Bovisten barsten open als ze rijp zijn

Deze blog gaat over Bovisten (Sclerodermataceae), het zijn soorten paddenstoelen,waarvan het vruchtlichaam aan de bovenzijde openscheurt als ze volgroeid zijn.
Uit de krater-achtige opening die zo ontstaat, kunnen de sporen naar buiten komen. Dit gebeurt doordat er tegen aan getikt wordt, als je dat zelf doet, zie je een bruin kleurig stofwolkje uit de opening komen, dat zijn de sporen. Ook door regendruppels kunnen de sporen naar buiten worden gedreven.



De Gele Aardappelbovist (Scleroderma citrinum) is een zogenaamde buikzwam en komt heel algemeen voor in Nederland en dan vooral op zandgronden, in bossen en op heidevelden bij Eiken en Berken, maar ook wel bij naaldbomen.
De vruchtlichaam van de Gele Aardappelbovisten kunnen een doorsnede krijgen van 4 - 10 cm.


De Gele Aardappelbovist is dus heel algemeen voorkomend. Hij dient soms echter als gastheer voor de veel zeldzamer voorkomende Kostgangerboleet, die leeft van de Gele Aardappelbovist. Op bovenstaande foto zie je een kleine Kostgangerboleet aan de Gele Aardappelbovist vastzitten.
Ik heb een aparte blog aan deze merkwaardige paddenstoel gewijd, zie Kostgangerboleet


Een tijdje geleden maakte Hannie van Tintangel, die ook een enorme natuurliefhebber is, me attent op een "vreemde" paddenstoel. Samen er op af en afgaande op de boekjes en internet kwamen we uit op de Reuzenbovist (Langermannia gigantea). Zoals op bovenstaande foto te zien is, een exemplaar dat al wat op zijn retour was.



Onlangs kwam ik op een heel andere plaats nog een aantal, veel grotere en ook jongere exemplaren tegen van de Reuzenbovist. Ze kunnen een doorsnede krijgen van 10- 80 cm en als je ze vanuit de verte ziet staan, lijkt het wel of er een grote voetbal van piepschuim ligt.
De reuzenbovist komt redelijk veel voor, maar schijnt er het ene jaar veel meer te zijn dan het andere jaar, hoe dat komt heb ik niet weten op te sporen.



De reuzenbovist schijnt eetbaar te zijn, ik heb zelf niet de neiging om dat uit te proberen, maar de dieren in het bos wisten het ook wel, want  alle Reuzenbovisten zaten vol met vraatsporen. Ik heb er in ieder geval naaktslakken op zien zitten, maar misschien zijn er ook nog wel andere dieren die een hapje Reuzenbovist wel kunnen waarderen.
Als de Reuzenbovist rijp is barst hij open en kunnen de miljoenen sporen er uit.

Reacties

  1. Hoi Coby,
    Wat grappig dat jij een blogje aan de Bovist wijdt, ik loop die aardappelbovisten altijd straal voorbij, hihi, ik vind het echt stomme paddestoelen (sorry hoor!)
    Ik denk dat ik vooral een hekel aan ze heb, omdat ik de indruk heb, dat waar aardappelbovisten groeien, weinig andere paddestoelen voorkomen.
    Maar laat ik ook even positief zijn, die reuzenbovist vind ik een reuzeding! Toen ik die voor het eerst eens zag was ik echt stomverbaasd over de omvang.
    Maar wat denk je? Ik maakte er een foto van, en die grote gave bovist in het gras was zó ontzettend saai, dat ie in de prullenbak ligt ;-)
    Dus je boft dat deze niet meer gaaf is, dus ook niet saai!
    Toch weer een mooie en informatieve serie hoor.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Coby,
    Leuk om de reuzenbovisten in je blog te zien. Het verschrompelde exemplaar staat er nog steeds, steeds een beetje kleiner wordt hij. Ik voel me vereerd dat er aan die rimpelbol toch een blogje is besteedt.Ik word er nog in genoemd ook! De grote witte exemplaren zijn heel bijzonder. Voor wie de hele grote eens op de foto wil zien: in de Noaber van deze maand staat een foto. Grappig is het hoe jij telkens weer van iets, waar je in eerste instantie vanwege de gewoonheid aan voorbij zou lopen, toch weer boeiend weet te maken. Dank daarvoor!
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja dat is toch een hele kunst om van haast gewone dingen iets bijzonders te maken en zeker met zo,n uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit heb je weer schitterend gedaan coby, Ik zou ze niet direct op mijn bord willen maar jij hebt ze prachtig gefotografeerd!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk weer die info, Coby, ik ben zelf niet goed in paddestoelen, loop ze straal voorbij. Zal zeker ook met interesse te maken hebben, daarom goed dat ik via de blogs bij kan leren.
    Mbt je vraag bij de foto van Nantes: de 2e foto was al raak, het viel dus wel mee met uitproberen van de sluitertijden.
    Bedankt voo al je reacties!
    Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mooi dat je hier eens een blogje aan wijdt! De reuzenbovist heb ik nog nooit gezien, aar de aardappelbovist vond ik altijd fascinerend door die wolkjes sporen die er uit stoven.
    Muizen zijn ook gek op paddenstoelen: ze lusten in ieder geval heel graag de shiitake uit onze kwekerij....

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie serie over de Bovist dat reuze ding heb ik nog nooit gezien hier {kleigrond} zie je zo wie zo niet zoveel bovisten Grt Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. iets totaal nieuw voor mij, wel een interessant weetje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,

    De slakken lusten deze bolvisten graag, maar ze eten ook andere soorten.
    Mooie vastgelegd en prima info!!
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby,

    Leuk deze bovistenblog, ik heb er vorige week in het Leuvenumse bos heel veel gezien (en ook heel veel andere paddestoelen). En zo leer ik weer wat bij over de wereld der paddestoelen.
    Mooie foto's en interessante info.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik heb een foto van een reuzen bovist hij groeide op de helling van de hondsbosse zeewering.Kan ik hem hier plaatsen zo ja Hoe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Simone, ik denk niet dat jij hier een foto kunt paatsen, je mag de foto wel naar mijn mailadres sturen, dan zorg ik wel dat hij in deze blog geplaatst wordt. Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  12. Reuzen bovisten zijn fantastisch eetbaar , tot de binnenkant geel begint te kleuren dan worden ze op een gegeven moment giftig. Koken voor dat dat ingezet is dus. Vergelijk parelstuifzwam. De binnenkant kleurt donkerder naarmate ze ouder worden ,totdat het de sporen worden die alle kanten op ploffen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland