de H van Hop en Hazen...

De Hop (Upupa epops) is een vogel die in vroeger tijden in ons land wel als broedvogel voorkwam. Tegenwoordig broedt er heel af en toe een paartje en verder komt de Hop uitsluitend zeldzaam voor als doortrekker in april/mei en september/ oktober. Toen ik onlangs hoorde dat er een Hop in Drenthe was gesignaleerd en ook nog eens vlak bij mijn woonplaats, moest ik daar natuurlijk wel even op af.

Hop (Upupa epops )  Foto: Wikipedia

Ik had een redelijke beschrijving waar de vogel zich zou ophouden en bij navraag aan een bewoner daar in  de buurt wist ik dat ik goed zat. Ik nam een uitkijkplekje in en besloot maar eens te wachten of er iets te zien zou zijn. Na bijna een uur kijken, luisteren, een beetje van plaats wisselen, zag ik de Hop opeens naar de top van een boompje vliegen, geen twijfel mogelijk.
Veel te ver weg voor een foto, maar mooi te observeren met de verrekijker. Net toen ik had bedacht dat ik toch wilde proberen om een bewijsfoto te maken, bedacht de vogel dat het tijd werd om weg te vliegen.De Hop vloog weg en een hoge Coniferenheg belemmerde me het uitzicht op de exacte richting. Ik besloot om nog even wat in de omgeving rond te kijken in de hoop de vogel opnieuw te kunnen opsporen. Mijn hoop bleek echter ijdel en ik moet het doen met de herinnering op het netvlies. Dus geen mooie foto zoals ik die tegenkwam bij een artikel over de Hop op Wikipedia. Wel kwam ik tijdens mijn zoektocht 3 Hazen tegen en van een ontmoeting met Hazen word ik altijd blij.Hazen ( Lepus europaeus)  vind ik leuk en kom ik veel te weinig tegen. Nu de zeldzame Hop uit beeld was verdwenen en niet terug te vinden was richtte ik me met alle plezier op drie Hazen. Ze waren niet echt dichtbij maar met de 500 mm lens mooi te pakken en leken zich niet al te zeer aan mij te storen. Op een gegeven moment kwam er zelfs eentje  recht op me af rennen, maar je ziet aan zijn blik dat hij me opeens echt zag en daarna boog hij toch wat af.Mooie dieren zijn het en verrassend groot vind ik altijd weer als ik ze zie. Nu was er een die zich ook nog eens even heerlijk uitstrekte zodat het helemaal een imposante Haas werd.
Ze zijn veel robuuster dan een Konijn dat een stuk kleiner is en veel rondere vormen heeft. Als ik de foto ziet van de Haas die weg stapt dan raak ik onder de indruk van dit fraaie zoogdier.


Dat niet iedereen onder de indruk is van een paar Hazen bleek even later. Ik viel natuurlijk wel op met mijn telelens op het dak en een vogelaar dacht dat ik de Hop in beeld had. Hij parkeerde zijn auto bij me in de buurt en kwam opzichtig aansjouwen. Tja, daar hadden de Hazen niet zoveel trek in en gingen er als een haas vandoor of plat op de grond liggen. De vogelaar teleurgesteld dat ik naar "gewone" Hazen stond te kijken, daar had hij geen enkele belangstelling voor. Zo zie je maar weer hoe verschillend mensen reageren, sommigen komen alleen maar op de zeldzaamheid van een dier af. Ik vind het natuurlijk jammer dat ik niet wat uitgebreider heb kunnen genieten van de Hop. Ik heb  echter een heerlijke morgen gehad met mooie natuurbelevingsmomenten zowel met de Hop en vooral ook met de Hazen.

Reacties

 1. Wie weet gaat het toch nog lukken met de hop, het is wel iets heel bijzonder voor Nederland.
  De hazen heb je er ook goed opgezet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer. Zie je eindelijk een hop gaat ie er vandoor.
  De hazen gingen er ook vandoor maar die heb je toch heel mooi kunnen fotograferen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar je weet waar hij kan zitten je hebt hem gezien en gehoord je bent al veel verder dan menig ander .dan komt de kans om hem op de foto te krijgen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind je blog zonder Hop ook top! Je weet dat ik gek ben op hazen en verheug me op ons a.s. uitje samen, samen op hazenjacht. Ik ga oefenen in het geluid van sappig gras nadoen, wie weet helpt dat. Heerlijk die hazen, mooie foto's weer. Tot zaterdag en groeten,
  Hannie

  O ja, als we dan zaterdag een Hop zien is het ook goed hoor, ik ben niet zo'n selectieve natuurliefhebber!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de H van Hop, Haas en Hannie.... Ik weet dat je dol bent op Hazen, we gaan het weer proberen samen, wie weet. De kans op Hazen lijkt me wel stukken groter dan de kans dat we de Hop nog weer te zien zullen krijgen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Hoi Coby
  jammer van die hop volgende keer beter.
  maar die Haasen vind ik ook erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zou ook wel heel bijzonder zijn als je de Hop op de foto had gekregen. Ze komen hier voor maar wel zeldzaam. Op birdpix zie ik wel eens een foto van een Hop ( recent nog uit Friesland) Kortom het moet kunne maar je moet wel heel veel geluk hebben.
  Ik woon vlakbij Haarlem en daar is er ook een geweest want recent werden bij het schoonmaken van een sperwernest op de KPN Toren de resten van ene Hop aangetroffen. Is een keer eentje in ons land en dan wordt hij nog opgegeten ook.
  Al met al blijven proberen en die hazen zijn ook leuk.

  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mogelijkheid om hem te fotograferen was er een dag eerder wel degelijk, er zijn
   toen wel foto's gemaakt van het dier.
   Maar met Hazen ben ik ook blij en wie weet lukt het ooit nog eens met een Hop.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Hoi Coby,
  ik dacht al dat jij die prachtige foto van de Hop gemaakt had totdat ik het onderschrift las.
  Ik wou al zeggen van: Hoezo weggevlogen voor je er een mooie foto van kon maken.
  Wat een prachtplaatje is dat zeg en wie weet kan je hem alsnog een dezer dagen ergens spotten.

  Je serie van de haas mag er ook zijn.
  Hele mooie lage standpunten en ook het scherpte verloop heb je heel mooi vastgelegd.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Helma en ja ik had graag de foto van de Hop zelfgemaakt maar dat is du inderdaad
   niet zo. Maar de hazen werkten wel mee en zaten mooi op een wat hoger gelegen es.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Hoi Cobie ,

  Ik denk dat je hier een pracht Hop foto hebt neer gezet ik ben er ook naar wezen zoeken bij ons , op Waarnemingen stond dat hij in Oostvoorne zat waar ik vlak bij woont maar NIKS gezien of gehoord dus balen !!
  Het is een pracht !!!
  Ook de Hazen is heerlijk om naar te kijken en vast te leggen dat is je goed gelukt !!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mooie Hopfoto, echter niet door Natuurkieker gemaakt maar afkomstig van Wikipedia!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Hai Coby,

  Je liet me toch wel eventjes van mijn stoel afvallen van jaloezie met die foto van de hop, totdat ik begon te lezen ;-) Dit soort beelden heb je wel in je hoofd als je op zo'n melding afgaat. Jammer dat je hem niet echt goed voor je lens hebt gekregen, maar je hebt hem in ieder geval kunnen bekijken en dat is ook al heel leuk. Prachtig hoe je de hazen hebt neergezet. Een haas is inderdaad een prachtig dier om te bekijken. Vooral de uitrekfoto is prachtig.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha ja ik zou je niet graag nog meer jaloers maken René :-)
   Ik zou inderdaad een gat in de lucht springen als dit een eigen foto van de Hop zou zijn.
   Maar met de Hazen ben ik ook best blij en die lieten zich wel braaf fotograferen en
   mooi observeren met hun gedrag.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Wat een pech dat hij wegvloog, Coby, en dan nog zo'n prachtige zeldzame vogel ook. Maar de foto die je hebt is geweldig. Je hazen zijn heel mooi. Het maakt mij ook niet uit, hoor. Ik vind een haas net zo mooi als een zeldzame vogel. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog maar eens gezegd dat de foto van de Hop afkomstig is van Wikipedia en ik zelf
   dus geen foto van de Hop heb kunnen maken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Een paar maand geleden heb ik een hop gefotografeerd... maar dat was in Egypte en daar zijn die behoorlijk algemeen.
  Aanvankelijk realiseerde ik me zelfs niet dat het een hop was (ik ben geen vogelkenner), en toen we een dungesnavelde vogel driftig in een gazonnetje zagen pikken bestempelden we hem lachend als Verticulator egypticus. Het was pas toen we later een aantal exemplaren met opstaande kuif zagen, dat we ons realiseerden dat het een hop was.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hop is een bijzondere vogel. Tijdens mijn vakantie in Noord-India vorig jaar heb ik er een aantal gezien en ook kunnen fotograferen. Wellicht heb je dat toen in mijn blog gezien.
  Hazen vormen eveneens een uitdaging om ze mooi te fotograferen. In mijn blogs van de eerste maanden van dit jaar heb je er het een en ander van kunnen zien. Jij hebt foto's van een haas in het hoger wordende gras, bijna hetzelfde als een foto die ik in mijn komende blog wil laten zien. Jij hebt mooie scherpe foto's van de hazen kunnen maken. Wie weet ga je ook nog jonge haasjes zien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby...
  Ik dacht die heeft ze verrekte mooi in beeld
  gebracht, zie ik opeens dat het een foto van Wikipedia is..ook
  mooi hoor, maar je hebt hem gezien met het blote oog
  en je eigen harde schrijf onthoud dat wel...ook mooi toch..
  en de hazen...vind ik wel mooi in tegenstelling tot de vogelaar,
  is heerlijk om eens te stoppen en ze bezig te zien op het land..
  mooi in beeld gebracht..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beautiful bird you have catched here !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige vogel. Jammer dat de vogelaar de rust verstoorde. Alleen uit op een primeur lijkt het. Je moet nog een keer terug hoor! Hou ho(o)p! - Mikmakker

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jammer dat je de hop niet vast hebt kunnen leggen, maar je hebt hem wel gezien, en dat is ook al heel bijzonder. De hazen bezorgden je nog een paar mooie momenten,ik zou daar ook net als jij van genieten, ook al kwam ik voor de hop.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je zette me even op het verkeerde been, want ik dacht dat jij de hop zelf zo fantastisch in beeld zou krijgen. Maar je hebt hem in elk geval gezien, toevallig zag en hoorde ik vorige week in Spanje ook mijn eerste hop, zelfs geen bewijsplaatje kunnen maken, maar super om mee te maken.
  De hazen mag ik graag zien, en ik hoop daar zelf nog eens wat mooie platen van te kunnen maken, dat is me nog nooit gelukt, dus ik geniet graag even van jouw beelden.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland