Sijsjes op de voederplek

Mijn vogelvoederplek is ongekend populair onder de vogels en ik heb dan ook al heel wat soorten mogen verwelkomen. Tot mijn vreugde is er nu al een aantal weken een groepje Sijsjes (Carduelis spinus) dagelijkse gast aan tafel. Een soort die ik in voorgaande winters eigenlijk nooit aantrof op de voederplek.

Vrouwtje Sijs
Mannetje Sijs

De Sijs is een klein vogeltje van 12 cm dat behoort tot de vinkenfamilie (Fringillidae) ze zijn een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Groenlingen die tot 15cm groot kunnen worden. Er broeden in Nederland zo'n 2000 Sijzen, maar in de herfst en winterperiode komen er  tienduizenden extra exemplaren bij die hier komen overwinteren of doortrekken. En momenteel is er een invasie van Sijsjes, die straks weer  verder zullen  trekken naar de noordelijker gebieden om daar te broeden.

Mannetje Sijs

Vrouwtje Sijs

De Sijzen  zijn  slanke vogeltjes met een kleine kop, een korte staart en een relatief lang en spits snaveltje, waar ze prima zaadjes mee kunnen pakken. Het mannetje heeft een opvallend zwart petje een geel/groen lijf en zwarte gestreepte vleugels en donkere strepen op de flanken. Het vrouwtje heeft een grijs/groen petje en veel minder geel in het verenkleed. Fijn dat ze zo dichtbij op de voedertafel komen zitten want dan kun je zulke kleine vogeltjes pas goed bekijken.

Vrouwtje Sijs
Mannetje Sijs

Sijsjes sluiten vaak aan bij andere vinkensoorten en ook hier op de voedertafel trekken ze op met Groenlingen, Vinken en Kepen. Je ziet ze ook wel in groepjes in Elzen en Berken waar ze behendig en soms zelfs op de kop hangend de zaadjes met hun spitse snaveltjes buit maken uit elzenproppen en berkenkatjes. Als ze zo hoog in de boom zitten kun je ze nauwelijks onderscheiden en zie je vaak niet hoe mooi kleurrijk ze zijn. Je hebt dan ook amper kans om foto's te maken van die kleine vogeltjes.

Vrouwtje Sijs

Mannetje Sijs

Het schijnt dat de Sijsjes op de voederplekken een voorkeur hebben voor pindanetjes, maar op mijn voederplaats zijn ze niet kieskeurig en eten ze gewoon met de meute mee van het aanwezige strooivoer. En blijkbaar bevalt dat goed want in de loop der weken is het groepje Sijzen groter geworden en komen ze dagelijks bij Natuurkieker hun maaltje halen.

Vrouwtje Sijs

Mannetje Sijs

De Sijs kan mooi zingen en wordt daarom nog steeds gehouden als volièrevogel. Het is echter veel mooier om ze in de vrije natuur mooi in een boom te horen kwetteren. Het zijn leuke vogeltjes om te observeren, ze zijn ook op de voedertafel druk en actief en bepaald niet bang uit gevallen. Het schijnt dat ze wel andere vogels wegjagen die veel groter zijn dan zij zelf, maar dat heb ik op mijn voederplek nog niet zien gebeuren.
Mogelijk heeft dat te maken met de grootte van de voederplek waar veel vogels tegelijk aan kunnen schuiven.

Mannetje Sijs

Vrouwtje Sijs

Net als veel andere kleine vogeltjes worden Sijsjes niet oud. Gemiddeld worden ze 2-3 jaar, dat is dus niet veel en het is te hopen dat het koude gauw voorbij is. Vooral voor dit soort hele kleine vogeltjes zijn deze lange koude tijden heel zwaar. Ik vind het wonderbaarlijk dat die klein verenbolletjes van 12-18 gram straks weer honderden kilometers moeten vliegen naar hun broedgebieden. Zolang het nodig is mogen ze daarom bij mij hun kostje komen ophalen.

Reacties

  1. Alweer een fantastisch mooie serie, je had deze al aangekondigd en het resultaat overtreft weer de verwachting. Duidelijk is dat wij volgend jaar ook een voederplek van minstens een vierkante meter gaan aanleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig blog van de sijsjes Coby.
    Ik vind ze allemaal heel scherp, goed gefotografeerd.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto,s! Dankzei het aanhoudende winterweer kunnen we lang genieten van de vogels op de voedertafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk om zo met je mee te genieten,wat een mooi lief vogeltje is het sijsje toch,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat geweldig, Coby, sijsjes in je tuin en dan nog met zovelen ook. Ik heb er een paar dagen geleden ook eentje in de tuin gehad. Jawel, op het pindanetje. Maar hij was zo snel verdwenen dat fotograferen geen optie was. Fantastisch dat je zoveel mooie foto's van ze hebt kunnen maken. Prachtig blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. MOoi Coby...

    je hebt ze prima in beeld gebracht..
    mooie scherpte en kleuren..
    we hebben ze ook eeffies in de tuin gehad, maar
    ze zijn allang weer weg, even als de appelvink en goudvink
    maar goed was er toch erg blij mee..
    maar zo uitgebreid als jij ze hebt kunnen
    fotograferen was het bij mij niet...

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby
    je verwant die vogels wel in je tuin.
    je foto's zijn weer erg mooi.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, Coby,
    Ha sijsjes, wat een juweeltjes en mooi gefotografeerd. Dat ze andere grotere vogels weg jagen klopt. Bij mij zit er voor het eerst na tien jaar een groep in de tuin. Als er twee of drie op het silohuisje zitten krijgen de groenlingen en vinken geen kans. Alleen als het echtpaar houtduif neer komt zeilen of de gaaien zich op het pindasnoer storten gaat alles tegelijk op de vleugels.
    Groet,
    Ubel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Coby,

    Ik heb ze de laatste tijd regelmatig gezien, meestal in een groep, en tamelijk hoog in de bomen. Het is behoorlijk lastig om ze dan te fotograferen, want ze zitten nooit lang stil. Jij hebt een uitgelezen mogelijkheid gehad om ze goed te kunnen bekijken en fotograferen. Ze staan er prachtig op.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby,
    wat mooi al deze sijsjes :-) Mannetje en vrouwtje nog wel.
    Prachtige kleuren en ze zijn ook echt heel mooi.
    Ik had er eentje in de OVP en ook op de foto die ook nog gelukt is.
    het bleef er maar bij eentje want de rest was allemaal vliegensvlug.
    Heerlijk als je deze in je tuin hebt.
    Fotografeer je dan vanuit een tentje in je tuin of door het raam?
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige foto's van de sijsjes Coby.
    Mooie vogeltjes zijn het ook.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hai Coby,

    Hahaha, jij kweekt gewoon obesitasvogeltjes.....
    Wat een voedselparadijsje heb je daar gemaakt zeg. Als ik zoveel mooie soorten in mijn tuin zou krijgen zou ik een schuiltentje/hutje neerzetten. Ongekende mogelijkheden.
    Ik ben stinkjaloers op dat mooie plekje, jammer dat het zo ver weg is ;-(
    De hele serie is weer zo lekker om naar te kijken. Dat zijn toch momenten die je lopend in de natuur bijna nooit ziet. Prachtig gedaan.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby
    Ben toch benieuwd wat het geheim van je voedertafel is :). Geweldig om zoveel verschillende vogels langs te zien komen. Prachtige foto's met leuke composities. Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Superserie weer Coby! Erg mooie vogeltjes, die sijsjes, en ze kunnen zo gezellig klessebessen ;-)
    Ik had er laatst ook eentje in mijn tuin, was ik ook wel blij mee.
    Geniet er maar lekker van! en hopen dat je sperwer ze met rust laat....
    Fijne paasdagen en groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Coby,

    Prachtige serie en wat een geluk dat je op een plek woont waar ze op de voedertafel komen. Heb je wel geluk met het koude weer. Zo zie je maar weer dat er nog voordelen aan die kou kunnen zitten.Het zijn gewoon prachtige vogeltjes en dan is het heerlijk als je er zo van kunt genieten.De meeste sijsjes die hier broeden vinden we op de Veluwe en in Drenthe.
    Bij ons hier in het westen vooral tijdens de trek.

    groetjes,

    Peter van de Beek

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Iedereen bedankt die de moeite heeft genomen om te reageren.
    Leuk om te horen wat iemand van een blog vind en een stimulans
    om weer nieuwe blogs te maken.
    Gezien het aantal vragen over de voederplek zal ik daar een blog over
    maken, wie weet zijn er tips die voor anderen bruikbaar zijn om ook
    meer soorten vogels naar de voederplek te krijgen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Rotterdam: in de stad ook sijsje gespot vandaag. Nooit eerder gezieb de afgelopen 20 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Prachtige serie, Coby. Het is genieten geblazen op je website. Het is hier momenteel erg rustig, geen sijsje meer te zien, allemaal weggetrokken, maar des te meer mussen, 1 koolmeesje en af en toe 1 groenling. En een paar duiven, ik heb geen idee, post- of tilduiven? Eentje blauw geringd, maar ik kan geen nummers zien. Ze blijven rondhangen hier. En verder zijn de tortelduiven volop tegenwoordig :-)
    Ja, een goede voederplek. Hier morsen de vogels behoorlijk, dat komt natuurlijk vooral omdat ik geen onderscheid wens te maken (vooral in de winter) tussen grote en kleine vogels; allemaal hebben ze in die barre tijden honger. Maar als jij of iemand anders daar ook een goede oplossing voor zou hebben, dan zou dat welkom zijn!

    Vriendelijke groet,

    Roeleke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leedtijd sijsjes 2-3 jaar ?

    In gevangenschap worden ze tot wel 20 jaar.

    Mvg
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi allemaal ik zit nu op de camping in harfsen en hier bij mijn plaats zitten er minimaal 13 stuks wat ik gelijk kon tellen.
    Dus het aantal gaat vooruit wat als standvogel blijft

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mooie foto's en duidelijk verhaal. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland