Oranjetipjes op Pinksterbloemen

Het Oranjetipje (Anthocharis cardamines) hoort tot de vlinders die we in het voorjaar weer te zien krijgen.
Vanaf maart tot in juni komen de vlinders uit de pop waar ze in hebben overwinterd. Dan kun je het prachtige Oranjetipje tegen komen met meestal een piek van half april tot eind mei. Ze komen in het hele land voor, maar in het oostelijk deel van Nederland meer dan in de rest van het land

Oranjetipje man

Oranjetipje man

Ik vind het een heel mooie vlindersoort en het is altijd een aangename verrassing als ik ze weer zie.
Meestal zijn het de mannetjes die de aanwezigheid van deze soort verraden door hun opvallende knaloranje vleugeltopjes, Door die haast lichtgevende oranje kleur vallen ze vaak al van grote afstand op.
Natuurlijk wil ik ze ook graag fotograferen, maar dat valt heel vaak niet mee want het zijn onrustige beestjes, die zelden even  stilzitten. Maar af en toe heb ik geluk en  kan ik een paar opnamen maken.

Oranjetipje vrouw

Oranjetipje vrouw

Het vrouwtje heeft geen oranje vleugeltoppen en kun je makkelijk verwarren met bijvoorbeeld een Klein Koolwitje (Pieris rapae) . Als je echter de onderzijde van een Oranjetipje bekijkt zie je een prachtige geelgroene tekening, het lijkt wel gemarmerd, dit hebben zowel het mannetje als het vrouwtje Oranjetipje. Zo'n tekening heeft verder alleen het Resedawitje (Pontia daplidice), waar je het Oranjetipvrouwtje dus nog meer  mee zou kunnen verwarren, het mannetje niet, want het Reseda-mannetje heeft geen oranje vleugeltoppen.

Oranjetipje paartje

Oranjetipje paartje

Om Oranjetipjes te vinden moet je bij voorkeur zijn in vochtige graslanden en langs wat ruige bosranden. Het zijn plekken waar Pinksterbloemen, Look-zonder-look zich thuis voelen en dat zijn de waardplanten van de Oranjetip. Blij verrast was ik toen ik vorige week op zo'n favoriet plekje van de Oranjetipjes een paartje tegenkwam en ook nog eens mooi vrij zittend in het avondlicht.

Oranjetipje paartje

Oranjetipje paartje

Het leven van een vlinder is maar kort, enkele weken en soms een paar maanden. In de tijd die er beschikbaar is, is het zaak om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een partner en te zorgen voor nageslacht. Het vrouwtje legt haar oranjegele eitjes op de waardplant en daarbij legt ze een eitje op iedere plant.Als er meer eitjes op een plant worden gelegd eet de oudste rups zijn jongere soortgenoten vaak op. Het meest wordt de Pinksterbloem als waardplant gebruikt en als je eitjes of rupsjes wilt vinden dan zul je vooral op deze plant moeten zoeken. En je moet goed kijken want het valt bepaald niet mee om het te vinden.




Pinksterbloem
Oranjetipje paartje

Oranjetipje paartje

Ik heb genoten van deze mooie diertjes en ook het weer was prachtig op 9 mei. Het zou fijn zijn als er eens wat meer mooi rustig zonnig weer zou komen zodat er weer volop aan macrofotografie gedaan kan worden. Dat is toch wel een heel mooi specialisme binnen de natuurfotografie. Nu was het eigenlijk een beetje toeval dat ik de Oranjetipjes tegenkwam toen we op een vogelrondje ergens ons broodje stonden te eten. Een kwestie van geluk door op de juiste tijd op de juiste plaats zijn...

Oranjetipje paartje

Oranjetipje paartje

Ik ben blij met deze foto's en ik hoop dat ze het begin zijn van een mooi vlinderjaar.  Daarvoor is weer nodig een beetje vlindervriendelijk gaat worden met een lekker zonnetje en weinig wind. Dat zijn ideale omstandigheden voor vlinders en ook nog eens goede condities voor macrofotografie.
Vooralsnog geniet ik nu even na van deze prachtige en fotogenieke vlindersoort die wel heel mooi past bij dit Pinksterweekend.

Reacties

  1. Wat heb je weer fraaie foto's ... van de vlinder én van de pinksterbloem!
    Trouwens, ik vind die bloemen ook erg lekker smaken!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Coby, prachtige serie over het Oranjetipje. Is echt een van mijn favoriete vlindersoorten. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Coby wat een prachtige vlinderserie heb je al hier is er nog weinig van te merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige vlinders zijn het toch, Coby. Ik ben nog steeds naar ze op zoek. Heb goed op hun waardplanten gekeken, maar niets, hoor. Jij hebt er in ieder geval een hele mooie serie van gemaakt, dus kom ik hier maar kijken. En weer valt het me op hoeveel mooier de foto's vergroot zijn. Mooie serie. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie van een prachtige vlinder. Ik krijg er meteen zo'n lekker lentegevoel van. Groetjes Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Coby
    wat een prachtige vlinderserie heb je gemaakt dat is genieten.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige serie, dit zijn de lentemomentjes waar ik heel blij van wordt. Helaas heb ik hier nog geen oranje tipje gezien en met die regen en temperaturen van vandaag en de rest van de week, vrees ik dat ik dit jaar geen oranjetipjes zie.
    Jij hebt ze er prachtig op, ook mooi met rustige achtergronden, is met vlinders toch vaak lastig omdat ze laag zitten op de bloemen tussen het gras.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Cobie je hebt me helemaal gek gemaakt met deze mooie vlinder Ik zoek me gek naar dit mooie beestje maar ik zag hem even langs vliegen en hij zwaaide naar me maar weg was hij/zij !!
    grt.
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zie de oranjetipjes ook wel en dan valt het inderdaad op dat het nog niet meevalt om die te fotograferen. dat is jou bijzonder goed gelukt en leuk om het verschil tussen de geslachten duidelijk te krijgen.
    Mooie serie en het stimuleert mij om wellicht ook weer eens een ander lens te gebruiken dan die grote tele.

    peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een hele knappe serie. Oranjetipjes heb ik in het westen al een tijd niet gezien. Door de mindere goede omstandigheden van de laatste tijd is er van vlinders fotograferen nog niet veel terecht gekomen. Het zal je niet meevallen deze beelden te overtreffen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hai Coby,

    Ik heb erg gezocht naar deze vlindersoort toen ik een paar dagen bij jou in de provincie was. Helaas heb ik er toen maar eentje zien vliegen. Want dit is toch wel een vlindersoort die erg hoog op mijn lijstje staat. Daarom kijk ik hier toch wel met gezonde jaloezie naar jouw serie. Want wat heb je ze ontzettend mooi in beeld gebracht. Groot compliment!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heel mooi dit oranjetipje.
    Ik heb deze dit jaar ook voor het eerst vastgelegd
    en wel op 5 mei. En hoe toevallig maar ook in de Pinksterbloem :-)
    Hele mooie serie Coby. Alle foto's vind ik top.
    Toch heb ik even extra aandacht voor foto 3 en de laatste.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn complimenten voor deze mooie verzorgde blog. Prachtige foto's ook van dit mooie vlindertje. Knap dat je die onrustige beestjes zo mooi in beeld hebt kunnen brengen. Op mijn blog heb ik ook aandacht besteed aan deze mooie vlinder én pinksterbloem. Mij is het niet gelukt ze zo mooi in beeld te krijgen. Kwestie van goede apparatuur waarschijnlijk én geduld. Beide heb ik niet.....Ik heb ze daarom (helaas) moeten "lenen" van anderen.
    groetjes gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,
    Ik kan me heel goed voorstellen dat je blij bent met deze foto's, en dan ook nog eens een toevallige 'bijvangst' :-)
    De hele serie heb ik met plezier en bewondering bekeken, allemaal prachtig, maar nr 4 springt er toch wel extra uit, top hoor.
    Ik moet hier toch ook maar eens naar op zoek, een veld vol met pinksterbloemen heb ik inmiddels gevonden.... nu wachten op aardig weer...
    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland