Grote Zilverreigers in de Witte Venen

Onlangs was ik in natuurgebied de Witte Venen, dat ik niet zo heel frequent bezoek, maar wel zeer de moeite waard om er af en toe eens wat rond te struinen. Als het veel geregend heeft kun je er echter met goed fatsoen niet lopen omdat het dan zeer modderig is, vandaar dat het nu ook al weer een tijdje geleden was dat ik er voor het laatst was.
Maar met het mooie nazomerse weer heb ik mijn geluk daar maar eens weer beproefd en ik moet zeggen dat ik het behoorlijk trof met de leuke dingen die ik heb gezien.Zo waren er maar liefst drie Grote Zilverreigers te bewonderen, prachtige dieren vind ik het, maar het smetteloos witte verenkleed bezorgt je als fotograaf wel vaak hoofdbrekens om het dier goed belicht vast te kunnen leggen.
 Ook deze foto's zijn niet helemaal super, maar toch ben ik er heel blij mee want ze laten wel heel mooi zien welk een prachtig schouwspel ik had. De Grote Zilverreiger op bovenstaande foto's ging er al voortijdig vandoor, maar gaf mij daardoor een fijne kans voor vliegbeelden. Vooral ook in de vlucht zie je hoe sierlijk deze vogels zijn met die statige, langzame vleugelslagen, ik geniet daar steeds weer van...De tweede Grote Zilverreiger stond nog vredig bij de oever te suffen, toen er een derde Grote Zilverreiger al schreeuwend met een strak uitgestoken nek en lange dolkvormige snavel recht op hem af kwam vliegen.
Duidelijk geen vriendjes en ook nummer twee ging op de wieken, oftewel op de vlucht. En zo opnieuw kans om vliegende Zilverreigers op de foto te zetten.


Uiteindelijk keerde rust terug toen iedereen zich in zijn eigen territorium teruggetrokken had. Hierboven staat een van de rivalen bij te komen van alle commotie en hoopte  misschien nog wel een lekker hapje te kunnen bemachtigen.


Zo'n hapje zou een  Groene Kikker kunnen zijn. De kikker op de foto liep geen gevaar want die was nog wel een eindje uit de buurt van de reiger. Bovendien was ie zeer alert, ook mijn aanwezigheid vond de kikker blijkbaar bedreigend, want na deze foto verdween hij met een grote sprong in het water, om zich daarna niet meer te laten zien.
In het gebied loopt ook een kudde met Schotse Hooglanders, die de vegetatie op een natuurlijke manier op orde houden.
Het zijn dieren, die ik altijd met enige omzichtigheid benader, want ik heb wel respect voor hun grote formaat en enorme horens. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, maar ik vind het helemaal niet erg als ik zie dat ze helemaal aan de andere kant van het water zijn...

Tot besluit nog een paar foto's van Wilde Eenden. Ik ben vaak niet zo blij met Wilde Eenden want het gebeurt regelmatig dat ze met veel bombarie het luchtruim kiezen en dan met hun paniekerig gedrag ook andere vogels op vlucht jagen. Ook nu vonden ze dat mijn aanwezigheid toch wel heel angstaanjagend was, terwijl ik nog op een behoorlijke afstand was en er was al een groepje eenden weggevlogen.
Ik hoorde dat er nog meer zaten achter de rietkraag en gokte er op dat ze daar zo achter vandaan zouden komen. Hierdoor stond ik al helemaal klaar om foto's te kunnen maken.
Ik ben zelf best blij met deze actiebeelden van de Wilde Eenden, waarop je goed kan zien met hoeveel spektakel ze allemaal de lucht in gaan.
In volgende blogs nog meer over wat er in de Witte Venen is aan te treffen...

Reacties

 1. Mooi die eenden zo vanuit het water in volle actie. Je zilverreigers (zitten hier ook veel maar schuw) staan er ook erg mooi op en dit is toch waarom in hem met dat witte pakje mooier vind dan zijn blauw/grijze neef.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een schitterende natuurreeks Coby, prachtige shots van de zilverreiger, de badende hooglanders en de opvliegende wilde eenden! SUPERMOOI!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi hoe je de zilverreigers heb gefotografeerd en de Hooglanders. die ook last van de warmte hebben zo te zien.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Dit is nou echt wat je noemt Puur Genieten (inderdaad met hoofdletters).

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi in de vlucht gekiekt. Prachtig die zilverreigers. En ondanks de paniek van de eenden is het een schitterend plaatje geworden.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi, Coby, die eenden en de reigers, goed vastgelegd! Ik ben benieuwd naar je volgende serie!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Wilde eenden blijven prachtig en van die foto's heb ik dan ook zeer genoten. Veel voorkomend, maar nu weer strak in het verenpak na de rui, helemaal super. Was weer genieten.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is mooi Coby.
  Wat een schitterende serie laat je ons zien.

  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Coby,

  Die eendenfoto's zijn wel heel erg goed gelukt.
  De zilverreiger is toch altijd wel heel erg lastig om mooi te platen.
  Zo'n witte, ranke vogel is lastig te belichten en lastig goed scherp te krijgen.

  Heel mooi blog weer.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh Coby, die eenden zijn echt spetterend goed gelukt! Kan me voorstellen dat je daar blij mee bent, en ook de zilverreigers, ja, daar zou ik ook blij mee zijn hoor, schuwe vogels, lastig te belichten,
  da's bepaald niet gemakkelijk.
  De foto met de hooglanders erachter vind ik erg geslaagd, en de hooglanders in het water, wat een heerlijke zomerse beelden.
  Mooi natuurblog!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  Ik vind die eerste foto van de tweede reeks zilverreiger foto's erg fraai!

  Mooi gebied.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Coby,

  Het licht op de vleugels an de opvliegende zilverreigers vind ik altijd zo mooi. Ze zijn wel lastig qua belichting.
  opvliegende eenden zijn leuk en soms erg spectaculair met veel opspattend water. Je hebt er mooie foto's van gemaakt.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. prachtig log weer heelmooi die eenden in aktie en die zilverreiger maar ook die hooglanders dat moet weer een hele mooie wandeling geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Cobi,

  wij hadden nog nooit een witte reiger gezien (blauwe hebben we hier hele kolonie van), maar toen we in september in Giethoorn waren zagen we wel witte reigers. Geweldig gewoon.

  Jou foto's geven ook weer hoe mooi deze vogel is. Prachtige plaatjes heb je ervan gemaakt alsmede van de Hooglanders en eenden. Heerlijk logje weer.

  OT Ik heb inderdaad nog meer dauwdruppel foto's, hoor, maar anders werd het log helemaal zo lang.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. prachtige natuurserie en dan zo,n mooie verscheidenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank voor jullie leuke reacties.
  Fijn te merken dat anderen meegenieten en ook altijd leuk te horen wat de mening van een ander is,dus zowel kritische als lovende woorden worden zeer op prijs gesteld.Het motiveert om de weblog verder te verfraaien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige serie, niet alleen de zilverreiger, ook de opvliegende eenden vind ik er superscherp opstaan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars