De lente is begonnen

Hoewel de temperaturen nog steeds aan de magere kant zijn, is het  toch gewoon weer  lente.
Ondanks de kou zie je overal de lentebodes verschijnen, in de vorm van knoppen, bloemen en klinkt er steeds meer vogelgezang.

Vrouwtje Roodborst

Mannetje Roodborst

De Roodborsten (Erithacus rubecula) zijn begonnen aan de paarvorming en vergeten even hun territoriale gedrag wat zelfs mannetjes en vrouwtje naar elkaar hebben. In plaats van kissebissen wordt er nu  flink geflirt en het hof gemaakt en als je ziet hoe aandachtig het vrouwtje kijkt naar het vlijtig zingende en vleugel klapperende mannetje dan komt het vast wel goed met dit verliefde stelletje.Ik hoop ook nog eens de sierlijke Futenbalts vast te kunnen leggen, maar die kans heb ik tot nu toe nog niet gehad. Bovenstaande Fuut (Podiceps cristatus) liet zich wel mooi vastleggen, maar ging daarna op zoek naar de partner die zich helaas ver buiten camerabereik bevond. De Futenbalts blijft dus voorlopig op het wensenlijstje staan.Ook het roepen van de Kieviten (Vanellus vanellus) geven mij het lentegevoel. Helaas waren ze niet erg bereid om mij wat leuke plaatjes te laten maken. Dus zijn het foto's geworden van kieviten in hun natuurlijke omgeving. Zo gaat dat nu eenmaal in de natuur, je hebt het te doen met de situatie zoals die zich op dat moment voordoet.
Er komen vast en zeker nog wel weer eens betere kansen voor foto's van Kieviten.


Helemaal blij word ik als ik de eerste Wulpenjubels weer hoor, dat vind ik echt een van de mooiste vogelgeluiden. En onlangs was het zover dat ik deze grootste steltloper van Nederland weer hoorde.
De wulpen (Numenius arquata) zijn opvallende vogels zijn het met hun grote kromme snavels. Ze bleven net als de Kieviten wat op afstand, wie ze beter wil bekijken kan kijken op deze blog met extra informatie of deze mooie fotoblog van de Wulp die ik in de Wieden maakte.De kuifeend (Aythya fuligula) is een klein duikeendje dat het hele jaar in Nederland verblijft. Ze zijn bepaald niet zeldzaam
toch heb ik er amper foto's van, misschien moet ik daar maar eens verandering in brengen want zoals je ziet zijn het best leuke vogeltjes en het mannetje heeft zo'n mooi parmantig kuifje waar het zijn naam aan te danken heeft.

Links vrouwtje Grote Zaagbek en rechts het mannetje


Leuk was het ook om nog een paartje Grote Zaagbek(Mergus merganser) te zien, ze waren niet bepaald actief en droomden mogelijk over de terugreis naar het noorden. Grote Zaagbekken broeden namelijk niet in Nederland maar in noorderlijker gelegen gebieden zoals Scandinavië. Maar leuk om nog een keer van deze fraaie eendensoort te kunnen genieten.

Reacties

 1. als ik hier bij je kijkt dan is het op een haar na al lente,alleen het weer nog,verder is alles er al.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  mooie wiselende blog met al die vogels erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je laat het mooi zien dat de lente is begonnen Coby. Al zou je dat niet zeggen vandaag, alles is weer wit hier ;-)))
  Je hebt ze allemaal weer mooi scherp weten te vangen met je lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze staan er weer mooi op Coby! Ja, iets warmer mag het wel worden hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het wordt inderdaad weer lente, je hoort het aan de vogels. Nu de temperatuur nog...
  Je hebt er een mooie serie van gemaakt. Ik had de wulp nog niet gezien hier.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er dwarrelen nog wat sneeuwvlokken neer, maar het zonnetje neem het nu is dit schrijf toch over. Knoppen aan de bomen worden dikker, maar de viooltjes in pot hebben het nog veel te koud. Ik denk dat we een soort Scandinavische lente krijgen, een enorme uitbarsting zodra de temperatuur echt wat hoger wordt. Maar toch is het nu ook mooi te zien hoe de natuur zich door de kou ook niet helemaal laat terugdringen, het is toch Lente. Maar lente met een winterjas, handschoenen en muts. Dus thuis lekker Lente plaatjes kijken is heerlijk.
  Fijne dag en groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hier lijkt het echt een beetje lente. In mijn tuintje kissen de roodborstjes nog bis hoor.

   Verwijderen
 7. Wat heb jij al veel weidevogels gezien, Coby. Ik heb net van de week een kievit gezien, maar wulpen nog niet, hoor. Wel veel scholeksters. Prachtige serie. Je foto's van het roodborstje zijn ook erg mooi, vooral de eerste. De futenbals heb ik ook nog niet gezien, laat staan gefotografeerd. Maar er moet nog iets te wensen over blijven. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi blog zo met de weide vogels.
  De foto's zijn allemaal heel mooi.
  Op de kalander is het lente, maar het is gewoon veel te koud, vandaag ook weer wat sneeuw.
  groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Trekvogels, wintergasten en standvogels: als dat geen tekenen van de lente zijn. Iedereen kijkt naar de lente uit, maar het is voornamelijk het weer dat wat achterblijft. Leuk om kieviten en wulpen in je blog te zien. Die zie je tot nu toe weinig. En de futen worden echt wel actief: volg de blogs maar.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vandaag (donderdag) was het inderdaad eindelijk eens een mooi weer.
  Ging ik met Irma naar een vogelhut op 5 kwartier rijden.
  Prachtige foto's gemaakt maar mijn fotokaart ging stuk. Werkelijk alles weg *huil*.

  Maar jij laat hier wel weer een fraai blog zien Coby met de roodborst en de kieviten. Die balts van de Futen krijg h=jij ook echt nog wel een keer op de foto hoor. De Wulpen zijn ook zo gaaf en die had ik gelukkig ook al gezien. Nu de zon en het zachte weer nog.
  Toch heerlijk genoten van dit lenteblog.

  groetjes, Helma

  OT Vervelend hé dat overal de lightbox het niet meer doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waar is die lente dan????
  Ja, bij de vogels is het voorjaar idd goed zichtbaar, leuk die baltsende roodborstjes. Ik had een heggenmusje dat zijn eigen spiegelbeeld in de tuinspiegel het hof maakte, schitterend om te zien, maar ik vond het eigenlijk zo zielig, dat ik de stoel voor de spiegel, waar hij steeds op zat, maar weggehaald heb.
  Prachtige wulpen! die zie ik nu bijna nooit. De futen in het water zijn ook schitterend.
  Groetjes, en fijn ( koud) weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ondanks de koude zie je inderdaad overal om je heen de lente beginnen. Het is genieten, ook al is het buiten bereik van de camera. Elke 'vondst' : het eerste .... is een feest!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Such views are giving much joy, birds are beautiful. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hey Coby,

  Fijn om te zien dat ondanks de kou de lente door wil zetten. De natuur mag niet van slag raken. Een mooie serie heb je gemaakt van onze watervogels. De wulp is een geweldige vogel. Die snavel zo bijzonder. Mooie plaat.
  De kievit maakt ook een grappig geluidje, en ze stappen daar parmantig rond. Toen je dit blog maakte wist je nog niet wat voor moois je bij de roofvogels zou gaan zien. Net wat je schrijft, "je hebt het te doen met de situatie". en zo is het maar net.
  Geduld en tijd, daarmee kan je nog eens mooie plaatjes maken.

  Fijne zondag,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders