Tips bij winterfotografie

  • Kleed je warm aan. Je staat bij het fotograferen veel stil en als je mooie onderwerpen tegen komt ben je al snel langer onderweg dan je gepland hebt. Een dikke jas, diverse lagen kleding om te zorgen voor een goede isolatielaag, een muts en stevige waterdichte schoenen of laarsen zijn belangrijke zaken bij koude weersomstandigheden.
  • Zorg vooral ook voor goede handschoenen. Met koude, verstijfde vingers kun je een camera niet goed vasthouden en bedienen. Er zijn speciale fotografiehandschoenen in de handel die zorgen voor goede grip en bedieningsgemak en  uiteraard zorgen ze ook voor warme handen.
  • Neem extra accu's en batterijen mee en bewaar die in je broekzak of elders dicht op het lichaam. Bij koud weer gaan ze veel sneller leeg. Een lege accu kan je nog weer wat "oppeppen" door hem een tijdje in je broekzak te doen, vaak is het dan mogelijk om nog weer een paar foto's te schieten en dat kan je soms net nog even de gelegenheid geven om die unieke foto te maken.

    
  • Een winterse scene kan ook saai lijken met alleen maar wit, experimenteer daarom eens met het zoeken naar een kleuraccent. Zie bijvoorbeeld de foto met de oranje pompoen  hier boven.
  • Als je wilt fotograferen tijdens een sneeuwbui, doe dan de zonnekap op de lens, zodat de sneeuwvlokken niet op de lens kunnen komen. Bescherm je apparatuur verder ook goed voor de sneeuw, want het is natuurlijk water en dat is erg slecht voor de electronica in je fotomateriaal.
  • Vanuit een auto kun je prima dieren fotograferen. Je zit er zelf wat beschut en dieren vinden een auto vaak wat minder bedreigend dan een mens. Als je dan ook nog wat warms meeneemt om te drinken, kan je in de auto weer een beetje op temperatuur komen.
  • Gebruik noppenfolie als je bij het macrofotograferen op je knieen op de grond moet voor een laag gelegen onderwerp. Noppenfolie is isolerend, zodat de kou van de grond een beetje wordt tegengehouden. En het is waterdicht zodat je kleding droog blijft en dat is ook erg fijn als het koud is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders