Twee soorten Stuifzwammen

Stuifzwammen (Lycoperdaecea) behoren even als de Bovisten (Sclerodermatacea) tot de buikzwammen.
De buikzwammen kenmerken zich doordat het vruchtlichaam openbarst als het rijp is om zo de sporen te kunnen loslaten.


De Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) is een algemeen voorkomende paddenstoel en is in Nederland de meest voorkomende stuifzwammensoort. Hij leeft saprotroof, wat wil zeggen dat hij zich voedt met dood materiaal.
De Parelstuifzwam kan een doorsnede krijgen van 2-6 cm en 3-8 cm hoog worden.
Je kunt hem vinden op humusrijke, zanderige bodem, vaak in groepjes in bossen, maar deze exemplaren vond ik in de berm.Vooral jonge exemplaren zijn gemakkelijk te herkennen aan de puntige stekeltjes. Deze stekeltjes zitten echter niet erg vast en vaak gebeurd het dat ze loslaten. Als de stekeltjes verdwenen zijn, blijft er een netachtige structuur over en heeft de stuifzwam een veel egaler uiterlijk.
Bijzonder is  dat de sporenmassa vroeger werd gebruikt als bloedstelpend middel.Onlangs kwam ik bovenstaande stuifzwammen tegen, de Peervormige Stuifzwam (Lycoperdon pyriforme) een voor mij nieuwe soort.
Overigens een algemeen voorkomende soort, die wel een afwijkende leefwijze heeft, want het is de enige in Europa voorkomende stuifzwammensoort, die op hout groeit.Deze stuifzwam heeft, zoals de naam al zegt, een peervormig vruchtlichaam, dat een doorsnee kan krijgen van 2-4 cm en een hoogte van 1-6 cm. Hij komt vooral voor in groepjes op vermolmde stronken en loofhout.
De witte myceliumdraden (schimmeldraden) bij de voet, waarmee de Peervormige stuifzwam met het rotte hout is verbonden, zijn ook een specifiek kenmerk van deze stuifzwam.Het zijn leuke zwammetjes om te fotograferen en als ze op losse takken zitten, ook nog eens te verplaatsen en dat is voor een aardige compositie soms heel ideaal.


Reacties

 1. Hallo Coby,
  de Peervormige stuifzwam is voor mij ook nieuw, dus ik heb weer wat bij je geleerd.
  Ja, erg makkelijk als een tak met zwammen los ligt, even naar een lichter plekje, mooie achtergrond...en wat hoger leggen is ook wel handig, hoef je eens niet plat op de buik ;-)
  Weer goede info en mooie beelden, prachtige start van de tweede blogjaar.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Coby,
  wat een aparte paddenstoelen maar wel erg mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Coby,

  Dit is wel even wat anders dan de aardappelbovist. Mooie soorten, voor mij nog onbekend.

  Groetjes, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Coby,

  Loop jij vaak met je hoofd tegen takken aan?
  Ik heb toch wel het idee, dat ik veel zie in de natuur, maar wat jij met je speurneus allemaal ontdekt....

  Weer zo'n prachtig blog en inderdaad een goed begin om je volgende lustrum mee te starten.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Cby,
  Wat een mooie log heb je weer gemaakt. Ook erg informatief. Ik heb (nog) niet zoveel kennis van paddestoelen, er zijn ook zoveel soorten. Zoals de peervormige parelstuifzwam, die jij hier laat zien, die kende ik nog niet.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Wat een prachtige foto's van de voor mij meest onbekende paddenstoelen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's! En geweldige informatie. Aangezien ik zelf net met de 'paddestoelenstudie' ben begonnen, altijd welkom!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk is altijd om toch weer soorten te zien bij jou die ik hier niet tegenkom. Nog los van het prima fotowerk want ook dat is prachtig...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Paddenstoelen blijven bij mij wel tot de verbeelding spreken. Nee, niet omdat wij een kwekerij hebben, maar door de manier van groeien en de vele verschillende vormen. Je hebt ze er weer mooi op gezet en van interessante informatie voorzien!

  lieve groet,
  Betsy
  Woatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het mooie van deze blogs zijn niet alleen de prachtige foto's, maar ook de info die je ons steeds meegeeft Cobi. Ik weet nu in ieder geval wel waar ik terecht kan als ik iets (en dat is nog berst veel) niet weet.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Met stuifzwammetjes kan je ook lekkere nagerechten maken. Van de heel grote, de reuzenbovist heb ik eens een goede schotelgemaakt met kool en kaas. Ik meen me te herinneren in de Romeinse pot!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders