De Graspieper is een weidevogel

Als je het over weidevogels hebt denk je meestal aan bijvoorbeeld de Grutto, Scholekster, of Kievit. Er zullen niet zoveel mensen de Graspieper noemen als je vraagt om wat weidevogels op te noemen.
Toch is de Graspieper een echte weidevogel. Ze zijn wat kleur betreft niet  spectaculair, het is een klein,bruin slank vogeltje.Qua gedrag zijn het echter interessante vogeltjes om eens een tijdje naar te kijken en natuurlijk ook te fotograferen als die kans zich voor doet.



De Graspieper  (Anthus pratensis) is een soort uit de familie van Piepers en Kwikstaarten (Motacillidae).
Zoals de Nederlandse naam al zegt heeft de Graspieper een voorkeur voor gebieden met gras. En dan niet het gras zoals in veel landbouwgebieden is te vinden, maar de graslanden die minder intensief worden bewerkt. De Graspieper zie je regelmatig op een paaltje of draadje langs een slootrand zitten en ook scharrelen ze  rond aan de slootkant, waar ze vaak in de buurt van zo'n paaltje hun nest maken in het gras.



Naast het feit dat de Graspiepers tot de weidevogels worden gerekend zijn het ook  zangvogels. Het mannetje laat luid zijn lied horen als hij vanaf het gras of een paaltje opstijgt in de lucht en daar zijn mooie riedels laat horen. Hij lijkt hierbij wel wat op de Veldleeuwerik(Alauda arvensis), echter de Veldleeuwerik stijgt veel hoger en blijft ook veel langer zingen. De Graspieper vliegt maar een klein eindje op en laat zich dan met uitgestrekte vleugels weer naar beneden zeilen. Ik vond het leuk om ergens te lezen dat de Graspieper ook wel "Kantleeuwerik" wordt genoemd omdat hij vaak aan de kant van een sloot nestelt en gedrag heeft dat wel wat op dat van de Veldleeuwerik lijkt.



De Graspieper scharrelt graag wat over de grond op zoek naar eetbare zaken. Het zijn bedrijvige drukke vogeltjes en daarin herken je ook wel de verwantschap met Kwikstaarten (Motacilla spec.). Ze rennen heel wat af en staan dan even stil om te kijken en te luisteren of er wat lekkers te halen valt om vervolgens weer verder te rennen.
En als je een mannetje bent moet er natuurlijk ook regelmatig even gezongen worden en dat doen ze tussen het foerageren door ook wel op de grond.
Graspiepers leven voornamelijk van insecten maar eten ook wel regenwormen, rupsen en spinnetjes en 's winters voeden ze zich vooral met plantaardig voedsel als zaden.


Net als de meeste weidevogels heeft ook de Graspieper het moeilijk in Nederland en staat daarom hier op de Rode Lijst van beschermde vogelsoorten. De Graspieper is nu nog aanwezig met zo'n 70.000 broedparen, maar ieder jaar neemt het nog in aantal af. Met name de intensivering van de landbouw lijkt een belangrijke oorzaak te zijn. Alle maatregelen die genomen worden om het tij te keren lijken niet voldoende te werken om verdere achteruitgang tegen te gaan. De broedparen die er zijn bevinden zich voornamelijk in Zeeland en de drie noordelijke provincies. Ook hier in Drenthe is de Graspieper nog een algemeen voorkomend vogeltje.



Ik heb het nog niet gezien dit jaar, maar het zal vast niet lang meer duren voor de eerste Graspiepers weer te zien zijn met voer in hun snavel voor de jongen. En het is te hopen dat het hun echte eigen jongen zijn die ze moeten voeren. Een Graspiepernest wordt nogal eens misbruikt door een Koekoek die er haar ei legt. De arme Graspieper-ouders moeten zich vervolgens een slag in de rondte werken om dat reusachtige Koekoeksjong groot te brengen.
De komende tijd valt er weer te genieten van de Graspiepers, de kleine slanke  bewoners van de graslanden.
De moeite waard om eens te kijken of je deze kleine bedrijvige vogeltjes ergens tegen komt.

Reacties

  1. Prachtige opnames van de graspieper, vooral de close ups van de eerste 2. Maar ook de rest heel mooi om te zien.

    groetjes, Truus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby...

    wat mooi, ik ken dit vogeltje eigenlijk niet..
    je hebt hem fraai vast kunnen leggen, waarvan ik de 1ste 2 echte bjoeties vind..
    Prima begeleidende en leerzame tekst tussen de foto's maak het aangenaam om hier altijd even te struinen op je blog..

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie serie Coby.
    Leuk de graspieper met de worm in de bek.
    De foto waar hij zingt is ook geweldig.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby, Mooie foto's hoor! Ik probeer ze ook wel eens op de foto te zetten maar zo dichtbij krijg ik ze niet. Erg mooi gedaan!
    groetjes,
    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heb jij mooie foto's van de graspieper kunnen maken. Ik heb het pas in de duinen geprobeerd, waar ze ook vrij veel voorkomen, maar het valt niet mee. In het duingebied zijn de grassen wat hoger, waardoor je nogal eens te veel hiervan in beeld krijgt.
    De eerste 2 en de laatste 2 springen er wat mij betreft wel uit.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Excellente presentatie, mooi verhaal en super foto's. Morgenochtend vroeg gaan we er weer van genieten tijdens het dauwtrappen bij Noordlaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel weer een hele mooie serie, Coby. Vooral de eerste foto's en die met de larve vind ik erg mooi. Ik heb 'm wel eens gezien, maar fotograferen is weer een ander verhaal. Mooi interessant blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is het toch een super leuk Vogeltje ,en ik vind hem/haar altijd nieuwsgierig en rustig jij ook ?
    Hele leuke foto's toppppppp
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door deze prachtige foto's weet ik nu zeker dat het de graspieper was, die ik gisterenavond zag in de Ten Cate polder in Drenthe.

      Verwijderen
  9. een prachtige serie en uitleg het is weer genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een paar weken geleden zaten er heel veel in de weiden maar momenteel zie ik ze niet veel meer. Mooie serie Coby.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. geweldige serie is dit ik heb er weer van genoten.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie serie van die pieper. Inderdaad een leuke vogel die je het hele jaar kunt bewonderen in ons land.
    Hij wordt ook wel tot de secundaire weidevogels gerekend. Ik heb ze in de winter wel gefotografeerd in de Amsterdamse waterleidingduinen.
    Leuke blog met ook leuke en informatieve tekst.

    groet,

    peter van de beek

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Erg goed gelukte foto's van een bijzonder vogeltje. Lief koppie ook op foto 3 en 4!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hai Coby,

    Zo, die staat er toch wel erg mooi op hoor. Dit zijn toch erg lastige vogels om te fotograferen, dus dit heb je erg knap gedaan.
    Vooral de eerste foto (zonder de rest niet tekort te doen) is prachtig.
    Mooi dat je bij een aantal andere foto's een wat lager standpunt hebt in kunnen nemen.
    Dat maakt de foto's toch fijner om naar te kijken.
    Prachtige serie.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Prachtige foto's van de Graspieper Coby.
    Gr. Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Prachtige foto's! Die eerste is super, maar ook de laatste twee zijn prachtig. Wat is dit toch een mooie vogel om te zien. Echt weer een blog om van te genieten en nog eens rustig te bekijken (en te lezen!).

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mooie serie weer Coby van deze niet vaak gefotografeerde vogel.
    De eerste twee met neutrale achtergrond zijn top maar de overige in hun natuurlijke omgeving uiteraard ook. Bedankt voor de aanvullende informatie die je ons er weer bij geeft.

    Groeten,
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prachtige graspieperblog. Ik heb ze gisteren in de Waterleidingduinen veel gezien en een paar keer mooi op de foto gezet. Vooral hun zang (als ze opstijgen) vind ik prachtig.
    Mooie informatieve blog heb je er weer van gemaakt. Zo leer ik weer wat, dat de graspieper een weidevogel is...
    groetjes Ghtia

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Coby,
    werkelijk weer een prachtblog van dit mooie vogeltje.
    Toevallig had ik er vorige week ook 2 maar wat zijn ze mooi hé.
    Vooral foto 1 en 2 en 5 en 6 (vanwege de mooie scherpt/diepte)
    vind ik erg mooi. Ook weer leerzame informatie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Altijd weer leuk hoe jij je beelden van interessante informatie voorziet, en dan is het natuurlijk ook genieten van prima fotowerk!
    Groet Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Het is nu 1 december 2017 en ik kom net terug van een flink eindje om met de hond en kwam bij Torenveen in een weiland bij de Hunze een groep vogeltjes tegen. Natuurlijk wist ik weer niet om wat voor vogels het ging, dus maar weer even Google geraadpleegd en ja hoor daar kon Coby mij weer vertellen door haar heldere uitleg dat het om graspiepers ging. Maar door de kou waren ze wat ronder en boller dan de zomer piepers. Ik laat nog wel ergens een foto achter zodat Coby kan zien of ik het wel goed heb.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland