De Paashaas met eieren

Los van de christelijke achtergrond van Pasen zijn er ook allerlei folkloristische gebruiken rondom Pasen. Een ervan is het gebruik van de Paashaas die Paaseieren brengt voor de kinderen.
De Paashaas is een niet bestaand figuur dat uitgebeeld wordt als een haas met een mand vol eieren op zijn rug. De kinderen wordt verteld dat de Paashaas de eieren heeft verstopt en zij mogen ze op Paasmorgen gaan opzoeken.Van Jan en Marchien van de Brummeltuun kreeg ik een leuke houten haas, die door hen zelf ontworpen en gemaakt is. Leuk zo'n mooie haas en een leuke uitdaging om er een Paasdecoratie mee te maken. Marchien had al  heel leuke voorbeelden laten zien op de weblog van de Brummeltuun.
De paashaas is in Nederland in ieder geval vanaf 1825 een gebruikt kindergebruik. In Duitsland is het fenomeen van de paashaas al bekend uit 1682. Men vermoed dan ook dat het gebruik van de Paashaas uit Duits land naar Nederland is gebracht.
Van Hannie kreeg ik een paar prachtige met wol beklede eieren zodat ik een mooie basis had om even een leuke Paasdecoratie te maken. Eieren staan vaak symbool als teken van nieuw leven of vruchtbaarheid. Het is een gebruik dat vermoedelijk uit de tijd van de Germanen stamt toen men eieren in de akkers stopte omdat men dacht dat de eieren de vruchtbaarheid van die akkers dan zou vergroten.Ik heb in de tuin een bankje van steigerhout en ik heb ontdekt dat die heel geschikt is om te gebruiken als achtergrond bij stillevens. Ik heb eerst een tijdelijke decoratie gemaakt speciaal om er foto's van te kunnen maken. Leuk om zo wat te experimenteren met zowel decoreren als fotograferen. De Blauwe druifjes zorgen voor kleur van het geheel, dat ik zo natuurlijk mogelijk heb gehouden. De veertjes zijn van Parelhoen en van Wilde Eend, de kleine eitjes zijn uiteraard niet echt, want Natuurkieker raapt geen Kievitseieren.
Om het geheel uiteindelijk een plekje in huis te kunnen geven heb ik de schikking in een oud houten bakje geplaatst en het zal nog wel wat mooier worden als de Blauwe druifjes meer tot bloei komen.De eieren die Hannie gemaakt heeft zijn van speciale wol, de twee grijze eieren zijn van Gotlandwol een mooie krullerige en lekker zachte wol afkomstig van het Zweedse eiland Gotland. Ik had het zelf ook al eens gebruikt toen ik samen met Hannie een krans van Malusappeltjes maakte.
Het witte ei is gemaakt van Wemsleydalewol dat is afkomstig van een oud Engels schapenras uit Yorkshire.
Het heeft ook mooie krullen en is eveneens lekker zacht beide soorten wol zijn heel geschikt om er allerlei creatieve dingen mee te doen, zoals vilten of spinnen, maar je kunt er dus ook prachtig eieren mee versieren.
Ik kan nu genieten van een mooie Paasdecoratie dankzij de creatieve gaven van anderen, maar ik hoop binnenkort ook weer eens te mogen genieten van een mooie Haas in de natuur. Helaas zie ik ze bij mij in de buurt maar  mondjesmaat en dat betreur ik want het zijn prachtige dieren. Een enkele keer heb ik gelukkig wel het genoegen om Hazen te zien en te fotograferen.
Wil je meer over de echte Haas lezen kijk dan even op deze blog van een jonge haas  of op deze hazenblog 
 

Reacties

 1. Je hebt je lijkt me heerlijk vermaakt met de haas en de eieren. Leuke foto's zo. En zo te zien was het in het zonnetje een aangename bezigheid en de kunst van de decoreren ben je zeker machtig. Lekker natuurlijk allemaal en het steigerhout is een mooie achtergrond. Het ziet er erg gezellig uit. Fijne Paasdagen Coby!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hazen ooit eens heel in de verte gezien, zo dichtbij vind ik het verbazend dat het heel andere dieren zijn dan konijnen, dat wist ik niet! Mooie dieren vind ik het.
  En je decoratie is ook super!
  Fijne paasdagen,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je even creatief bezig geweest Coby..
  Ziet er mooi uit. Je achtergrond van het steigerhouten
  bankje staat mooi als achtergrond..
  Maar de echte hazen zijn toch mooie dan de paashazen..
  mooie blog..
  Fijne Paasdagen..

  Lg., Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nice post, nice decorations and nice hare! Happy Eater to you and your family!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. simply beautifully captured shots...lovely!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je paasdecoratie vind ik heel mooi, Coby. Ik dacht even dat je zelf met de figuurzaag bezig was geweest. Mijn gedachten gingen meteen terug naar de tijd dat ik dat deed en dat alle zaagjes om de 5 minuten braken. Wat een ellende. Maar dat terzijde. Je echte hazen vind ik ook erg mooi, hoor. Fijne dagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt goed je best gedaan om het juiste paasgevoel te krijgen:) De historie van de paashaas was nieuw voor mij. Maar de echte hazen winnen het wat mij betreft altijd.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie haas heb je gekregen! Ziet er prachtig uit tussen de andere Paasdecoraties.
  Zo'n Paashaas blijft toch een bijzonder fenomeen. Maar in het echt vind ik het ook fascinerende dieren.

  Fijne Paasdagen nog en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby
  leuk die bloemen bak.
  maar ook die foto's van die haas prettige paasdagen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lekker creatief bezig geweest met de paashaas, en dan ook nog een echte haas laten zien kan mijn dag niet meer stuk.
  Prachtig blog zo geworden Coby.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt heel leuk Coby,
  ik bedoel de houten haas met daaronder de "Echte Haas" hihi...
  Heel leuk ook de informatie over de paashaas. Ik vond het leuk om
  dat zo te lezen :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders