Een vogelrondje in de omgeving

In een vorige blog heb ik al de Blauwe Reiger en de Grote Zilverreiger laten zien. Tijdens hetzelfde rondritje kwam ik nog veel meer vogels tegen die massaal gebruik maakten van het droge weer om op zoek te gaan naar voedsel.Hier boven een groepje Groenlingen (Chloris chloris), druk aan het foerageren op een kletsnatte akker.
In de winter zoeken Groenlingen elkaar op en trekken in groepjes langs akkers, maar ook in tuinen en parken en ze zijn bijvoorbeeld ook dol op rozenbottels. Als ze zo op de grond zitten hebben ze een enorm goede schutkleur. Van dichtbij zie je de knalgele vleugelveren die in vlucht heel goed te zien zijn. Zoals je ziet geen close ups maar de vogels weergegeven in hun omgeving waardoor je ziet hoe gecamoufleerd ze zijn in die omgeving.


De Vink (Fringilla coelebs) is familie van de Groenlingen en je ziet ze in de winter ook wel samen in gemengde groepen optrekken. Ook hier zaten beide soorten bij elkaar alhoewel het me opviel dat ze ze wel "soort bij soort" zaten. De Vink is voor de meesten denk ik een overbekende verschijning die nu ook in iedere tuin wel op de voederplaats te vinden is. Maar ook op akkers in de buitengebieden zie je nu overal groepjes rondtrekken, alhoewel je verdraaid goed moet kijken om ze op te merken als ze op een akker zitten.Helemaal blij ben ik met de foto's van de Putter (Carduelis carduelis), familie van de Vink en de Groenling. Ik vind dit een werkelijk prachtige vinkensoort en zoals te zien is het een heel kleurrijk vogeltje. Nog niet eerder kreeg ik de kans om een Putter zo mooi van dichtbij te fotograferen. Ik had er graag nog wat meer foto's van gemaakt, maar ik stond midden op een drukke weg. Toen ik na deze foto's naar een veiliger plek reed vloog onze Putter helaas weg naar onbereikbare oorden, maar met bovenstaande foto's ben ik ook al zeer tevreden.Deze Buizerd (Buteo buteo) heeft zijn vaste plekjes op de route en steevast  neemt hij de benen als ik probeer om hem vast te leggen. De foto's zijn flink gecropt en van heel matige kwaliteit, maar ik vind het zo'n mooi exemplaar dat ik hem toch wil laten zien. Wie weet krijg ik toch nog eens de kans om er een mooie foto van te maken.Al een hele tijd ligt er een enorme berg prikkeldraad in een weiland tezamen met oude palen. Het is een tafereel dat altijd mijn aandacht trekt en iedere keer denk ik: "Daar moet ik eens een foto van maken".
Steeds bleef het daarbij totdat daar onlangs een Torenvalk op ging zitten met zijn net veroverde prooi.
Ik vind het een mooi geheel, die enorme berg rotzooi en daar helemaal boven op het Torenvalkje.Heel voorzichtig probeerde ik dichterbij te komen, zodat er ook iets meer detail van de Torenvalk zichtbaar zou worden. Dat lukte zolang het diertje met zijn prooi bezig was, maar een Torenvalk heeft niet zo heel veel tijd nodig voor het verorberen van een muisje. Na de maaltijd ging hij er direct vandoor op zoek naar een nieuw slachtoffer. Ik ben overigen best tevreden met deze foto's en vind ze wel bijzonder met die stekelige zitplaats.
Zo kun je op een rondritje heel wat dieren tegenkomen en ik heb ze nog niet allemaal laten zien. Ik zag die dag ook heel wat ganzensoorten, die zal ik mogelijk nog in andere blogs laten zien.

Reacties

 1. Zo wat heb je de putter er mooi op staan. Ik wist dat die op je verlanglijstje stond! Onverwachte plaats eigenlijk, zo op de grond. Ik verwacht ze meer in bomen en op uitgebloeide distels. De Torenvalk op de rollen prikkeldraad is geweldig. Echt een bijzonder plaatje. Goed begin van het jaar weer zo.
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb jij veel vogels in je omgeving, Coby. Vooral die kolonie Groenlingen vind ik heel mooi. En je Torenvalkje op het prikkeldraad is ook prachtig. Mooie serie weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een geweldige serie Coby! En die groenlingen....zoveel bij elkaar! Ik heb vorig jaar maar eentje gespot.

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby
  dit is wel een heel mooi rondje mooi al die foto's.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, zo'n putter. Doet mij direct aan Spanje denken: daar zaten ze op een braakliggend veldje naast de camping en na het fourageren kwamen ze boven onze tent hun lied zingen, geweldig!
  Je foto's van het torenvalkje vind ik het mooist: heel bijzonder zo op die stapel prikkeldraad. Super!

  Dit blogje belooft weer heel wat moois voor het komende jaar!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe boeiend allemaal!

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby,

  Nice birds! In the first picture, I did not see the birds at once. Then, I read your explanation and saw them. Their camouflage is amazing!

  The colored finch is very nice and I remember when you said that you saw cardinals (our red bird, cardinalis cardinalis) in cages in your country well, we see this finch in our country in cages. My brother-in-law, who lives in Sherbrooke, Québec, has photographed one in the city. The bird was probably lost... :(

  The finale in this post is very nice. I like the composition in your last pictures; the bird on this pile of wire is stunning! Great work.

  Thanks for all these pictures.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk zo'n rondje langs de vogeltjes en prachtige resultaten. Het mannetjesvinkje en het puttertje natuurlijk, je hebt ze er heel mooi op. Ja en dan de roofvogels, ik hoop dit jaar eens een roofvogel zo mooi te kunnen fotograferen. Prachtig.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Woohw Die putter ....en wat een bijzondere opnamen van de valk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige serie Coby, ik vind de putter op foto 6 helemaal geweldig, goed vast gelegd.
  Fijne dag nog, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie foto's Coby, wat zaten er veel Groenlingen bij elkaar.
  Mooi ook dat je de Putter hebt, vind ik zelf ook een heel mooi vogeltje.
  De buizerd heb je dan van ver maar wel mooi, net als het torenvalkje op het prikkeldraad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Iedereen reageert terecht op die Putter, schitterend vast gelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  werkelijk een prachtig blog, temeer
  omdat de vogeltjes heerlijk in hun eigen omgeving
  zitten. Ik vind dit echt prachtig om te zien :-)
  De putter vind ik helemaal fantastisch!
  Complimenten Coby.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Coby,

  Je rondrit heeft je wel veel vogelsoorten opgeleverd. 3 vinksoorten. Ook ik vind de Putter de meest mooiste vink van deze 3. Onlangs kreeg ik ze ook mooi op de foto (eindelijk). Gelukkig werkte deze Putter ook enkele seconden mee met je zodat je hem toch fraai en redelijk close kon vastleggen. Inderdaad dat groepje Groenlingen zie je niet met blote oog van een grote afstand. De Torenvalk tussen de hoop prikkeldraad vind ik ook wel wat hebben. Ook die zijn fraai geworden.


  Ben benieuwd of je bijzondere ganzen bent tegengekomen. Ik wacht je volgende blog geduldig af.


  Groeten,

  Remco (hermelijnvlinder ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,
  Jij weet op een rondritje toch veel te fotograferen. Leuk de goed gecamoufleerde groenlingen. Als ze in de tuin komen is dat altijd met vinken erbij, maar ze zitten apart bij de voedersilo's. Net als hier op jouw foto's. De putter vind ik zo'n mooi vogeltje, maar die blijft nog even op mijn wensenlijstje staan. Jij kreeg gelukkig even de kans om hem te fotograferen. Mooie buizerd is het. Torenvalk koos wel een heel stekelig plekje op.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hey Coby,

  Jij hebt er een neus voor of een camera, tijdens je rondje ben je heel wat soorten tegen gekomen.
  De 1e foto vallen ze bijna niet op.
  Gewaagd hoor op het prikkeldraad gaan zitten, nu heb je en een vogel en het prikkeldraad, heel apart.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby...
  Mooi hè zo'n rondje, doe het ook regelmatig..
  Mooie vogels heb je kunnen spotten, mijn favoriete vogel
  is de Putter, heeft ooit een 2 weken in onze tuin gezeten, maar het beviel
  niet denk ik, heb hem toen niet mooi vat kunnen leggen..
  dus dat is ook nog een wens van mij...
  Maar buizerd en valk staan daar ook nog op...
  Mooi blog..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby,
  Ja, ook bij mij is het puttertje favoriet, zo'n mooi gekleurd vogeltje, wat een mazzel als je die zo vol in beeld krijgt. Zo'n hele groep groenlingen mag er trouwens ook zijn, net als de torenvalk op de rol met draad, heel aparte foto's heeft dat opgeleverd.
  Jij hebt toch wel een heel goed oog voor alles, ongelooflijk wat je op een rondje allemaal ziet.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ben één van je fans. Vind het een meerwaarde als er een verhaal bij de foto's staat.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens