Hazen houden van kruidige planten

Heel af en toe hebben we toch van die dagen waarop je merkt dat het wel degelijk lente is. Mooi rustig weer en een heerlijk zonnetje. Dat nodigt uit om nog even een natuurrondje te maken. Onlangs op 9 mei was het ook zo'n mooie dag en kwam ik op mijn rondje diverse Hazen (Lepus europaeus) tegen die genoten van alle kruidige gewassen in de weiden. Een prachtig gezicht en samen met het mooie avondlicht  ideaal om foto's te maken.


Regelmatige volgers van mijn blog weten het inmiddels wel, ik word heel blij als is Hazen zie. En het kan komen omdat ik er  goed op let en ze misschien steeds beter weet te ontdekken, maar dit jaar heb ik op veel verschillende plekken in mijn omgeving Hazen gezien. Alleen het zien vind ik al mooi maar als ze ook nog zo dichtbij zitten dat er leuke foto's te maken zijn is helemaal leuk.
Dat geluk had ik nu en dan zaten ze ook nog lekker te eten  in zo'n mooie bloemenweide.De eerste Hazen zaten toch nog relatief ver weg, maar opeens kwam er een in beeld die in eerste instantie zo dichtbij zat dat ik hem er niet eens fatsoenlijk op kon krijgen. Hij vond het zelf blijkbaar ook wel al te dol want hij nam toch even wat meer afstand zodat ik deze bovenstaande  opnamen kon maken.
Wat zijn het toch mooie robuuste beesten, zo lekker hoekig en heel anders dan Konijnen die veel rondere vormen hebben. Zoef bedacht dat hij nog steeds wel erg dichtbij zat en besloot nog wat verderop te gaan zitten. Toen hij weg hupte kon je even prachtig de grote achterpoten zien, geen wonder dat zo'n beest daar zo hard mee kan rennen, hij kan een topsnelheid halen van 70-75 km per uur!


De Haas nam gelukkig niet echt het hazenpad maar ging gewoon een eindje verder weer genieten van alle heerlijkheden die er in de weide stonden. Een Haas is dol op kruidige gewassen als Klaver, kruisbloemigen en Paardenbloemen en dat stond hier in overvloed. Je kon ook zien dat ze echt genoten van hun heerlijke en uitgebreide maaltijd. En dan ook nog van dat mooie zonnige weer er bij, daar kan een Haas volgens mij toch ook niet anders dan heel vrolijk van worden.


Een Haas heeft nogal wat vijanden, zoals roofvogels als de Buizerd, verder de Oehoe, de Vos en diverse marterachtigen en niet te vergeten de mens. Er wordt nog steeds veel gejaagd door mensen op deze prachtige dieren. De dieren die op Hazen jagen doen dat hoofdzakelijk op jonge of verzwakte exemplaren.
Een volwassen Haas kan zich ontzettend fel verdedigen en zal het daarom vaak lukken om te ontkomen aan zijn belager. Een Haas gebruikt veel zijn lange oren om te luisteren of er onraad is. Het dier is in staat om zijn oren onafhankelijk van elkaar te bewegen waardoor hij heel goed kan bepalen waar geluiden vandaan komen.Dat deze Haas zich wel degelijk op zijn gemak voelde en ons niet als een gevaar beschouwde bleek wel uit het feit dat hij zich uitgebreid ging zitten poetsen. Met zijn grote achterpoten schurkte hij eens lekker langs zijn lange oren om het vuil en eventueel ongedierte eens even grondig uit zijn vacht te verwijderen.
Na een paar flinke halen onderbrak hij het krabben steeds even voor een schoonmaakbeurt van zijn tenen.
En je ziet hoe makkelijk hij met de tenen van zijn achterpoten bij zijn bek kan komen. Een mooi schouwspel was het om zo een tijd naar het gedrag van deze Haas te kijken.
Ik denk dat dit wel mijn mooiste Hazenserie is die ik tot nu toe heb kunnen maken. Het was heerlijk om zo een hele tijd naar deze fraaie zoogdieren te kijken, we hebben er ruim een half uur naar zitten kijken en eigenlijk verveelde het toen nog niet.
Dit zijn van die ontmoetingen met een groot gehalte aan natuurbeleving en dan is het extra leuk als je ook nog mooie opnamen kunt maken waarmee je de herinnering aan zo'n moment levend kunt houden.


Reacties

 1. Mooie serie, wat leuk dat je er zo dicht bij kunt komen. Ik zie ze regelmatig hier in de bloembollenlanden of op het weiland rondom de manege, maar ze zijn altijd heel snel weg. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig deze serie van de hazen.
  Wat leuk, dat je dat zo hebt kunnen meemaken.
  Prachtig op de foto gezet.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van de hazen, je kon wel goed dichtbij komen.
  Leuk om te zien hoe die koppies net boven het gras uitkomen.
  Goed gefotografeerd heb je dit, Coby.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dit heb ik nog niet gezien een haas die je helemaal vertrouwd ,dat het bestaat laat je hier wel heel erg mooi zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby
  leuk hoor die Haasen in dat bloemen veld het zijn best grote beesten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja dat is juist het mooie van fotografie vind ik..
  je kunt gewoon even lekker genieten van zulke hazen
  of bij een nest met meerkoetjes..
  ik vind dat ook prachtig om te doen..
  Laatst een hele poos bij het nest met jonge meerkoeten staan
  kijken..zo leuk om te zien hoe lief de ouders voor hun jonkies zijn..
  en ik kan me voorstellen dat jullie hier ook hebben staan (zitten/liggen)
  genieten van dit mooie tafereel daar in de met bloemetje bezaaide weiland..
  Ik heb er in ieder geval wel van genoten, erg bedankt voor het delen van de beelden..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geniet met je mee Coby, dat heb ik natuurlijk aan je mooie foto's te danken.
  Prachtige serie, zo mooi tussen de bloemetjes.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eindelijk weer eens tijd om je blog te lezen, als altijd weer boeiend en leuk om te zijn hoe je een gewone Haas zo mooi beschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer een prachtige blog Coby, hazen zie je bij ons ook wel eens maar hier hebben konijnen de overhand.
  Genoten van je foto's, maar ja das al bijna weer gewoon, hahaha!!!
  J.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi, Coby,
  Na een hele tijd in de lappenmand ben ik er nu even een maandje uit, daarna weer een aantal weken erin.
  Bovendien was er bij mij ingebroken, laptop weg, externe harde schijf weg, dus ook de foto's, de beamer en mijn 3 camera's inclusief net nieuwe macrolens.
  Maar goed, ik ben weer in de lucht en heb een heel rijtje blogs van jou gelezen. Deze laatste van vriend langoor is ook weer heel geslaagd.
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker mooie dieren, ik heb ze nooit van zo dichtbij gezien zoals op je foto's en ik zie nu pas wat een leuke kop ze hebben. Heel anders dan konijnen.
  Bedankt weer voor je mooie foto's,
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Cobie wat is het toch een heerlijkheid om ook dit diertje zo leuk in beeld te brengen en te beschrijven !
  Topppppp
  Grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dit is een superserie, Coby. Prachtig. Ik heb nog nooit een haas zo mooi kunnen fotograferen. Vooral de omgeving met de bloemetjes voegt iets toe aan je foto's. Heel erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een aantal keren redelijke foto's van hazen kunnen maken, sommige vond ik zelfs heel geslaagd. Daardoor weet ik ook hoe moeilijk het is om ze goed in beeld te krijgen. Jij hebt hier een prachtige serie neergezet. Je had ook de omstandigheden mee, aan de mooie kleuren te zien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dat een gewone haas ook erg mooi kan zijn, beweis jij met deze mooie serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. eventjes krabben achter de oren, de vacht weer op poetsen om even later weer vrolijk rond te hupsen. Even genieten van hazengedrag. Mooie serie Coby.

  groetjes, Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk blog Coby, je weet dat ik ook dol ben op Zoefies. Ik was er maar wat graag bij geweest, maar zo is het ook genieten. En ook binnenkort thuis natuurlijk, ik moet die mooie foto maar eens even ophalen binnenkort. Of wellicht zien we elkaar nog aan de rand van de vijver voor de jonge zwanen. Tot snel en dank je wel voor deze geweldige ode aan de haas. En laat de jagers a.u.b. ver weg blijven.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Top serie deze langoren-serie.
  In tientallen jaren geen haas in levende lijve gezien.
  Vroegen zongen we het liedje; "in het groen,groen groen knollenland"
  Dat zijn jeugd herinneringen.
  Groet eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat zit die haas daar mooi tussen de bloemetjes. Een hele mooie serie.
  vooral de foto waar de haas met de achterpoot even achter de oren kriebelt vind ik heel goed, leuk actie momentje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby,
  dit vind ik nou echt een hele mooie serie.
  De haas is al niet gemakkelijk om mooi op de foto
  te krijgen maar zo tussen de bloemetjes en onkruiden
  komt hij nog mooier uit. Als er van deze bloemen bij
  staan dan geniet ik er echt nog meer van.
  Een favoriet heb ik dan ook niet maar het hele blog
  is echt heerlijk om naar te kijken :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een haas is sowieso al prachtig, maar zo tussen de bloemen in de wei met het mooie zonlicht is het helemaal super. Wat een geweldige serie!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind hazen superleuk, en als ze dan ook nog eens zo prachtig tussen de bloemetjes zitten, wow, dat is dan echt een lust voor mijn oog, wat zul je hier van genoten hebben!
  Dank voor het delen en groetjes,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland