De Gele Kwikstaarten zijn zomergasten

Het is weer de tijd van de Gele Kwikstaarten (Motacilla flava), vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika zijn deze zomergasten naar Nederland gekomen om hier te broeden en hun jongen groot te brengen.
Net als de Graspiepers uit de vorige blog worden ook Gele Kwikstaarten tot de Weidevogels gerekend.
Ze broeden in vochtige weilanden, moerassige gebieden, aan de oevers van meren en in wat ruige bermen waar ze een nest op de grond maken tussen de graspollen.

Gele Kwikstaart man
Gele Kwikstaart man


GeleKwikstaart man Gele Kwikstaarten voeden zich met muggen en andere kleine insecten en larven die ze tussen het gras wegplukken. Ze maken daarbij graag gebruik grazend vee dat de insecten opjaagt en waar de Gele Kwikstaarten zich dan weer op storten. Het zijn  bedrijvige vogeltjes, die bij het foerageren voortdurend druk heen en weer rennen.


Gele Kwikstaart man

Gele Kwikstaart man

Net als de Graspieper staat ook de Gele Kwikstaart op de Rode Lijst. De soort is kwetsbaar als broedvogel in Nederland en neemt gestaag af in aantal. Als belangrijke oorzaken worden gezien het verlagen van het waterpeil en het intensievere gebruik van de graslanden.
Het is overigens niet zo dat gevreesd wordt dat de Gele Kwikstaart uit het Nederlandse natuurbeeld zal verdwijnen, maar goede beschermingsmaatregelen zijn wel belangrijk.

Gele Kwikstaart man
Geelgors man

Gele Kwikstaart vrouw

Ik vind de Gele Kwikstaart een prachtige verschijning, ze zijn zo onvoorstelbaar fel geel, daar kan volgens mij geen enkel ander geel vogeltje tegenop. Een Geelgorsmannetje is wel een medestrijder voor de titel meest zonnige vogeltje van Nederland.  Het vrouwtje Gele Kwikstaart lijkt veel op het mannetje, maar is iets valer van kleur en dat is ook wel handig want die moet liefst niet te veel opvallen als ze op een nestje met eieren zit.

Gele Kwikstaart man
Gele Kwikstaart man

Mijn wens is om de Gele Kwikstaart nog eens mooi in een een veld met gele bloemen vast te leggen, een veld vol Paardenbloemen of een Koolzaadveld,  maar dat blijft nog even op het wensenlijstje staan. Met de opnamen die ik voor deze blog heb kunnen maken ben ik ook dik tevreden. Ik vind trouwens dat er veel Gele Kwikstaarten te zien zijn de laatste weken, voor mijn gevoel meer dan normaal, maar misschien ben ik ook juist wel op veel favoriete plekken van de Gele Kwikstaarten geweest.

Gele Kwikstaart man

Gele Kwikstaart man schrikt van Aardhommel

Je kunt toch niet anders dan blij worden als je zulke zonnige vogels tegen komt op een rondritje. Ze laten zich vaak ook nog wel redelijk benaderen, maar zijn ongelooflijk bewegelijk en dat bemoeilijkt wel het maken van mooie foto's. Zoals gezegd waren er echter veel Gele Kwikstaarten aanwezig zodat ik veel kansen kreeg. Op een van bovenstaande foto's zie je dat er een dikke Aardhommel achter de Kwikstaart langs vliegt. De Kwikstaart schrok volgens mij  van het gebrom van de hommel en keek abrupt achterom om te kijken wat er aan kwam, een grappig moment.
De Gele Kwikstaart is een prachtige verschijning in onze Nederlandse natuur en de moeite waard om eens een tijdje bij te kijken als je ze tegen komt.Reacties

 1. Prachtige serie.
  Ik heb de gele kwikstaart weleens ver weg gezien, maar nog nooit zo mooi gefotografeerd. Complimenten!


  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby,

  leuk dat je ook een blog hebt gezet over de gele Kwikstaart. Jij had zon en ik regen hihi,..... Het is ook een heel beweeglijk vogeltje maar ik ben heel blij dat ik hem heb kunnen vastleggen in een serie.

  je wens om een gele kwikstaart in een veld vol gele bloemen vast te leggen leek me heel gaaf, want vandaag stond er bij ons in de krant een kleurenfoto van :-)

  Heel mooi blog en ook je geelgors is een pracht plaatje geworden.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby.....


  Een gele blog..
  heel mooi, je hebt het drukke vogeltje
  goed vast kunnen leggen, mooie foto..en
  compositie, afgewisseld met informatie over het beestje.
  Ik wist niet dat hij op de rode lijst stond...jammer!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi vast gelegd, vooral met de rustige achtergrond. Ik zie ze vaak in de bloembollenvelden maar ben er nog niet in geslaagd ze zo mooi op de kiek te krijgen. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby.
  wat een mooie vogel is dat en zo dicht bij.
  ik vind het een mooie serie.
  groetjes Herman .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby, wat een mooie serie weer, genieten! Ik ben ook dol op die gele kwikstaartjes, maar het fotograferen valt inderdaad niet mee. Prachtig gedaan!
  H groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Compliment dat je de gele kwikstaart zo mooi hebt gefotografeerd, Coby. Ik heb het al verschillende malen geprobeerd, maar o, wat zijn ze snel. Je wens om zo'n kwikstaart op een geel bloemenveld te willen fotograferen, snap ik helemaal. Het is me 1x met een meeuw gelukt, maar eigenlijk ook te ver weg voor mooi. Prachtig blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, die gele kwik staat nog op mijn wensenlijstje. Wat heb jij hem mooi gefotografeerd, (vanuit de auto denk ik, anders kun je waarschijnlijk niet zo dichtbij komen). Hm, hier in het westen zie ik ze niet zoveel, ik denk dat ze meer in het oosten van het land zitten. Grappig, de geelgors tussendoor, ook al zo'n mooie vogel die we hier dus echt niet zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk om z,on band met de vogels opgebouwd te hebben dat je zulke foto-serie,s van ze kan maken,geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful post Coby! This bird is really gorgeous and I can understand why you were happy to find some to photograph. The pitcures with the green backgroud are stunning!!!
  Unfortunately, here too we have many birds on the red list and it is sad... But, perharps with more people taking pictures and sharing them, more people will get sensible to their environment.
  A great series!
  Warm greetings, Louise
  P.S. Thank you for your nice comments on my blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jij ziet blijkbaar veel gele kwikstaarten, maar bij mij in de buurt zie ik ze maar zelden, en dan nog vooral in de winter. Het zijn prachtige vogels, die je heel mooi hebt gefotografeerd.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kom ze bijna ieder jaar wel een of twee keer tegen, maar niet de hele broedperiode. Ik dacht dan ook dat het een doortrekker was! Dus tijd dat ze er aandacht aan besteden. Je hebt ze mooi in beeld gebracht. groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zal es beter opletten want dit mooie vogeltje wil ik wel eens van dichtbij zien. Een mooie reeks foto's Coby. Alweer ;-) Groeten Mikmakker (http://mikmakker.punt.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig vogeltje de Gele kwikstaart en zeker zoals jij hem hebt gefotografeerd Coby.
  Mooi ook de Geelgors tussendoor.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Coby,

  Tsjonge wat een superplaten zeg. Vaak moet je bij blogspot op de foto's klikken om een mooi resultaat te zien, maar deze zijn zonder uitvergroting al prachtig. De kleuren en de scherpte zijn uitstekend.
  Dit is toch wel een vogel die ik graag eens op deze manier voor de lens zou willen hebben. Super, super en nog eens super. Alle foto's!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ben het met René eens hoor het zijn top plaatjes en overal bij ons zie je deze gele kwikstaartjes veel meer als voorheen dus het gaat goed met ze !!!!!
  Cobie topppppppp !
  grt Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig! Ik heb zelf nog nooit het genoegen gehad om een gele kwikstaart te observeren, maar het lijkt me heel bijzonder, zo'n knalgele vogel. Super serie heb je ervan gemaakt. Dit is weer echt genieten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi! Gele Kwikstaarten broeden nog best veel bij ons in de bollenstreek, in de bollenvelden. Jammer genoeg zijn de meeste (gele) narcissen al uitgebloeid als de vogels hier zijn, maar je kunt geluk hebben. Goed letten op late narcissen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor jullie enthousiaste reacties en commentaren, leuk om te lezen
  dat jullie deze serie zo waarderen.
  Ik ben er zelf ook echt blij mee, op het wensenlijstje blijft staan dat ik
  deze vogels nog graag eens wens vast te leggen in een gele entourage...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oh Coby, wat een superbeelden, vooral die eerste drie zijn beeldschoon.
  Deze vogeltjes zie je hier niet of nauwelijks, dus het is me een groot genoegen om ze hier bij jou te mogen bewonderen, een serie waar je trots op mag zijn!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders