Twee soorten uit de Plevierenfamilie

Op een wit berijpt grasland zat een grote groep Kieviten en Goudplevieren. Beide soorten zijn familie van elkaar en behoren tot de Plevieren, als je  het weet kan je ook wel zien dat het familie is van elkaar. Kijk maar eens naar het oog en de snavels. En ook de bouw komt wel overeen.
De Kievit is een algemeen voorkomende vogel met een kenmerkende kuif. Hij komt hier het hele jaar voor.
En broedt hier ook, vroeger werd er veel naar Kievitseieren gezocht, maar tegenwoordig is men daar terughoudender in omdat de Kievit het moeilijk heeft en in aantal terugloopt.
In de winter zie je vaak hele grote groepen Kieviten doordat hier ook vogels uit Scandinavie en Rusland komen overwinteren.

kievit

Vanuit de verte lijkt een Kievit een zwart/witte vogel, maar als je van dichtbij of via een verrekijker kijkt, zie je dat Kieviten een prachtige groen/paarse metaalglans hebben op hun donkere verenkleed. Echt heel erg mooi, dus beslist zelf eens naar kijken als je de kans hebt ( bij zonnig weer kan je dit het beste zien).
Als je een grote groep Kieviten ziet en als je de verrekijker er toch al bij had om die mooie kleur te zien, kijk dan ook of er Goudplevieren tussen de groep vogels zitten.Kieviten zijn enorm alert op gevaar en de Goudplevieren maken dankbaar gebruik van die waakzaamheid door zich aan te sluiten bij een groep Kieviten.

Goudplevier

Goudplevieren zijn meestal doortrekkers, als de winter niet te streng is blijven er in de winter wel grote groepen in ons land overwinteren. Het broeden doen de Goudplevieren niet in ons land, daarvoor gaan ze naar het hoge noorden.
Net als de Kieviten zijn Goudplevieren prachtig gekleurde vogels, in dit geval met goudkleurige veren.
Door het wit berijpte gras komen de kleuren van beide vogels goed naar voren en is hun verenkleed optimaal te bewonderen, mede doordat er net op het goede moment ook nog een beetje zacht winterlicht bij kwam.


Kieviten zwermend door de lucht

Als het zonnetje schijnt is het ook een geweldig schouwspel als er een groep Kieviten en Goudplevieren door de lucht gaat zwermen. Het wit in hun verenkleed zie je dan steeds opflikkeren. Zeer de moeite waard om daar eens uitgebreid naar te kijken en je te laten verrassen door deze prachtige vogelsoorten!


Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders