Patrijzen, ganzen en spiegelbeelden

De herfst vind ik een fantastische periode om foto's te maken, de kleuren zijn prachtig, vaak heb je heel mooi licht en allerlei vogels trekken door, verzamelen zich of komen naar ons land om te overwinteren.
Kortom van alles te beleven en een feest voor  natuurliefhebbers en  fotografen.
Berken zijn in de herfst ook extra mooi, hun blad kleurt prachtig geel en de witte stam contrasteert fraai met alle herfsttinten. Op een ritje door de omgeving kwam ik langs een ven waar ik de berken  zag weerspiegelen in een vrijwel rimpelloos wateroppervlak.Vlak bij het mooie ven zag ik in de wei een groep Patrijzen foerageren, als ik goed telde waren het er wel een stuk of acht. Ik vind het altijd weer een feestje om deze mooie vogels te spotten, ze hebben het moeilijk en zijn sterk in aantal achteruit gegaan, dus is het leuk er zoveel bij elkaar te zien.
Ze gaven me echter geen kans om ze allemaal op de foto te zetten, maar drukten zich op een na allemaal diep in het gras, maar eentje die de wacht houdt is ook een mooi plaatje...
Meer over Patrijzen zie deze blog.Terug naar het ven, het geeft bijzondere foto's als je alleen het spiegelbeeld in het water registreert.
Bovenstaande foto's vind ik zelf heel mooi van kleur en  lijnenspel. Het lijkt bijna alsof het een schilderij is in plaats van een foto, toch is de foto amper bewerkt.
In de herfst beginnen ook de ganzen ons land weer met grote aantallen te bezoeken om een plekje te zoeken om te overwinteren. Ik geniet enorm van die gakkende V-vormen die overtrekken en als ik de kans heb ga er zelfs even voor naar buiten om het goed te kunnen zien en horen.
Ik vind het ook prachtig om bij een akker te staan kijken naar de ganzen die daar met zijn allen lopen te foerageren en keuvelen. En als er dan ook nog steeds nieuwe groepen ganzen arriveren, is het helemaal een mooi schouwspel. Toen ik bij de Kraanvogels stond te fotograferen, kwamen daar ook veel ganzen aan gevlogen. Ik vind het schitterend hoe ze dan landen en midden tussen de rest hun plekje zoeken, al gakkend natuurlijk.Tot besluit nog een paar berken die hun beste tijd gehad hebben maar wel fotogeniek zijn en hun nut nog weer hebben voor bijvoorbeeld de Berkenzwam en vele soorten insecten en zo zijn ze nog steeds belangrijk in het ecosysteem.

Reacties

 1. Zo Coby, dit is wel weer een super mooi blogje. Prachtig die berken weerspiegeld in het water. Het geeft echt dat ietwat sprookjesachtige herfstsfeertje weer. En de ganzen, altijd mooi. Ik loop ook weer regelmatig met het hoofd in de nek te kijken naar wat er lawaaierig over vliegt. Wat boffen we toch hier in Drenthe.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De weerspiegeling van de eerste foto's vind ik geweldig Cobi, maar ook je andere foto's zijn weer heel mooi. De patrijs had je senl in beeld hahaha.... De andere weerspiegelingen moest ik even aan wennen.

  Heel fijn weekend.

  Groejtes Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, die weerspiegelingen! Je laat veel te veel moois in één keer zien. Maar het is weer een prachtige serie. Herfst is inderdaad mooi. Soms kleurrijk, soms ingetogen. Je hebt het weer mooi weten te vangen in je foto's...

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie reflecties van de witte stammen in het water.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer mooi hoe die berken spiegelen in het water Coby, alsook de ganzen in de vlucht! Een prachtige herfstserie met zeer mooie beelden!
  Een fijn weekend,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Ik val bij deze serie vooral voor de sfeerbeelde, de spiegelingen, zo mooi weergegeven, de laatste zelfs kunstzinnig, top!
  De patrijs is natuurlijk ook geweldig, pracht waarneming, die heb ik nog nooit gezien.
  Tot slot, de vliegbeelden, super, zowel de eerste waar vogels en landschap te onderscheiden zijn, als de laatste, waar de vogels een silhouet zijn, schitterend!
  groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie Herfstsfeerbeelden Coby!
  Berken en Ganzen bijzonder in beeld gebracht.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders