Voor het eerst Pestvogels gezien

Ik ben in principe geen "soortenjager" maar dat wil niet zeggen dat er geen dieren of andere zaken in de natuur zijn die ik graag eens zou willen zien.
Zo stonden bijvoorbeeld de Pestvogels(Bombycilla garrulus)  al lange tijd hoog op mijn wensenlijstje, daarbij had ik al weer veel schitterende blogs met Pestvogels voorbij zien komen deze winter.
Ruim een week vertoeft er reeds een drietal Pestvogels in Assen waar ze zich steevast ophouden in dezelfde struikjes. En aangezien de Drentse hoofdstad niet zo ver bij mijn eigen dorp vandaan is, besloot ik om daar toch maar eens  mijn geluk te gaan beproeven. Ik hoopte dat het ijzige weer van zondag 20 januari 2013 er voor zou zorgen dat niet iedereen het in zijn hoofd zou halen om naar de Pestvogels te gaan kijken. Gelukkig was dat ook zo, slechts een handjevol doorzetters stond er met de neus pal in de snijdende oostenwind.  Het allerbelangrijkste was natuurlijk dat ook de Pestvogels op hun post waren!In eerste instantie zaten ze nogal hoog in de struiken en dan heb je te maken met gebouwen die op de achtergrond zitten. Geen probleem als dat een egale achtergrond geeft zoals op de de bovenste foto, ik vind dat zelfs mooi passen bij de kleur van de Pestvogels. Maar bij veel foto's vond ik de achtergrond storend met strepen en allerlei kleuren, dus was blij dat ze later lager in de struik gingen zitten, in een weliswaar wat rommelige, maar wel  natuurlijker omgeving.Wat zijn het schitterende vogels, bijzonder van bouw en met prachtige felle kleuren aan de vleugels en de staart. De Pestvogel is een invasiegast, dat wil zeggen dat hij niet altijd naar Nederland komt in de winter.
Maar als de Pestvogels hier wel verschijnen komen ze ook meteen in behoorlijke aantallen en ook deze winter is er een invasie van Pestvogels, vermoedelijk omdat ze dichter bij hun broedplek in Scandinavië en  Siberië niet genoeg voedsel meer konden vinden en het was daar ook al vroeg zeer koud.De Pestvogel heeft zijn Nederlandse naam al in de Middeleeuwen gekregen, zo lang komt de vogelsoort hier dus zeker al voor. Hij dankt zijn naam Pestvogel aan het feit dat men geloofde dat deze mooie vogel de pestziekte zou meebrengen en overdragen op de de mensen. Eigenlijk dus wel een treurige Nederlandse naam die deze mooie vogel geen eer aan doet en op een onwaar verhaal gebaseerd is.
De pestvogel heeft een zalmroze kleur en gele, witte en rode vlekken op de donkere vleugels en een fel gele eindband aan de donker gekleurde staart.Opvallend is ook de parmantige kuif die de Pestvogel regelmatig rechtop zette en de wind zorgde mede voor een opgezette kuif.Dat opzetten van de kuif heeft te maken met de stemming van de vogel als hij om wat voor reden dan ook opgewonden is zet hij zijn kuif op. Verder heeft de vogel een zwart maskertje en keeltje, dat hem voor frontaal een bijzonder aanzicht geeft.. Ondanks zijn opvallende uiterlijk en best felle kleuren wordt hij vaak over het hoofd gezien, doordat hij bij voorkeur hoog in de bomen verblijft.Pestvogels eten 's zomers vooral insecten en noten en in de winter leven ze van bessen. Je treft ze daarom altijd aan in of nabij bessendragende struiken zoals de Meidoorn, Lijsterbes en Vuurdoorn, Gelderse Roos en  Malusboompjes.
Het is verbazingwekkend hoe goed benaderbaar Pestvogels zijn, ze hebben in het gebied waar ze opgroeien weinig contact met mensen en hebben daarom geen  angst ontwikkeld voor mensen. Dat gaf de kans om mooie foto's te kunnen maken van deze fraaie vogels, en natuurlijk ook foto's van Pestvogels met besjes in de snavel.Pestvogels zien er niet alleen prachtig uit, ze maken ook en heel mooi geluidje  als rinkelende belletjes. Dat geluid moet je er maar even bij denken als je de foto's bekijkt. Ik ben heel blij dat ik de Pestvogels nu eindelijk een keer met eigen ogen heb kunnen zien en dat ik ze ook goed heb kunnen horen.
Een mooie natuurbelevenis vond ik het en ik vergeet ook vast niet hoe ijzig koud het die dag was. Onvoorstelbaar eigenlijk dat vogels dat soort omstandigheden (meestal)kunnen verdragen terwijl wij kleumend afdruipen en rillend in de auto gaan zitten met de verwarming op de hoogste stand.

Reacties

 1. Mooi!!!!!! Prachtige foto's van een prachtige vogel. Ik heb hem hier in Nederland ook nog nooit gezien. Wat goed dat jij in de kou er op uit bent gegaan en ons dan later mee laat genieten. De enige foto die ik van de pestvogel heb gemaakt is in Lapland, alleen aan de kenmerkende vorm is dat te zien dat het de pestvogel is. Dit is het betere werk.
  Wat zul je genoten hebben!
  Groetjes en fijne avond,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag weer hoor. Ik heb nog zoveel soorten niet gezien of gefotografeerd dat ik nog niet kritisch ben en soorten jaag. Maar net als jij staan deze fraaie vogels ook op mijn lijstje.
  Ik ben blij te lezen dat ze zo makkelijk benaderbaar zijn wat dus tot mooie shots als degene in dit blog op kunnen leveren.
  Heb je blog weer met veel plezier gelezen.
  Gr. Henk Schuurman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het mag dan ijzig koud geweest zijn maar dat mocht schijnbaar de pret niet drukken hele mooie foto,s van de pestvogel hebt je weten te maken,aan de foto,s zie je de temparatuur niet af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend: je foto's en de Pestvogels. Wat zijn ze mooi. Ik heb nog nooit het genoegen gehad ze te zien, maar ik kan me voorstellen dat je hiervan hebt genoten. Het straalt tenminste wel van je foto's af.
  Ben je inmiddels weer een beetje warm geworden? Extra handschoenen zouden nu wel een uitkomst zijn. Ik kan je niet beloven dat je ze deze winter al in je bezit hebt, maar er wordt aan gewerkt ;)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had jouw handschoenen heel goed kunnen gebruiken, met de huidige handschoen kan ik de knopjes niet bedienen. Maar heb voor deze mooie vogels graag koude handen gekregen...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Gaaf Coby
  wat een mooie vogel ik heb hem ook nog nooit gezien.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, die wil ik ook nog wel eens zien, Coby. Prachtig blog met fantastische foto's. Ik kan me voorstellen dat je hartstikke blij was dat je 'm zag, want het was wel heel erg koud. Als je dan ook nog voor niets zou zijn geweest. Maar gelukkig heb je er een mooie serie aan overgehouden. Ik ben ook nog even in de polder gaan fotograferen, maar na 5 minuten voelde ik mijn vingers al niet meer. Ach ja, dat is "winter". Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd Coby, een ster op je lifelist erbij en ook nog excellente foto's met alweer een leuke tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie, ik heb ze afgelopen najaar ook voor 't eerst gezien maar nog niet zo mooi op de foto weten te krijgen. Dus voorlopig heb ik even van jouw foto's genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd met deze mooie vogel en inderdaad je kunt er heel dichtbij komen en ze peuzelen gewoon door aan hun besjes waar ze dol op zijn !!!
  groeten , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Ik heb zelf ook meegemaakt hoe geweldig het gevoel is om deze vogels te zien en te fotograferen.
  In December zat in Leiden een drietal vogels (ongeveer een week lang)....
  Jij hebt er een prachtige serie van gemaakt, vooral het moment dat de vogel een besje pakt vind ik heel mooi, dat was mij toen niet gelukt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby, wat een mooie serie over de pestvogel. De foto's zijn zo mooi scherp en duidelijk. Vooral de foto waarbij de pestvogel een besje pikt. Schitterend! Ik heb het vogeltje hier nog nooit gezien!
  Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor de eerste keer Pestvogels en dan meteen zulke prachtige foto`s.
  Een geweldige serie Coby,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie vogel en wat een mooie foto's! Erg geslaagd.

  Kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig dat je de pestvogels vast hebt kunnen leggen Coby.
  Ze zijn meer dan geslaagd, het is een prachtige serie geworden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  Geweldige foto's! Ik heb deze vogels ook nog nooit in het echie gezien.
  Waar zitten deze jongens in Assen? Ik woon in Hoogeveen, half uurtje rijden dus!

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby...
  Deze vogel zou ik ook nog wel eens willen spotten...
  Prachtig...Je hebt ze bijzonder mooi vastgelegd...
  complimenten

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. O Coby wat een mooi vogeltje, maar goed dat je veel foto's hebt gemaakt je blijft kijken.
  Groetjes Jan en Marchien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow! What a great series of this beautiful bird: The Waxwing! We have the same one, here in Canada but it's a bird seen mostly in the Western part. We do see them sometimes and it is always something special as they come in big groups!
  Your pictures are all stunning and they would make a beautiful calendar, for example. Pictures are professional ones, gorgeous. Very well done Coby!
  Greetings from a cold Québec,(-20 C'), Louise :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Coby,
  Je hebt deze buitenkans heel goed benut. Ik ben ook niet zo'n soorten jager maar een verlanglijstje heb ik wel. Deze soort staat er ook op. Je hebt ze echt heel mooi in beeld gezet, zelfs met het pakken en hebben van een bes. de eerste springt eruit door de prachtige achtergrond.
  Mooie serie.
  Groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Coby,
  op veel blogs heb ik de Pestvogel al voorbij zien komen, helaas zelf nog geen tijd gehad om 'm in het wild te bezichtigen.
  Zo een mooie vogel en dan zijn naam te danken aan een Middeleeuwse gebeurtenis.
  Lekkere serie en voorzien van veel info, foto 9 is mijn favoriet.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Echt helemaal super Coby,
  ik lees nog je reactie bij die ene Pestvogel van mij,
  en moet je nu eens kijken wat je hier hebt!
  Echt geweldige serie en heel mooi vastgelegd.
  Zo hoop ik ze ook nog eens te zien en uiteraard
  vast te kunnen leggen.
  Echt top dit!
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja ik weet dat ik zei dat ik al heel blij zou zijn met zo'n
   foto als jij had gemaakt...
   En ja nu kreeg ik "zomaar" de gelegenheid om deze mooie serie te maken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 22. Wow, je maakt mij jaloers Coby, wat zou ik deze ook graag voor de lens hebben.
  Prachtige foto's heb je gemaakt, de één nog mooier dan de ander.
  Wat een mooie vogel is het ook.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Coby,

  Geweldig, ik werk in Assen wie weet....
  Deze komt ook op mijn verlanglijstje samen met de ijsvogel:-)

  Prachtige foto's Coby!

  Groetjes Greetje

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hai Coby,

  Dit is er toch wel eentje die op het lijstje van iemand zoals jij, niet mag ontbreken.
  De pestvogel is toch wel 1 van de mooiste vogels die ons land aandoet.
  Je hebt er een aantal hele mooie foto's aan overgehouden zeg.
  Vooral de besjesfoto's zijn erg fraai. Altijd lekker als ze net even vrij zitten als ze een besje eten.
  Meestal hangen/zitten ze midden in zo'n struik, maar hier had je geluk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooie vogel! Ik kan me voorstellen dat deze nog op je wensenlijstje stond :) Vind de tekening aan de vleugelpunten ook wel heel bijzonder.

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Helaas nog nooit zelfs maar een glimp van opgevangen. Je hebt er een supermooie serie van gemaakt. Die pakt niemand je meer af....

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een van de mooiste wintergasten van ons land heb je hier gefotografeerd. Een pracht serie waar ik met veel plezier naar kijk. Super .

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hey Coby,

  Een schitterende serie van de Pestvogel! Hoop dat ik ze binnenkort ook weer eens zie!

  Groet Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dank voor al jullie enthousiaste en leuke reacties.
  Diegenen die deze vogels al eens gezien en gehoord hebben weten hoe het voelt om ze te ontmoeten.
  Degenen die dit genoegen nog niet kennen wens ik toe dat ze ook eens oog in oog mogen staan met deze mooie vogels.
  En meegenieten van deze serie kan natuurlijk altijd.
  Voor wie zich afvraagt waar Pestvogels zijn, houd www.waarneming.nl maar in de gaten in de wintermaanden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Coby,
  gefeliciteerd met je pestvogels!
  Ik ben ook niet zo'n soortenjager, maar als ik zo'n kans zou krijgen, dan zou ik hem ook zeker pakken.
  De eerste met de roze achtergrond is prachtig ( het groene takje had er net niet op moeten staan, maar dat is muggenziften ) De foto's met de besjes springen er ook extra uit, maar voor de hele serie geldt dat ik hem graag zo gemaakt zou hebben.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Coby,

  Ik had al een tweet van je gelezen dat je de Pestvogels eindelijk had gezien. Gefelciiteerd met deze foto's. Voor de eerste keer en dan al zo mooi kunnen vastleggen is al een compliment. Deze meeste heb je zelfs beeldvullen of heb je ze bewust zo uitgesneden? Al met al een serie voor je ontmoeting van deze prachtige vogels is meer dan geslaagd!!!


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Net een pestvogel gezien in Heemskerk. Wat een prachtige vogel.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Prachtige foto's Coby! Heel mooi! En voor iedereen die de pestvogels nog zoekt... Ze zijn nog steeds in Assen hoor... Ze eten hier nog steeds besjes in mijn achtertuin! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ben benieuwd met welke camera en lens de foto's van de pestvogels gemaakt zijn; echt zeer mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze opnamen zijn gemaakt met een Canon 50d en een Canon 300mm F4 met 1.4 converter van Canon.
   Prima apparatuur, maar natuurlijk ook belangrijk om die apparatuur goed te gebruiken, de fotograaf heeft ook nog een belangrijke rol door het kiezen van de juiste instellingen :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars