Natuurkieker vertelt over insectenvoederplek bij Roeg!

Voor mijn nieuwe bijdrage aan het natuurprogramma Roeg! van RTV Drenthe is er een filmpje gemaakt bij mijn insectenvoederplek. Wespen hebben de hoofdrol, er zijn dit jaar heel veel wespen en dat is op de voederplek ook merkbaar. Om het filmpje te bekijken klik op deze link.
Wil je de hele uitzending van 12 september 2015 van Roeg! bekijken, klik dan op deze link.

insectenvoederplek 

insectenvoederplek met fruit en bloemen

Vaste volgers van mijn natuurkiekerblog weten wel dat ik al enige jaren een insectenvoederplek maak. Zo'n voederplek dient twee doelen, het is een fijne plek voor insecten om er eenvoudig aan voedsel te kunnen komen en voor mezelf is het een prachtige plek om er de insecten te bekijken en uiteraard ook te fotograferen. De eerste jaren had ik er alleen maar fruit, maar nu heb ik de voederplek uitgebreid met planten waar bijen en vlinders van houden zoals de zonnehoed, lavendel en salvia's. Een wat ruimer voedselaanbod, dus aantrekkelijker voor meer soorten insecten en tevens is de voederplek zo wat kleurrijker en meer fotogeniek.

massaal storten wespen zich op het fruit

Appels worden helemaal opgegeten, uiteindelijk blijft alleen het schilletje over

Er zijn veel wespen dit jaar en ook op mijn voederplek zijn ze massaal aanwezig. Enorm boeiend om te zien hoe ze met man en macht zich storten op het vruchtvlees en uiteindelijk slechts het schilletje van de vrucht overlaten. Als ze zo aan het eten zijn, zitten ze dicht op elkaar en hebben geen tijd en ruimte om te bakkeleien.

Mooi te zien hoeveel groter een hoornaar is dan een wesp

Hoornaar te midden van vleesvliegen, die soms door de hoornaar worden gegrepen

Een hoornaar is een indrukwekkende verschijning

Naast "gewone" wespen komen er ook hoornaars op de insectenvoederplek af. Hoornaars zijn indrukwekkende wespen die een stuk groter zijn dan andere wespen. Ze eten zelf ook van de vruchten, maar ze komen ook om een wesp of vlieg te vangen, die nemen ze mee als voedsel voor de jonge hoornaar larven in het nest. Het is verbazingwekkend dat de vliegen niet gillend wegstuiven als er zo'n engerd aankomt, maar blijkbaar zijn ze zich niet van het gevaar in hun omgeving bewust.

nachtvlinder

nachtvlinder

Ook slakken weten de voederplek te vinden

Dit jaar heb ook af en toe nachtvlinders op de voederplek gezien, dat is leuk en biedt wellicht ook nog wel mogelijkheden om de voederplek nog wat verder aan te passen zodat het nog aantrekkelijker wordt voor nachtvlinders. Daar zal ik voor volgend jaar maar eens even een plannetje voor uitdenken.
Bijzonder vond ik ook wel de slakken die zich onverschrokken tussen de wespen waagden. De vliegen en wespen deden de slakken overigens niks, maar vonden zo'n slakkenhuis blijkbaar wel een mooie rustplek.

Een vlieg snoept van de honing 

wespen verwen je ook met een beetje honing

Een wesp maakt een stukje fruit klaar voor vervoer naar het nest.

Zo'n insectenvoederplek biedt diverse mogelijkheden om op fotografisch gebied te experimenteren. Zo heb ik ook wat geprobeerd met een druppel honing. op zich leverde dat wel aardige foto's op maar ik vind de geribbelde ondergrond niet echt mooi, dus dat moet ik nog eens veranderen, wellicht ga ik het nog eens proberen met een spiegel.

Citroenvlinder

Hommel op lavendel

Vlieg op zonnehoed

Vlieg op zonnehoed

Tot besluit nog een aantal insecten die gebruik maakten van de planten op de insectenvoederplek. De planten leveren ook volop fotografiemogelijkheden op en leiden tot foto's met een natuurlijke entourage. Voorlopig ben ik nog lang niet uitgekeken op mijn insectenvoederplek en zal er nog wel een paar weken van genieten voordat ik het langzaam weer ga ombouwen tot een vogelvoederplek.

Reacties

  1. wat een prachtidee Coby! twee vliegen in één klap: zowel de insecten als jijzelf zijn tevree!
    Aan de prachtige foto's te zien denk ik dat ze maar al te graag bij jou komen smullen!
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is wel heel mooi en overdacht samengesteld en heeft zijn doel al mooi bereikt en toch ga je weer voor uitbreiding fantastisch om het volkje z mooi te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Coby, leuk experiment om op deze manier insecten aan te trekken en te fotograferen. Prachtige macro-opnamen heb je gemaakt. Ik ben zelf heel bang van wespen...heb veel respect voor jouw dat je dit aandurft. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Cobie ,
    Wat een leerzame serie is dit voor mij , volgend jaar ga ik ook eens deze tips gebruiken in mijn tuin !
    De Hoornaar is een beetje uit mijn liefhebberij geschrapt die heeft mijn man te pakken gehad zodat we er een helemaal uit zijn jasje moesten trekken zo viel hij aan zonder dat we wisten dat er Hoornaars waren op die plek ook een geweldige steek heeft hij gehad en de Dokter moest er aan te pas komen !!!
    Gewoon even een blik op de Hoornaar gericht hoor !
    groetjes , Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie Cobie, met de wespen zag ik je al op de t.v.
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Coby,

    Het was weer een schitterend filmpje om te bekijken. Ik ben benieuwd of je item een beetje goed bekeken wordt.
    Ik vind het in ieder geval een prachtig idee van de omroep om iemand zoals jij zo'n item te laten maken.
    Mag je zelf de onderwerpen bepalen?

    Een prachtige serie foto's laat je hier weer even zien. Vooral de foto's van de hoornaar zijn schitterend en ook de foto's waar van de honing gesnoept wordt zijn zo mooi. Ook je laatste twee foto's mogen nog even uitgelicht worden.
    Eigenlijk vind ik dat geen enkele foto uit de toon valt in deze serie. Top gedaan en leerzaam.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment René. Het programma is behoorlijk populair in Drenthe en er wordt ook naar de afzonderlijk filmpjes goed gekeken, deze is bijvoorbeeld nu ruim 1100 keer bekeken. De onderwerpen mag ik in principe zelf aandragen en het blijft natuurlijk ontzettend leuk om de kans te krijgen om ook middels deze filmpjes mijn enthousiasme voor de natuur uit te mogen dragen.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  7. Dank allemaal voor jullie reacties en commentaren, ik blijf het zeer waarderen dat mensen de moeite nemen een reactie achter te laten. Het is een extra motivatie om door te gaan met blogjes maken.
    Leuk ook te horen dat het idee van een insectenvoederplek in de smaak valt, ik kan het van harte aanbevelen om er zelf ook mee te beginnen als je er een plekje voor hebt.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland