage geven. En zowel van dichtbij als veraf zijn de lange oranje poten een goed herkenningskenmerk van de Tureluur.



De Tureluur komt het meest voor in kwelders, vochtige graslanden en langs rivieren in het westen van het land en in Groningen en Friesland ook langs de waddenkust waar  veel Tureluurs komen overwinteren. Ook in de Breebaartpolder zijn het hele jaar door wel Tureluurs aan te treffen en ze broeden er ook. Mooie elegante steltlopers zijn het, die behoren tot de Ruiterfamilie met allemaal van die fraaie elegante vogels, zoals de Zwarte Ruiter(Tringa erythropus), de Groenpootruiter(Tringa Nebularia) en ook het Witgatje (Tringa ochropus) allemaal familieleden die wel naar Nederland komen maar er in tegenstelling van de Tureluur niet broeden.




Een Tureluur staat zelden een moment stil en als hij aan het foerageren is, draaft hij van hot naar her, een heel aantrekkelijk schouwspel. Hier boven vangt de Tureluur een worm en het is leuk om te zien hoe hij die eerst door flink te schudden met zijn kop ontdoet van het slijk voordat de maaltijd naar binnen wordt gewerkt.
Een Tureluur voed zich met insecten, spinnetjes, kikkervisjes, larven, wormen en garnaaltjes, slakjes  en schelpdiertjes.




Net als andere weidevogels is ook de Tureluur fors in aantal broedparen afgenomen. Het is te hopen dat de inspanningen die nu gedaan worden om de weidevogels te beschermen hun vruchten gaan afwerpen. Het lijkt er in ieder geval op dat de afname minder snel gaat zoals hier valt te lezen in dit natuurbericht.
Alle reden om goed op de maatregelen te blijven investeren en vooral om te zorgen voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Als je deze mooie vogel ziet moet je toch in ieder geval willen dat we die tot in lengte van jaren zullen zien in ons Nederlandse natuurlandschap.

Reacties

  1. Hoi Coby
    wat mooi vast gelegd die Tureluur en een druk baasje mooie serie is dit.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Coby wat heb je er weer een heerlijk maar vooral mooie serie van gemaakt het is altijd weer leerzaam bij je.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoals gewoonlijk weer prachtige foto's Coby en dit keer sluit ik me bij de vorige schrijver aan, leerzaam inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fantastic photographs, beautiful birdie, observation natures are giving much to joy:) Greetings

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie is dit Coby, en ook leerzaam.
    Ik hoop nu echt dat het beleid aangepast gaat worden, en dat het maaien later begint.
    Zo kunnen we alleen de weidevogels redden.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig blog, Coby. Mooie vogel ook met die oranje poten. Ik zie ze hier ook, maar vaak te ver weg voor mooie foto's. Jouw serie is erg mooi. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie serie van de Tureluur Coby.
    Ik vind die ene zo leuk waar die met de worm zit te schudden.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heerlijk Cobie wat een fijne dag zal jij gehad hebben ze staan er mooi op en glukkig nog allemaal in leven !!!
    En die spattende daar moest ik zo om lachen en natuurlijk met het wormpje TOPPPPP !
    GRT,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,
    Mooie serie van deze prachtige weidevogel. Het valt inderdaad nog niet mee om ze mooi op de foto te krijgen maar het is jou gelukt.
    De populatie weidevogels neemt af en dus ook de tureluur. Hopelijk zal het nieuwe natuurbeleid waar wat meer wordt ingezet op bescherming in grotere gebieden meer opleveren dan de huidige versnippering.
    De vogels verdienen het

    Peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtige opnames, sinds kort volg ik je en ben onder de indruk van de kwaliteit van je foto's.

    Groeten Gerwald Harmsen
    Petapixel.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment en welkom op mijn weblog!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  11. Van dichtbij zijn ze inderdaad heel mooi.
    Je ziet dan hun tekening en de kleine details bij de ogen.
    Heel mooi blog heb je hier weer neergezet en ik leer daar ook weer van
    (heb ook nog een blog over Tureluurs :-)
    Foto 8 en 9 vind ik echt heel erg leuk met dat opspattende water en
    het wormpje in zijn snavel. Echt weer even genieten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie serie van een prachtige weidevogel.
    Ook hier in de Poelgeest Polders zitten tureluurs, maar minder dan vorig jaar en volgens mij geen broedparen. Toch wel jammer dat de weidevogel stand zo achteruit gaat.
    Misschien moeten ze ook iets aan het maaibeleid doen, want nog steeds wordt er te vroeg gemaaid op de weides en worden de kleine pullen onder de maaimachine meegenomen.

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zo, die vogelhut is een prima plek! Je hebt er je hart kunnen ophalen. De tureluur staat er heel fraai op. Ik kan mij voorstellen dat je hier blij mee was.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hai Coby,

    Hehe! Eindelijk weer eens een serie van een gewone vogel. Hier hoef ik niet zo jaloers van te worden, zoals bij de ransuilen en de geoorde futen. Fijn dat je niet bij alle foto's zonlicht had, want dan ga je toch snel details verliezen, die je nu hebt kunnen behouden. Mooi plekje trouwens die vogelhut. Altijd fijn als de vogels dichtbij komen. Lekker blogbericht van deze "normale" soort.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Altijd heerlijk als je in de gelegenheid bent om meerdere foto's van een vogel te maken, zo krijg je ook die mooie gedragsmomenten zoals de foto waar hij zich uitschudt en die met de worm.
    Ik vind de tureluur met de fel oranje/rode poten een prachtvogel, en word ook altijd helemaal blij van het geluid boven de polder. Heb dan ook genoten van jouw serie.
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland