Libellen en Sprinkhanen in de Witte Venen

In deze blog foto's van libellen en sprinkhanen die ik op 25 september tegen kwam  in de Witte Venen, een natuurgebied in Drenthe. In eerste instantie kwam ik op deze mooie dag slechts een enkele insect tegen, maar op de terugweg zaten er een stel bij elkaar op dood hout en was er nog een bijzondere waarneming...Heidelibellen behoren tot de libellen die nog laat in de herfst zijn aan te treffen, tot wel in november toe, uiteraard afhankelijk van het weer. Op deze mooie zonnige herfstdag in september liet ook bovenstaande Bloedrode Heidelibel zich zien en fotograferen.Hierboven twee keer een Watersnuffel, een soort waterjuffer, een soort die ik best lastig vind om te determineren en ik vergis me er ook nog wel eens weer in, maar het is net als bij vogels leren herkennen toch een kwestie van oefenen. Het lastige bij libellen vind ik de kleurvariaties die er voorkomen en dan weer niet in de gidsjes staan. Ook daarom vind ik het prettig om dit soort foto's te maken zodat ik zelf een archiefje krijg met allerlei kleurvariaties.Sprinkhanen op naam brengen vind ik nog moeilijker en is ook met behulp van foto's lukt dat vaak niet.
Kenners kunnen ook veel sprinkhanen op naam brengen aan de hand van het geluid dat ze produceren, maar ook dat is iets wat ik niet beheers. Bij bovenstaande foto's kom ik dan ook niet verder dan Veldsprinkhaan. Maar belangrijker is dat het gewoon heel mooie insecten zijn en daarom zeer geschikt om te fotograferen en steeds weer verbaas ik me dan over de fantastische schutkleuren.De mooiste vondst die middag was een vrouwtje Gewoon Spitskopje. In de eerste plaats omdat ik die nog nooit gezien had. Dat is niet zo heel gek, want ze komen in Drenthe niet heel veel voor en daarnaast zijn het maar kleine beestjes. Goed kijken en een portie geluk dus en de mazzel was nog niet op...
Het Gewoon Spitskopje behoort tot de Sabelsprinkhanen, die hun naam danken aan de sabelvormige legbuis waarmee het vrouwtje haar eitjes legt.
Die sabel lijkt een eng steekapparaat, maar is dat dus niet. Het vrouwtje is dus uitgerust met zo'n indrukwekkende legbuis, bij mannetjes ontbreekt die legbuis en zij moeten het stellen met twee kleine uitsteekseltjes.
Tot mijn verrassing bleek dit vrouwtje eitjes te gaan leggen in het oude, dode hout waar ik haar op aan trof. Wat een bijzonder gebeuren om te kunnen zien en wat vernuftig dat zo'n beestje met een dergelijk legapparaat is uitgerust dat ze er hout mee kan doorboren!

Reacties

 1. Daar heb je wel een hele speciale sprinkhaan met wel een hele mooie kleur, en je weet nu waar zijn eitjes liggen.
  Dus onderhand een serie met hele jonge sprinkhanen.:):):)

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een bijzondere sprinkhaan Coby. Goed gezien:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie opnamen van de libel Coby.
  toevallig heb ik zondag de heidelibel ook gefotografeerd.
  Ik wil de foto`s vandaag plaatsen maar er vloo0g een koolmeesje tussendoor.
  In de zomer zijn ze vaak veel moeilijker te fotograferen dan in deze tijd.

  De sprinhaan staat er ook fraai op...ik weet hoe krom je er voor moet gaan liggen dus mijn complimenten!

  groetjes van Mus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,

  Mooie opnames weer.
  De Spitskop die eieren aan het leggen is staat er mooi op.
  Top!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, geluksvogel! Je hebt het wel weer getroffen. Knap hoe je het weer vast hebt weten te leggen. Ik heb er weer van genoten.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi insektenlogje, leuke sprinkhaantjes heb je daar gezien. De bloedrode heide libel is nog heel veel te zien, hij zit alleen bijna nooit stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig insectenlogje coby, zeer speciaal deze bijzondere sprinkhaan, en de heidelibel is even mooi, zeer moeilijk te fotograferen, ik heb ze vorige week aangetroffen, dus ik kan er van meespreken, Heerlijk om naar te kijken!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heerlijke nazomerse serie, zo aan de vooravond van de herfst, die er toch echt aan gaat komen.
  Ik ben gek op sprinkhanen, vind ze fascinerend!
  De eerste foto vind ik prachtig, hele mooie warme kleuren
  Op de volgende beelden valt de schutkleur goed op, nou ja, valt eigenlijk niet op dus ;-)
  Eitjes leggen, wat een gave waarneming!
  Ik heb weer met veel plezier je blogje bekeken
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bijzonder, Coby, zo'n eitjesleggende sprinkhaan. Mooi vastgelegd, maar ik heb ook bewondering voor je opmerkzame oog voor deze dingen.
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat mooi en dat eigenlijk toch laat in het seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bijzondere foto's, het zijn toch wonderlijk gevormde beestjes, die sprinkhanen! Geluid herkennen, het zal wel net zoiets zijn als in mijn paddestoelenboek, waar de geur een essentieel onderdeel van het determineren is. Zit je dan met je foto's ! ;)
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat mij weer opvalt zijn de mooie warme kleuren en tinten die deze fotoserie heel apart maken. De meeste mensen kunnen wel een leuke macro maken maar dit is toch wel iets meer dan dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Aha, nu snap ik ook waarom je dit gebied alleen bezoekt als het er redelijk droog is. Want zo te zien ga je er op handen en knieën doorheen. Je moet maar durven. Maar het levert prachtig materiaal op! Bedankt voor het meegenieten!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Coby,

  Zeer informatief weer en een topwaarneming.
  Het geeft iedere keer toch wel een kick, als er iets onverwachts en unieks voor je lens gebeurt.
  Erg knap ook dat jij zo'n scherp oog voor dit soort dingen hebt.
  Wat ik nog knapper vind is dat je al die insekten zo rustig op de foto krijgt.
  Iedereen die wel eens libellen of iets dergelijks fotografeert, weet hoe lastig het is.
  Prachtig gedaan weer!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Coby,

  Leuke serie van deze insekten. Vooral de eerste sprinkhaan vind ik een mooi beestje, was ie echt een beetje rood? Mooi moment gezien en goed vastgelegd bij het leggen van de eitjes. Wat zijn die sprieten lang he. Lastig om te kiezen of je ze er helemaal op moet hebben of niet. Knap dat je zo veel namen weet.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Allen bedankt voor jullie reacties, commentaren en complimenten op deze blog!
  @artmus ja,je moet wel heel diep in het stof voor deze beestjes, maar dat heb ik er graag voor over, wel fijn als er geen publiek bij is ...
  @Marion, dat opmerkzame oog ontwikkel je in de loop van de tijd volgens mij, door ervaring en vooral ook je tempo verlagen...
  @Albertine juist ja, dat is wel vaker het geval, ook bijvoorbeeld als je van een beestje niet weet wat de opvallende kenmerken zijn. Mooie foto gemaakt, staan die kenmerken er net niet op, dat soort dingen...
  @hannie nou niet het hele bos op handen voeten hoor, maar ja als het klein is en op de grond, dan zit er niks anders op dan op handen en voeten oog in oog te komen...
  @Gonnie, ja die sprinkhaan was echt zo rood, dat vond ik ook heel bijzonder en mooi.
  En die namen daar is bij mij ook heel wat speurwerk bij hoor en pas als ik ze regelmatig zie kan ik de naam onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jeetje Cobi,

  zoals gewoonlijk zijn je foto's weer even mooi, maar die groene sprinkhaan (naam even kwijt) die springt er voor mij toch echt wel uit. Nog nooit zo'n sprinkhaan van zo dichtbij kunnen bekijken. Werkelijk schitterende foto's.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders