winterfotografie - winterse taferelen

Het winterweer blijft maar aanhouden en dus zijn er veel mogelijkheden om foto's te maken van winterse taferelen.
Ikben geen echt doorgewinterde landschapsfotograaf, maar als alles met een mooi laagje sneeuw is bedekt, krijg ik wel erg de behoefte om al die mooie dingen vast te leggen.
Daarom  een selectie van foto's die ik de afgelopen tijd  heb gemaakt van de winterse omstandigheden.


Op bovenstaande foto zit een Buizerd op besneeuwde maisstengels uit te kijken naar een prooi, je voelt het arme beest kou lijden op de besneeuwde akker.... het is duidelijk dat het winter is.Twee landschapsfoto's op nagenoeg dezelfde plaats gemaakt, maar door verschillende composities, krijgen ze toch ieder hun eigen sfeer. De bomen op de voorgrond zorgen voor een natuurlijk kader.
Het is leerzaam om te experimenteren en veel variaties op hetzelfde thema te maken, zo leer je welke compositie je boeiend vindt en welke je minder geslaagd acht. In deze foto's zit heel veel diepte, je kunt in fases steeds verder kijken.Het winterse tafereel hierboven vind ik zelf prettig om naar te kijken. Het lijkt wel op een ets met al die mooie fijne takkenstructuur van de bomen. Ook hier een mooie diepte in de foto waarbij je oog steeds verder naar achter wordt getrokken.


Op de plaats waar je een landschap fotografeert kan je ook zoeken naar details die je kan uitlichten in een close up. Hier heb ik een stukje van het oude hek uitgelicht. De prachtige rode kleur contrasteert mooi met het smetteloze wit van de sneeuw. Op de landschapsfoto valt de rode kleur helemaal niet op maar op deze detailfoto is het rood van het hek juist het meest opvallende.


Op een gegeven moment kwam de zon er een heel klein beetje bij. Door een laag standpunt te kiezen en de zon grotendeels achter de paal te laten verdwijnen heb ik deze sfeervolle foto kunnen maken.
Het winterse licht is zacht en kan heel mooie accenten aan een wintertafereel geven.

Reacties

  1. Prachtig inderdaad, die sneeuw! De laatste foto is echt een winterfoto, zo stel je je de late middaguurtjes voor:)

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars