Edgar en Jarno op stap met Natuurkieker

Iedereen die mijn weblog al wat langer volgt weet dat ik graag mijn enthousiasme en verwondering over de natuur deel met anderen. Dat doe ik door blogjes te maken en ook door anderen mee te nemen op mijn tochtjes door de natuur. Het allerleukste vind ik het om  jonge mensen enthousiast te maken voor de natuur.
Het lag al een hele tijd in de planning om mijn jonge natuurkiekerfan Edgar weer eens mee te nemen voor een natuur-avontuur. En eindelijk was het 13 januari 2013 zo ver dat het zou gebeuren en op Edgar's verzoek mocht ook vriendje Jarno mee met Natuurkieker Coby.


De bedoeling was om naar een stukje bos te gaan, waar ik wist dat een schedel en kaakdelen lagen van een Ree. Ik had ze daar gevonden en op de foto gezet maar ik had het daar verder laten liggen. Het leek me leuk om dat nu met de twee jongens op te gaan zoeken. Echter hoe leuk ik sneeuw ook vind, dat leek nu mijn plannen in de war te schoppen, immers alles lag nu bedekt door zo'n wit laagje en hoe kun je dan die botjes terugvinden...


Vol goede moed en enthousiasme gingen gingen we toch met z'n drieën aan de slag, met de neus naar de grond gericht en voorzichtig de sneeuw her en der wegvegend met onze sneeuwlaarzen. Ondertussen keken en luisterden we ook wel naar andere zaken. Zo hoorden we de Grote Bonte Specht en na even zoeken wist Edgar de vogel te ontwaren in de top van een naaldboom. Een eindje verderop vonden we een zogenaamd aambeeld van een Grote Bonte Specht, een plaats waar hij dennenappels vastklemt om ze zo makkelijker van hun zaden te kunnen ontdoen.We kwamen ook diverse Berkenzwammen tegen, mooi fotogeniek met zo'n witte sneeuwhoed, dus daar hebben we ook maar eens even foto's van gemaakt. En ook kwamen we zwammen tegen die ofwel horrizontaal dan wel verticaal aan de omgevallen boom groeiden. Edgar wist dat dat verschil kwam doordat de boom gevallen was en de verticale zwam was er al aangegroeid toen de boom nog rechtop stond.
De zwammen willen graag horizontaal aan de stam zitten zodat ze makkelijk hun sporen op de grond kunnen laten vallen.Ondertussen begonnen de jonge natuurvorsers steeds somberder te worden over de kansen dat we de Reeënschedel onder de sneeuw zouden ontdekken. Ik beloofde dat we nog wel een keer weer zouden gaan als er geen sneeuw lag en dat ze niet bang hoefden te zijn dat het weg zou zijn omdat er eigenlijk nooit andere mensen daar komen. We waren al weer een flink eind op weg naar de auto toen er opeens een vreugdekreet van Edgar door het bos schalde: "Ik heb het gevonden!"

Gauw snelde ik samen met Jarno naar de bewuste plek, waar zich een groot hol (vossenhol?) bevond en waar Edgar trots een kaakdeel liet zien. Alle enthousiasme was in een klap weer terug en de beide natuurvrienden zochten  het hol en de omgeving van het hol af naar meer botten en die waren er!
Een prachtige schedel van een reebokje kwam te voorschijn uit het hol en om het hol heen vonden we wervels, ribben, delen van de poten en een schouderblad. Heel leuk is dat dit een andere schedel is dan waar we naar op zoek waren, dat was van een Reegeit en hebben we niet kunnen vinden vanwege de sneeuw, we moeten er dus toch nog eens opnieuw naar toe.
En zo werd het een avontuurlijke winterdag met mooie natuurvondsten. De botjes liggen nu te drogen en zullen later een mooi plekje krijgen. Op de terugweg naar huis zagen we ook nog mooie Grote Zilverreigers, een Torenvalkje en een aantal Buizerds. Het avontuur gaat vast nog een vervolg krijgen want Edgar en Jarno willen nog wel weer eens met Natuurkieker Coby op stap, dat gaat ongetwijfeld gebeuren en we zullen zien wat er dan weer te beleven valt in de natuur.

Reacties

 1. Je bent natuurlijk wel in waarde gestegen bij Edgar en Jarno, wat leuk om met hen op stap te gaan twee hele enthousiaste jongens die hun speurwerk zo beloond zagen,dat smaakt naar meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat jullie op zoek waren naar sporen, zo gaaf dat je de jongere mee neemt de natuur in.
  Ik vind het een prachtig blog zo.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo ontzettend leuk dat deze jongens zo geïnteresseerd zijn in de natuur en ook zo leuk dat jij ze graag meeneemt op avontuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dit is hoge ogen gooien hé SUPER SPANNEND !!
  Vroeg geleerd is oud gedaan is het spreekwoord ,
  En hier sneeuwd het nu ook met grote vlokken Hoera !!!!!
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Jij hebt een hoop bonuspunten gescoord bij deze jonge mannen!
  Het is toch prachtig dat na lang zoeken er zo'n mooi schedeltje plus geweitje gevonden wordt.
  Ik wou dat mijn kinderen zo enthousiast waren;-)
  Prachtig blogje dit!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik had wel een paar tevreden jonge mensen bij me.
   Het was een mooi avontuur... misschien moeten jouw kinderen
   ook maar eens met natuurkieker mee :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Prachtig is dat als ze zo jong al geïnteresseerd zijn in de natuur,heel mooi om dit te lezen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby
  het heeft veel sneeuw bij jullie hier is nog niets te zien van sneeuw.
  mooie foto's
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig om zo de jeugd al enthousiast te krijgen. En ook een leuk verhaal, zoals we als volgers van jouw gewend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed, dat je jongeren interesseert voor de natuur, Coby. De meesten zijn vaak zo onverschillig. Een groot compliment daarvoor, hoor. Ik heb je blog met plezier gelezen en bekeken. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je kinderen enthousiast wil maken voor de natuur, dan is dit wel een zeer geslaagde middag. Prachtig omschreven en wat een vondsten. Dat was toch spannend. Leuk verslag Coby.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Coby

  Wat leuk dat je jongeren meeneemt op pad. Ik ben zelf een echte bottenverzamelaar en vindt het mooi om te zien hoe iemand anders op zoek gaat naar botten en schedels.

  Groetjes Alje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. leuk om te horen dat je ook botten verzamelt, het maakt het rondsjouwen in de
   natuur wel extra spannend vind ik. Altijd een verrassing of je wat gaat vinden.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Geweldig om zo met Edgar en Jarno en stap te zijn en ook nog zoiets bijzonders te vinden! Geen wonder dat zij zo graag met jou de natuur in gaan: met Natuurkieker kom je altijd iets moois tegen. Leuk verslag van een mooie natuurbelevenis.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vaak kom ik ook wel iets leuks tegen, maar de eer van het vinden van het schedeltje is nu toch echt wel voor Edgar, die ook al een echte natuurkieker is en een zeer goed is in het vinden van mooie dingen in de natuur.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Hoi Coby....

  Wat leuk...om met 2 jongetjes op pad te gaan...
  helemaal tof dat jullie ook nog iets gevonden hebben,
  ook al wat het een andere schedel..
  lijkt me gezellig en jij heb ondertussen mooie
  opnames kunnen maken...prima blog..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk voor die jongens dat ze met je mee mochten.
  Zo leren ze van de natuur te houden en goed te kijken wat voor moois er allemaal is.
  Mooie serie Coby.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk! Het plezier straalt van je blog af. Ik vind het ook altijd geweldig als ik een van mijn kinderen zo gek krijg om mee te gaan op wandeltocht. Altijd verrassend wat ze vinden en zien.
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  dit vind ik echt super en jij kan natuurlijk ook niet meer stuk bij deze jongens.
  Wat een belevenis voor ze en ook: Wat een geweldige vondst in dat vossenhol.
  ik zou er ook heel blij mee zijn hihi.... Ik vind het ook van de vriendjes ontzettend
  leuk dat ze mee willen op deze toch in de natuur.
  Heerlijk blog Coby en ik heb er ook dubbel van genoten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuke foto's en gezellig zo met de kinderen op pad. En de schedels gaan die mee naar huis.
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een heerlijk verhaal zo. Wat een plezier straalt eraf. En ik weet uit ervaring hoe leuk het is om met Natuurkieker op pad te gaan. Zo maar een tip hoor: Je zou er je beroep van moeten maken! ;0)
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een heerlijk verhaal en wat fijn dat de jongens toch nog zoveel moois vonden, ik heb zitten meegenieten van jullie speurtocht, enig!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Coby,

  Wat een leuk blog geworden om de jonge mensen mee te laten genieten van de natuur op jou eigen manier. Na een lange speurtocht toch een Schedel met stammetjes gevonden. Leuk om te zien en te lezen dat ze zo fanatiek waren. Zo is het een extra beleving om van de natuur te genieten.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders