Wilde Zwanen maken zich op voor terugreis

Soms heb je van die mooie onverwachte momenten in de natuur, zoals ook afgelopen zaterdag. Ik had ergens een afspraak, maar besloot om wel even wat apparatuur in de auto te leggen. Op de terugweg reed ik nog even een ommetje door de landerijen en kwam tot mijn verrassing daar een grote groep van meer dan 170 Wilde Zwanen tegen.Ik zag vanuit de verte al een grote groep forse witte vogels staan en hoopte al dat het Wilde Zwanen zouden zijn. Toen ik dichterbij kwam zag ik de gele snavels en wist ik dat het inderdaad Wilde Zwanen waren en ook zag ik er enkele Kleine Zwanen tussen lopen.
Een fantastisch gezicht om zoveel van die grote zwanen bijeen te zien en ook geweldig om ze te horen, ze waren druk met elkaar in gesprek.


Ik ga er vanuit dat deze groep zich had verzameld om op korte termijn de terugreis naar de noordelijke broedgebieden weer aan te vangen. Ze waren ook volop aan het eten om zo voldoende brandstof te vergaren voor de vele kilometers die er naar Scandinavië en het noorden van Rusland gevlogen moeten worden, waar de Wilde Zwanen in mei/juni hun eieren zullen leggen.Zwanen hebben naast voedsel ook water nodig en daar werd het slootje voor gebruikt, waar diverse zwanen afdaalden langs de wallenkant. Sommigen stonden te drinken vanaf de kant en anderen stapten maar even helemaal in het water om zo wat te poedelen en te drinken. Mooi om naar al die bedrijvigheid in zo'n groep te kijken en als je de tijd neemt zie je ook steeds weer ander gedrag, of juist zich herhalende patronen.


Terwijl ik daar zo naar al die drinkende zwanen stond te kijken vloog er opeens een mannetje Blauwe Kiekendief mijn beeld in, ook al zo'n prachtige vogel. Blauwe Kiekendieven zijn ook overwinteraars en op een enkeling na vertrekken die straks ook weer richting noordelijke streken om daar te broeden.
Het was een korte ontmoeting, maar wel even een fijne verrassing om ook deze mooie roofvogel even te kunnen bekijken tijdens zijn zoektocht naar voedsel.


Prachtig waren ook de onderlinge liefdesverklaringen die hier en daar zichtbaar waren. Helaas wat ver weg voor mijn 300mm lens hielden twee echtparen Kleine Zwaan een luidruchtige gezamenlijke baltsdans. Een prachtig gezicht en ik had er graag wat mooie foto's van gemaakt maar de afstand en het matige licht maakten dat onmogelijk.Wat beter binnen bereik van de camera stond een echtpaar Wilde Zwaan hevig verliefd te zijn. Ik weet natuurlijk niet wat ze van elkaar denken, maar de vleugelklapperende laat in woord en gebaar toch wel heel duidelijk zien dat ie nog steeds heel verliefd is op zijn partner, die er er op haar beurt duidelijk maakt gecharmeerd te zijn van haar geliefde.Een prachtig gezicht hoe ze elkaar tenslotte omhelsden, sierlijk en indrukwekkend om zien. En wie weet wilden ze ook wel indruk op me maken want op de onderste foto zie je ze samen even naar me kijken op een manier van, heb je dat even goed vastgelegd natuurkiekertje, wij zijn verliefd en dat mag de hele wereld weten! Net als bij Knobbelzwanen zijn ook Wilde Zwanen partners voor het leven en blijven dus bij elkaar.
Tenslotte nog een paar vliegbeelden van een paar jonge Wilde Zwanen. Ze hadden een tijdlang op een afstand van de grote groep gezeten en luidkeels naar de rest getrompetterd. Volgens mij echt een stelletje pubers die zich aan het losmaken waren van de ouders en lekker tegendraads buiten de groep zaten.
Uiteindelijk besloten ze zich toch maar bij de grote groep aan te sluiten en kwamen lawaaierig en met bravoure aanvliegen om zich tenslotte braaf in de groep te vervoegen.
Al met al een prachtig schouwspel waar ik zeer van heb genoten het zal voorlopig wel de laatste keer geweest zijn dat ik ze gezien heb en dan is het weer wachten tot de volgende winter.

Reacties

 1. Hou Coby,

  wat een indrukwekkende serie van deze wilde zwanen.
  Ik ben ze dan ook eindelijk een keer tegengekomen bij ons in de polder maar ze zaten te ver voor een mooie foto (wordt eerdaags geplaatst in de net wel net niet serie).
  En wat gaaf dat je die baltsdans zag van die twee stelletjes. Ik hoop volgend jaar ook eens van die mooie foto's te kunnen maken zoals jij die hier nu hebt.
  Grappig dat je ook net dat mannetje kiekendief voorbij zag komen. Foto 3, 10 en 11 springen er voor mij uit.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als altijd weer een moeilijke keus, eerst plaatjes kijken of genieten van je leuke tekst. Multitasking blijkt de oplossing, dit is alweer één van jouw mooie reportages. Heerlijk genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig zo'n ontmoeting met die prachtige zwanen!
  Mooie serie hoor Coby!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldige foto's Coby, zoveel wilde zwanen bij elkaar.
  De foto's met de baltsdans vind ik supergaaf.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het moet een bijzonder moment voor je geweest zijn om zo veel zwanen bij elkaar te zien. Vooral de plaatjes van de verliefde zwanen zijn leuk om te zien. Nu het lenteachtig gaat worden zullen ze wel aan de terugreis begonnen zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat een bijzonder gezicht zal dat geweest zijn! Geweldig :) Ik moest wel even lachen om die middelste puberzwanenfoto, hij lijkt haast te spelen!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is dat een prachtige ontmoeting,wat fijn dat je nog even een ommetje maakte anders hadden wij niet mee kunnen genieten,geweldig z,on grote groep.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt er weer een fraaie blog van weten te maken
  Natuurkiekertje en zelfs de zwanen communiceren met je!!
  prachtig in beeld gebracht, ben ook weg van de onderste 2,
  vooral de laatste is erg mooi...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wouw Coby
  wat zijn het er veel bij me kaar zo veel heb ik er bij ons nog nooit gezien
  mooie foto's van die wilde zwanen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Poeh Cobie wat wacht hen een lange vermoeiende toch !!
  Maar ze staan er mooi op
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alles is weer in beweging. Vandaag trokken er kraanvogels over. Zo.n mooi gezicht.
  Een fraaie serie Coby.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vind ik dit een mooie blog. Zoveel wilde zwanen bij elkaar, echt schitterend.
  en het verliefde paartje, wat leuk om te zien. Je hebt het allemaal prachtig vastgelegd.
  Aan de ene kant ben ik blij met de lente die nu is begonnen, maar dat de wilde zwanen weer vertrekken vind ik toch weer jammer, ze zijn zo mooi.
  dag zwanen, tot volgend jaar.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wou dat ik er bij was geweest, Coby. Ik heb ze nog nooit gezien. Wat zijn ze mooi, hè. Prachtige serie en het moet ook geweldig geweest zijn om daar bij te staan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby, goed dat je je toestel binnen handbereik had. Anders had je nooit van deze mooie foto's kunnen maken! Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldige waarneming Coby, wat een enorme groep zwanen. je hebt echt wel geluk zeg, super mooi.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk zoveel bij elkaar en wat heb je de jongen mooi close overkomend...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby,
  Wat moet dat indrukwekkend geweest zijn, zo'n grote groep zwanen. Ik zag er vanochtend een stuk of 7 overvliegen, strak wit tegen een stralend blauwe lucht, ook al zo'n mooi gezicht. Daar was ik ook al blij mee.Dat leuke kenmerkende zwanen geluid dan ook te horen. Hoe heet dat geluid eigenlijk? Ganzen gakken, eenden snateren, maar wat doen zwanen eigenlijk?
  Mooie serie, dank je wel voor het omrijden en dat we mee mogen genieten. Je weet trouwens de leuke plekjes wel te vinden he?
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Coby,

  Ik heb ook eens een nog veel grotere groep gezien (samen met Henk en Loes) en dat is inderdaad indrukwekkend. Alleen dat geluid al he?
  Wat ontzettend leuk dat je er toch weer wat beelden tussen hebt zitten, die niet zo algemeen zijn.
  Dat baltsen heb ik in ieder geval nog niet eerder ergens gezien en ondanks de afstand toch erg acceptabel vastgelegd. Beter zo, dan helemaal niet. Ik vind ze in ieder geval mooi.
  Tsja,als je dan ook nog even een mannetje blauwe kiek zit, is je dag helemaal goed.
  Hoe goed ik ook zoek, ik heb er nog geen 1 kunnen vinden.
  Staat hoog op mijn lijstje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige serie van de wilde zwanen Coby, die ik jammer genoeg nooit zie ;-((.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. We zien hier niet alleenn het voorjaar in beeld.
  Maar ook dat de zwanen er klaar voor zijn
  Klaar voor de grote trek naar ik meenn hun thuisland.
  Met een hartelijke groet van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een schitterende blog met mooie foto's, heel fijn om te lezen en te bekijken!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Coby daar zitten toch zeker een paar erg mooie plaatjes bij.
  Ik vind de 2 vliegende zwanen erg gaaf.
  groetjes,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een supermoment! Ben ik al blij als ik twee wilde zwanen in het kanaal zie dobberen! ;) Echt foto's om even met je mee te genieten!

  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders